Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1. Ποιός θα υπεράσπιζε τον εαυτό του εκτός αν νόμιζε ότι του επιτίθεντo, ότι η επίθεση ήταν πραγματική και ότι η δική του άμυνα θα μπορούσε να τον σώσει; 2Εδώ ακριβώς έγκειται η ανοησία της άμυνας, πρώτα κάνει τις ψευδαισθήσεις τελείως πραγματικές και μετά επιχειρεί να τις αντιμετωπίσει σαν πραγματικές. 3Προσθέτει ψευδαισθήσεις στις ψευδαισθήσεις, κάνοντας έτσι την διόρθωση διπλά δύσκολη. 4Και είναι αυτό ακριβώς που κάνεις όταν επιχειρείς να σχεδιάσεις το μέλλον, να ενεργοποιείς το παρελθόν ή να οργανώνεις το παρόν όπως επιθυμείς.
2. Η δράση σου προέρχεται από την πεποίθηση ότι πρέπει να προστατεύεις τον εαυτό σου από ό,τι συμβαίνει, επειδή ό,τι συμβαίνει πρέπει να περιέχει ό,τι σε απειλεί. 2Μία αίσθηση απειλής είναι η παραδοχή μιας έμφυτης αδυναμίας, μια πεποίθηση ότι υπάρχει κίνδυνος που έχει την δύναμη να σε καλέσει να ετοιμάσεις κατάλληλη άμυνα. 3Ό κόσμος βασίζεται σε αυτήν την παράλογη πεποίθηση. 4Και όλες οι δομές του, όλες οι σκέψεις και οι αμφιβολίες του, οι ποινές και οι εξοπλισμοί του, οι νομικοί του ορισμοί και οι κώδικες του, η ηθική του και οι ηγέτες του και οι θεοί του, όλα υπηρετούν  μόνο την συντήρηση της αίσθησης απειλής. 5Διότι, για να περπατά κανείς στον κόσμο αρματωμένος, πρέπει ο τρόμος να χτυπά στην καρδιά του.
3. Η άμυνα φοβίζει. 2Προέρχεται από τον φόβο και με την κατασκευή κάθε άμυνας, ο φόβος αυξάνεται. 3Νομίζεις ότι προσφέρει ασφάλεια. 4Δείχνει όμως ότι ο φόβος έγινε πραγματικός και ο τρόμος δικαιολογημένος. 5Δεν είναι παράξενο που δεν σταματάς να ρωτήσεις, καθώς επεξεργάζεσαι τα σχέδια σου και κάνεις την πανοπλία σου πιο βαριά και τις κλειδαριές σου πιο ερμητικές, τι υπερασπίζεσαι και πώς και εναντίον τίνος πράγματος;
4. Ας εξετάσουμε πρώτα τι υπερασπίζεσαι. 2Πρέπει να είναι κάτι πολύ αδύναμο και ευπρόσβλητο. 3Πρέπει να είναι κάτι που έχει γίνει εύκολη λεία, ανίκανο να προστατεύσει τον εαυτό του και που χρειάζεται την υπεράσπισή σου. 4Τι άλλο εκτός από το σώμα έχει μια τέτοια ευπάθεια, που η συνεχής φροντίδα και το άγρυπνο βαθύ ενδιαφέρον είναι αναγκαία για να προστατεύσουν την μικρή του ζωή; 5Τι άλλο εκτός από το σώμα κλονίζεται και πρέπει να αποτύχει να υπηρετήσει τον Υιό του Θεού ως άξιος οικοδεσπότης;
5. Ωστόσο, δεν είναι το σώμα που μπορεί να φοβάται ή να είναι αντικείμενο φόβου. 2Το σώμα δεν έχει ανάγκες, παρά μόνο εκείνες που του αποδίδεις. 3Δεν χρειάζεται περίπλοκες αμυντικές δομές, ούτε φάρμακα βελτιωτικά της υγείας του, ούτε φροντίδα, ούτε καμιά ανησυχία. 4Υπερασπίσου την ζωή του, ή δώσε του δώρα να το ομορφήνεις ή τείχη να το καταστήσεις ασφαλές και το μόνο που λες είναι ότι το σπίτι σου είναι εκτεθειμένο στον κλέφτη χρόνο, φθαρτό και ετοιμόρροπο, τόσο ανασφαλές που πρέπει να φρουρείται με την ίδια σου την ζωή.
