Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1) Η σημερινή ιδέα είναι στην πραγματικότητα μια άλλη μορφή της προηγούμενης ιδέας, εκτός του ότι είναι πιο συγκεκριμένη ως προς το συναίσθημα που διεγείρει. 2Στην πραγματικότητα ένας κόσμος δίχως νόημα είναι αδύνατο να υπάρχει. 3Τίποτα δεν υπάρχει που να μην έχει νόημα. 4Δεν έπεται όμως ότι δε θα νομίσεις ότι αντιλαμβάνεσαι κάτι που δεν έχει νόημα. 5Αντίθετα είναι πολύ πιθανό ότι θα νομίσεις ότι το αντιλαμβάνεσαι.
2) Η αναγνώριση της έλλειψης νοήματος διεγείρει ισχυρή ανησυχία σ όλους αυτούς που είναι αποχωρισμένοι [μ άλλα λόγια, αυτούς που έχουν «πέσει»]. 2Αντιπροσωπεύει μια κατάσταση στην οποία ο Θεός και το εγώ «ανταγωνίζονται» το ένα το άλλο ως προς ποιανού το νόημα θα γραφτεί στον κενό χώρο που η έλλειψη νοήματος παρέχει. 3Το εγώ τρέχει ξέφρενα να εδραιώσει τις δικές του ιδέες εκεί, φοβούμενο ότι αλλιώς το κενό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει τη δική του ανικανότητα κι ανυπαρξία. 4Και σ αυτό μονάχα το πράγμα το εγώ είναι σωστό.
3) Είναι σημαντικό, επομένως, να μάθεις να αναγνωρίζεις αυτό που είναι χωρίς νόημα και να το αποδέχεσαι χωρίς φόβο. 2Αν είσαι φοβισμένος, είναι σίγουρο ότι θα αποδώσεις στον κόσμο γνωρίσματα τα οποία δεν κατέχει και θα τον παραγεμίσεις με εικόνες που δεν υπάρχουν. 3Για το εγώ, οι ψευδαισθήσεις είναι μηχανισμοί ασφάλειας – όπως είναι και για σένα που εξισώνεις τον εαυτό σου με το εγώ.
4) Οι σημερινές ασκήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν περίπου τρεις ή τέσσερις φορές για όχι περισσότερο από ένα περίπου λεπτό την κάθε φορά, πρέπει επίσης να γίνουν κάπως διαφορετικά από τις προηγούμενες. 2Με τα μάτια σου κλειστά επανέλαβε τη σημερινή ιδέα στον εαυτό σου. 3Μετά άνοιξε τα μάτια σου και κοίταξε γύρω σου αργά λέγοντας:

4Κοιτάζω ένα κόσμο δίχως νόημα.
5Επανέλαβε αυτή τη δήλωση στον εαυτό σου καθώς κοιτάζεις γύρω σου. 6Μετά κλείσε τα μάτια σου και τέλειωσε την άσκηση μ αυτά τα λόγια:
7 Ένας κόσμος δίχως νόημα προξενεί φόβο επειδή νομίζω ότι ανταγωνίζομαι το Θεό

5) Μπορεί να σου είναι δύσκολο να μην αντισταθείς με κάποιο τρόπο σ αυτή την τελευταία δήλωση. 2Οποιαδήποτε μορφή και να πάρει αυτή η αντίσταση, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι στην πραγματικότητα φοβάσαι μια τέτοια σκέψη εξαιτίας της «εκδικητικότητας» του «εχθρού». 3Δεν απαιτείται από σένα να πιστέψεις αυτή τη δήλωση τώρα, και πιθανώς να την απορρίψεις σαν ανόητη. 4Παρατήρησε προσεκτικά όμως οποιαδήποτε σημάδια προφανούς ή συγκαλυμμένου φόβου που αυτή η δήλωση μπορεί να διεγείρει.
6) Αυτή είναι η πρώτη μας απόπειρα να δηλώσουμε μια σαφή σχέση αιτίας και αιτιατού, η οποία ανήκει σ ένα είδος το οποίο είσαι πολύ άπειρος να αναγνωρίσεις. 2Μη σκέφτεσαι πολύ την τελευταία δήλωση και μάλιστα προσπάθησε να μην τη σκέφτεσαι καθόλου, εκτός κατά τη διάρκεια των περιόδων άσκησης. 3Αυτό θα είναι αρκετό προς το παρόν.

Share