Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter
Η Δρ Μαρία Μπουγουλιά*, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος,
Eπικεφαλής του ιατρικού τμήματος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου οξειδωτικού στρες
για την υγεία, βρίσκεται στην Αθήνα για δύο διαλέξεις:

>Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, Διάλεξη με τίτλο:
Οξειδωτικό stress:
γιατί βλάπτει τον οργανισμό και ο ρόλος της αντιοξειδωτικής διατροφής στην αντιμετώπισή του.

>Σάββατο 12 Ιανουαρίου, Διάλεξη με τίτλο:
Έντερο και stress:
ένας μικρός εγκέφαλος με μνήμη που γεννάει την διάθεσή μας.

Τόπος διεξαγωγής: Αθήνα, ´Aνω Γλυφάδα, οδός Γούναρη 78 , όροφος 1 -κτήριο office+
Ώρες: 18:00 – 20:00
Είσοδος ελεύθερη (οι διαλέξεις είναι ΔΩΡΕΑΝ): μπορείτε να παρακολουθήσετε είτε και τις δύο είτε μια από τις δύο διαλέξεις. Ωστόσο,  λόγω περιορισμένων θέσεων, δηλώστε συμμετοχή ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ με email ή τηλεφωνικά:   email: noosferacenter@gmail.com
                           
???? Αθήνα : 210 9603094 | κιν.: 6937 113537

 

Τι είναι το οξειδωτικό stress

 

Ο ρόλος της αντιοξειδωτικής διατροφής στην αντιμετώπισή του.

Οι φλεγμονές αποτελούν ‘’κρυφή’’ πληγή για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ευθύνονται για κάθε σχεδόν σύγχρονη ασθένεια. Στην ουσία πίσω από κάθε φλεγμονή κρύβεται το οξειδωτικό στρες σε κυτταρικό επίπεδο. Οι κρυφές φλεγμονές συνδέονται με τα σημαντικότερα προβλήματα που απειλούν την υγεία μας σήμερα : με τον καρκίνο, το διαβήτη, τα καρδιολογικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα . Όταν ακούμε τον όρο φλεγμονή, το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν και αυτό είναι σωστό γιατί η φλεγμονή συνδέεται με όλα σχεδόν τα προβλήματα υγείας, υπάρχει όμως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συνήθως διαφεύγει. Αυτό που διαφεύγει είναι το γεγονός ότι η φλεγμονή δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση σε ένα πρόβλημα που προηγήθηκε.

Το οξειδωτικό στρες έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια, ο αυτισμός οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα κ.α.

Προκαλεί πρόωρη γήρανση του οργανισμού ενώ οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την επιτάχυνσή του και τη μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού είναι:

-η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
-η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων από τα χημικά λιπάσματα
-οι συσκευασίες των τροφίμων
-το άγχος και το ψυχολογικό στρες
-η λήψη τροφών φτωχών σε αντιοξειδωτικά
-οι διαταραχές του ύπνου
-το κάπνισμα
-η καθιστική ζωή ή και η υπερβολική άθληση
-οι ορμονικές διαταραχές που παρουσιάζουν οι γυναίκες ή φάρμακα που παίρνουν όπως π.χ. για την εμμηνόπαυση και τα αντισυλληπτικά χάπια.

Ο οργανισμός διαθέτει ενδογενείς και εξωγενείς αμυντικούς μηχανισμούς κατά του οξειδωτικού στρες. Ενδογενείς μηχανισμοί είναι διάφορα ένζυμα και πρωτεΐνες ενώ οι εξωγενείς είναι τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνονται με τη διατροφή.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αντιοξειδωτική δίαιτα

Η αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφών μετράται με την κλίμακα ORAC (oxygen reagent absorbance capacity) δηλαδή την ικανότητα των τροφίμων να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ειδικοί προτείνουν μια “αντιοξειδωτική” δίαιτα σε περίπτωση που διαγνωσθεί υψηλό οξειδωτικό stress.