6. Δεν είναι τρομακτική αυτή η εικόνα; 2Μπορείς να είσαι εν ειρήνη ενώ έχεις μια τέτοια ιδέα για το σπίτι σου; 3Κι ωστόσο, τι παραχώρησε στο σώμα το δικαίωμα να σε υπηρετεί κατ αυτό τον τρόπο, εκτός από την ίδια σου την πεποίθηση; 4Είναι ο νους σου που έδωσε στο σώμα όλες τις λειτουργίες που βλέπεις σε αυτό και έθεσε την αξία του πολύ πιο πάνω από μια μικρή στοίβα σκόνης και νερού. 5Ποιος θα υπερασπιζόταν κάτι που θα το αναγνώριζε ως τέτοιο;
7. Το σώμα δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης. 2Αυτό πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, 3Θα είναι δυνατό και υγιές, αν ο νους δεν το κακομεταχειρίζεται αναθέτοντάς του ρόλους που δεν μπορεί να εκπληρώσει, σκοπούς που βρίσκονται πέρα από το πεδίο των δυνατοτήτων του και υψηλούς στόχους που δεν μπορεί να πετύχει. 4Αυτές οι απόπειρες, γελοίες μεν αλλά πολυαγαπημένες, είναι οι πηγές των πολλών παράλογων επιθέσεων που του κάνεις. 5Διότι φαίνεται να προδίδει τις ελπίδες σου, τις ανάγκες σου, τις αξίες σου και τα όνειρα σου.
8. Ο «εαυτός» που χρειάζεται προστασία δεν είναι πραγματικός. 2Το σώμα, δίχως αξία και χωρίς να αξίζει την παραμικρή υπεράσπιση, απλώς χρειάζεται να γίνει αντιληπτό ως κάτι εντελώς ξεχωριστό από σένα και θα γίνει ένα υγιές, χρήσιμο όργανο μέσω του οποίου ο νους θα μπορεί να ενεργεί μέχρι να τελειώσει η χρησιμότητα του. 3Ποιος θα ήθελε να κρατήσει το σώμα όταν η χρησιμότητα του έχει τελειώσει;
9. Υπερασπίσου το σώμα και θα έχεις επιτεθεί στο νου σου. 2Διότι θα έχεις δει σε αυτόν τα ελαττώματα, τις αδυναμίες, τους περιορισμούς και τις ελλείψεις από τις οποίες νομίζεις ότι το σώμα πρέπει να σωθεί. 3Δεν θα δεις το νου διαχωρισμένο από τις σωματικές συνθήκες. 4Και θα φορτώσεις στο σώμα όλο τον πόνο που προέρχεται από την αντίληψη του νου ως περιορισμένου και ευάλωτου, χωριστού από άλλους νόες και διαχωρισμένου από την Πηγή του.
10. Αυτές είναι οι σκέψεις που χρειάζονται θεραπεία και το σώμα θα ανταποκριθεί με υγεία όταν θα έχουν διορθωθεί και αντικατασταθεί από την αλήθεια. 2Αυτή είναι η μόνη πραγματική υπεράσπιση του σώματος. 3Αναζητάς όμως, εκεί την υπεράσπιση του; 4Του προσφέρεις ένα είδος προστασίας από το οποίο δεν έχει κανένα απολύτως όφελος αλλά απλώς αυξάνει την δυσφορία του νου σου. 5Δεν θεραπεύεις αλλά απλώς αφαιρείς την ελπίδα της θεραπείας γιατί παραλείπεις να δεις πού πρέπει να βρίσκεται η ελπίδα για να έχει νόημα.
