Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1) Είναι φανερό ότι αυτή η ιδέα προκύπτει από τις δυο προηγούμενες. 2Αλλά ακόμα κι αν μπορείς να την αποδεχτείς διανοητικά, είναι πιθανόν να μην έχει κάποιο νόημα για σένα ακόμα. 3Η κατανόηση όμως δεν είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή. 4Στην πραγματικότητα, το να αναγνωρίσεις ότι δεν καταλαβαίνεις είναι μια προϋπόθεση για την εξουδετέρωση των λανθασμένων ιδεών σου. 5Αυτές οι ασκήσεις έχουν να κάνουν με πρακτική εξάσκηση, κι όχι με κατανόηση. 6Δε χρειάζεσαι να εξασκηθείς σ αυτό που ήδη καταλαβαίνεις. 7Θα ήταν στ αλήθεια φαύλος κύκλος να έχεις σαν στόχο σου την κατανόηση και ταυτόχρονα να πιστεύεις ότι ήδη την κατέχεις.
2) Είναι δύσκολο για τον αγύμναστο νου να πιστέψει ότι αυτό που φαινομενικά απεικονίζεται, δεν υπάρχει. 2Αυτή η ιδέα μπορεί να είναι πολύ ανησυχητική και να συναντήσει ενεργό αντίσταση, η οποία μπορεί να πάρει αρκετές διαφορετικές μορφές. 3Ομως αυτό δεν αποκλείει την εφαρμογή της. 4Τίποτα περισσότερο δεν απαιτείται απ αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες ασκήσεις. 5Κάθε μικρό βήμα θα απαλείψει και λίγο από το σκοτάδι, και τελικά η κατανόηση θα έρθει να φωτίσει κάθε γωνιά του νου που έχει καθαριστεί από τα μπάζα που τη σκοτεινιάζουν.
3) Αυτές οι ασκήσεις, για τις οποίες τρεις ή τέσσερις περίοδοι εξάσκησης είναι αρκετές, πρέπει να γίνονται ως εξής: κοίταξε γύρω σου και εφάρμοσε τη σημερινή ιδέα σ οτιδήποτε βλέπεις, ενθυμούμενος την ανάγκη για την εφαρμογή της χωρίς διακρίσεις και χωρίς να κάνεις εξαιρέσεις. 2 Π.χ:

3Δε βλέπω αυτή τη δακτυλογραφομηχανή όπως είναι τώρα.
4Δε βλέπω αυτό το τηλέφωνο όπως είναι τώρα.
5Δε βλέπω αυτό το χέρι όπως είναι τώρα.
4) Άρχισε με τα πιο κοντινά σου πράγματα και μετά απλώσου προς τα έξω:

2Δε βλέπω αυτή την κρεμάστρα όπως είναι τώρα.
3Δε βλέπω αυτή την πόρτα όπως είναι, τώρα.
4Δε βλέπω αυτό το πρόσωπο όπως είναι τώρα.
5) Ξανά πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι ενώ δεν πρέπει να προσπαθείς να περιλαμβάνεις το καθετί, πρέπει όμως και να μην κάνεις καμιά συγκεκριμένη εξαίρεση. 2Σιγουρέψου όταν κάνεις αυτή τη διάκριση να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. 3Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να ξεφύγεις.

Share