Η δίαιτα αυτή πρέπει να περιέχει 5000-7000 μονάδες ORAC. Η αντιμετώπιση του οξειδωτικού stress με μια αντιοξειδωτική δίαιτα θεωρείται απαραίτητη και πρέπει να γίνεται παράλληλα με την θεραπεία των νοσημάτων που συνυπάρχουν π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτισμός κ.α.

Έντερο και stress

Σας έχει τύχει ξαφνικά να μην σας χωράει η φούστα σας ή το παντελόνι σας;
Αισθάνεστε συχνά την ανάγκη να λύσετε την ζώνη σας για να ανακουφισθείτε;
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εντοπίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στο γυναικείο φύλο, αφού για κάθε 4 άτομα που νοσούν οι 3 είναι γυναίκες.

Το στομάχι μας δεν «χωνεύει» μόνο το φαγητό αλλά και φόβους, ανησυχίες, ενοχές και πάσης φύσεως άγχη. Γι’ αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο, το στρες όταν σωματοποιείται, να χτυπάει το γαστρεντερικό σύστημα με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετοί, δυσπεψία, καούρες και πόνο στο στομάχι. Επιπλέον, το στρες επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα γαστρεντερικά προβλήματα.

Το κέντρο των συναισθημάτων στον εγκέφαλο επικοινωνεί άμεσα με το στομάχι, αυξάνοντας τα γαστρικά υγρά και τα οξέα του στομάχου σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που αποτελεί αιτία για πολλά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έλκος. Το στρες επίσης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου προκαλώντας διάρροια ή, αντίθετα, δυσκοιλιότητα.

Το έντερό μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εγκέφαλος στο σώμα μας.
Απαρτίζεται από περίπου εκατό εκατομμύρια νευρικά κύτταρα.

Το έντερο όχι μόνο φαίνεται να έχει στενή επικοινωνία με τον εγκέφαλο και την ψυχή μας, αλλά τα νευροδιαβιβαστικά σήματα που στέλνει στον εγκέφαλο, είναι περισσότερα από αυτά που λαμβάνει από εκείνον. Το έντερό δεν φροντίζει μόνο για την πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, αλλά δείχνει να φροντίζει εξίσου για το μεταβολισμό και την διαχείριση των συναισθημάτων μας. Η σεροτονίνη, για παράδειγμα, της οποίας τα υψηλά επίπεδα στον οργανισμό ευθύνονται για την αίσθηση ευφορίας, παράγεται κατά το πλείστον στο έντερό μας και όχι στον εγκέφαλό μας. Από το έντερο δρα προς τον εγκέφαλο και αλλάζει την ψυχική μας διάθεση. Είτε το πρόβλημα έχει ως αφετηρία το σώμα, είτε την ψυχή, πολύ σύντομα δημιουργείται ο φαύλος κύκλος της αλληλεξάρτησης και γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί κανείς να βοηθήσει το σωματικό κομμάτι δίχως να υποστηρίξει το ψυχικό.
Το έντερο, όπως και ο εγκέφαλός μας έχει μνήμη.

*Βιογραφικό: Δρ Μπουγουλιά Μαρία | Ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος. Εξειδίκευση στην επιγενετική και στην ορθομοριακή ιατρική.
>Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής, του Τμήματος Βιολογικής Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα το οξειδωτικό στρες.
>Διευθύντρια της Κλινικής Ενδοκρινολογίας – Διαβήτη – Μεταβολισμού, Νοσοκομείο ΑΓ. Παύλος – Παναγία (Θεσσαλονίκης)  μέχρι το 2013.

>Συμμετοχή σε συνέδρια, ανακοινώσεις, διαλέξεις, δημοσιευμένες εργασίες.

>Μέλος επιστημονικών εταιρειών:
Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο από 1998.
Ιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.
Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.
Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.
Πανευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (EASD).
Πανευρωπαϊκής ένωσης ενδοκρινολόγων (EFES).
Ιδρυτικό μέλος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ.
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ιατρικού τμήματος του παραρτήματος του διεθνούς παρατηρητηρίου του οξειδωτικού στρες για την υγεία και τα αγροτικά προϊόντα
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βελονισμού
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής
           Για περισσότερα πατείστε στο link: http://www.bougouliamaria.gr/el/viografiko.html


Share