11. Ο θεραπευμένος νους δεν κάνει σχέδια. 2Εκτελεί τα σχέδια που λαμβάνεις, καθώς ακούει την σοφία που δεν είναι δική του. 3Περιμένει μέχρι να διδαχτεί τι πρέπει να γίνει και μετά προχωρεί να το κάνει. 4Δεν βασίζεται στον εαυτό του για τίποτα, εκτός από την επάρκεια του να εκπληρώσει τα σχέδια που του ανατίθενται. 5Είναι ασφαλής με την βεβαιότητα ότι εμπόδια δεν μπορούν να σταματήσουν την πρόοδό του προς την επίτευξη οποιουδήποτε σκοπού που υπηρετεί το ανώτερο σχέδιο θεμελιωμένο για το καλό όλων.
12. Ένας θεραπευμένος νους έχει απαλλαγεί από την πεποίθηση ότι πρέπει να σχεδιάζει, παρ’ όλο που δεν γνωρίζει ποιο αποτέλεσμα είναι το καλύτερο, ούτε τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθεί, ούτε και πώς να αναγνωρίσει το πρόβλημα που το σχέδιο φτιάχτηκε για να λυθεί. 2Μέχρι να αναγνωρίσει ότι έτσι είναι, θα κακομεταχειριστεί το σώμα για τα σχέδια του. 3Αλλά όταν το αποδεχτεί αυτό ως αληθινό, τότε θεραπεύεται και αφήνει ελεύθερο το σώμα.
13. Η υποδούλωση του σώματος στα σχέδια που ο αθεράπευτος νους κάνει για να σώσει τον εαυτό του πρέπει να αρρωσταίνουν το σώμα. 2Δεν είναι ελεύθερο να είναι το μέσον που βοηθά σ’ ένα σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ την δική του προστασία και το οποίο χρειάζεται την υπηρεσία του για λίγο. 3Σε αυτόν τον ρόλο, η υγεία του σώματος είναι εξασφαλισμένη. 4Επειδή ό,τι ο νους χρησιμοποιεί για αυτό το σχέδιο θα λειτουργεί άψογα και με την δύναμη που του έχει δοθεί και που δεν μπορεί να αποτύχει.
14. Ίσως, δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς ότι τα σχέδια που γίνονται με πρωτοβουλία του εαυτού είναι μόνον άμυνες, με τον σκοπό για τον οποίο όλοι τους φτιάχτηκαν να πραγματοποιήσουν. 2Αυτά είναι τα μέσα με τα οποία ένας φοβισμένος νους θα ανελάμβανε την ίδια του την προστασία, εις βάρος της αλήθειας. 3Αυτό δεν είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις σε ορισμένες μορφές που παίρνουν οι αυταπάτες, όπου η άρνηση της πραγματικότητας είναι πολύ φανερή. 4‘Ομως, η κατάστρωση σχεδίων συχνά, δεν αναγνωρίζεται ως άμυνα.
15. Ο νους που ασχολείται με την κατάστρωση σχεδίων για τον εαυτό του είναι απασχολημένος με τον έλεγχο μελλοντικών γεγονότων. 2Δεν πιστεύει ότι θα έχει τα αναγκαία, εκτός αν ο ίδιος φροντίσει τα δικά του εφόδια. 3Γι’ αυτόν το νου, ο χρόνος αποκτά μελλοντική σημασία και πρέπει να διευθύνεται από την μάθηση και την εμπειρία που αποκτήθηκαν από γεγονότα του παρελθόντος και προηγούμενες πεποιθήσεις. 4Παραβλέπει το παρόν, διότι βασίζεται στην ιδέα ότι το παρελθόν έχει διδάξει αρκετά για να επιτρέψει στο νου να διευθύνει την μελλοντική πορεία του.
16. Ο νους που κάνει σχέδια αρνείται επομένως να επιτρέψει αλλαγές. 2Ό,τι έμαθε πριν, γίνεται η βάση για τους μελλοντικούς του στόχους. 3Όι προηγούμε­νες εμπειρίες του διευθύνουν την επιλογή του για μελλοντικά γεγονότα. 4Και δεν βλέπει ότι εδώ και τώρα υπάρχουν όλα όσα χρειάζεται για να εξασφαλίσει ένα μέλλόν εντελώς διαφορετικό από το παρελθόν, χωρίς την συνέχιση οποιονδήποτε παλαιών ιδεών και άρρωστων πεποιθήσεων. 5Η αναμονή δεν παίζει κανένα ρόλο, γιατί η εμπιστοσύνη στο παρόν δείχνει τον δρόμο.
17. Οι άμυνες είναι τα σχέδια που κάνεις εναντίον της αλήθειας. 2Ο στόχος τους είναι να επιλέξουν ό,τι εγκρίνεις και να αγνοήσουν ό,τι θεωρείς ασυμβίβαστο με την πραγματικότητα σου. 3Ωστόσο, ό,τι απομένει, πράγματι, δεν έχει κανένα νόημα. 4Διότι είναι η πραγματικότητά σου που είναι «απειλή», στην οποία θα επιτεθούν οι άμυνές σου και την οποία θα συγκαλύψουν και θα διαχωρίσουν και θα σταυρώσουν.
18. Τι δεν θα μπορούσες να αποδεχτείς, αν απλώς και μόνο γνώριζες ότι καθετί που συμβαίνει, όλα τα γεγονότα, περασμένα, τωρινά και μελλοντικά έχουν σχεδιαστεί με καλοσύνη από ‘Εναν που ο μόνος Του σκοπός είναι το καλό σου; 2Ίσως να έχεις παρεξηγήσει το σχέδιο Του, γιατί Αυτός ποτέ δεν θα σου πρόσφερε πόνο. 3Αλλά οι άμυνές σου δεν σε άφησαν να δεις την γεμάτη αγάπη ευλογία Του να λάμπει σε κάθε βήμα που έκανες ποτέ. 4Ενώ εσύ έκανες σχέδια για θάνατο, Αυτός σε οδηγούσε απαλά στην αιώνια ζωή.
19. Η τωρινή σου εμπιστοσύνη σε Αυτόν είναι η άμυνα που υπόσχεται ένα μέλλον χωρίς καμιά ενόχληση, χωρίς ίχνος λύπης και με χαρά που συνεχώς αυξάνεται, καθώς αυτή η ζωή γίνεται μια άγια στιγμή, τοποθετημένη στον χρόνο αλλά με την προσοχή της στραμμένη στην αθανασία. 2Μην αφήνεις καμία άμυνα αλλά την τωρινή σου εμπιστοσύνη να διευθύνει το μέλλον και αυτή η ζωή θα γίνει μια γεμάτη νόημα συνάντηση με την αλήθεια που μόνον οι άμυνές σου θα απέκρυπταν.
20. Χωρίς άμυνες, γίνεσαι ένα φως που ο Ουρανός με ευγνωμοσύνη αναγνωρίζει ως δικό του. 2Και θα σε οδηγήσει με τρόπους που έχουν διαλεχτεί για την ευτυχία σου, σύμφωνα με το πανάρχαιο σχέδιο που άρχισε, όταν γεννήθηκε ο χρόνος. 3Αυτοί που σε ακολουθούν θα ενώσουν το φως τους με το δικό σου και το φως θα αυξηθεί μέχρι που ο κόσμος να φωτιστεί με χαρά. 4Και οι αδερφοί μας με χαρά θα εγκαταλείψουν τις κουραστικές τους άμυνες, που δεν ωφέλησαν σε τίποτα και μόνο τούς τρομοκρατούσαν.
21. Θα περιμένουμε αυτή την στιγμή σήμερα με εμπιστοσύνη στο παρόν, διότι αυτό είναι μέρος αυτού που έχει σχεδιαστεί για μας. 2Θα είμαστε σίγουροι πως οτιδήποτε έχουμε ανάγκη μάς δίνεται για να επιτευχθεί αυτό σήμερα. 3Δεν κάνουμε σχέδια για το πώς θα γίνει αυτό αλλά συνειδητοποιούμε ότι, η παντελής απουσία άμυνάς μας είναι το μόνο που χρειάζεται για να ανατείλει με βεβαιότητα η αλήθεια στο νου μας.
22. Για δεκαπέντε λεπτά δύο φορές σήμερα αναπαυόμαστε από την χωρίς νόημα κατάστρωση σχεδίων κι από κάθε σκέψη που εμποδίζει την είσοδο της αλήθειας στο νου μας. 2Σήμερα θα λάβουμε αντί να κάνουμε σχέδια, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε αντί να οργανώσουμε. 3Και λαμβάνουμε αληθινά, καθώς λέμε:

4Αν υπερασπιστώ τον εαυτό μου, μου επιτίθενται. 5Αλλά με την παντελή απουσία άμυνας, θα είμαι δυνατός
και θα μάθω τι κρύβουν οι άμυνές μου.

23. Τίποτα άλλο εκτός από αυτό. 2Αν υπάρχουν σχέδια που πρέπει να κάνεις, θα σου δοθούν. 3Μπορεί να μην είναι τα σχέδια που νόμιζες ότι χρειάζονταν, ούτε και οι απαντήσεις στα προβλήματα που νόμιζες ότι έχεις να αντιμετωπίσεις. 4Είναι όμως απαντήσεις σ’ ένα άλλο είδος ερώτησης, που παραμένει αναπάντητη, όμως ακόμα χρειάζεται απάντηση μέχρι να έρθει τελικά, η Απάντηση σε σένα.
24. Όλές οι άμυνές σου αποσκοπούσαν στο να μην δεχτείς αυτό που θα λάβεις σήμερα. 2Και στο φως και στη χαρά της απλής εμπιστοσύνης θα αναρωτηθείς γιατί κάποτε σκέφτηκες ότι έπρεπε να προστατευτείς από την απελευθέ­ρωση. 3Ό Ουρανός δεν ζητά τίποτα. 4Είναι η κόλαση που έχει εξωφρενικές απαιτήσεις για θυσία. 5Δεν χάνεις τίποτα σ’ εκείνες τις στιγμές σήμερα όταν, χωρίς άμυνα, παρουσιάσεις τον εαυτό σου στο Δημιουργό σου όπως πραγματικά είσαι.
25. Αυτός σε θυμάται. 2Σήμερα εμείς θα Τον θυμηθούμε. 3Γιατί αυτή είναι η ώρα του Πάσχα στην σωτηρία σου. 4Και θα εγερθείς ξανά από ό,τι φαινόταν σαν θάνατος και απόγνωση. 5Τώρα το φως της ελπίδας έχει ξαναγεννηθεί σε σένα, γιατί τώρα έρχεσαι χωρίς άμυνα να μάθεις το ρόλο σου μέσα στο σχέδιο του Θεού. 6Τι ασήμαντα σχέδια ή μαγικές πεποιθήσεις μπορούν ακόμα να έχουν αξία, όταν έχεις λάβει την λειτουργία σου από την Φωνή του ίδιου του Θεού;
26. Προσπάθησε να μην διαμορφώσεις αυτή την μέρα όπως πιστεύεις ότι θα σε ωφελούσε περισσότερο. 2Διότι δεν μπορείς να συλλάβεις όλη την ευτυχία που θα έρθει σε σένα αν δεν κάνεις σχέδια. 3Μάθε σήμερα. 4Κι όλος ο κόσμος θα κάνει αυτό το γιγαντιαίο βήμα και θα γιορτάσει το Πάσχα σου μαζί σου. 5Καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας, καθώς ανόητα μικροπράγματα φαίνονται να εγείρουν την άμυνά σου και να σε βάζουν σε πειρασμό να απασχοληθείς με την κατάστρωση σχεδίων, υπενθύμιζε στον εαυτό σου ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για μάθηση και αναγνώριζε την με το εξής:

6Αυτό είναι το Πάσχα μου. 7Και Θα ήθελα να το διατηρήσω άγιο.
8Δεν Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου, επειδή ο Υιός του Θεού
δεν χρειάζεται καμιά υπεράσπιση εναντίον της αλήθειας της πραγματικότητας του.

 


Share