Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

Το Ινστιτούτο Monroe (ΤΜΙ) έχει μία, πάνω από 50 χρόνια πλούσιας ιστορίας, ως ένα από τα Ινστιτούτα πού πρωταγωνιστούν στην έρευνα και στην εκπαίδευση για την μελέτη της ανθρώπινης συνειδητότητας.  Ακολουθεί μία επισκόπηση της ιστορίας, των ερευνών και των συνεργατών του ΤΜΙ.

Η Ζωή του Robert (Bob) Monroe, η Φιλοσοφία, οι Εμπειρίες του και η Ιστορία του Ινστιτούτου Monroe (ΤΜΙ)

i-istoria-tou-institoutou-monroe-tmi1Ο ιδρυτής του ΤΜΙ Robert Monroe (αναφέρεται ως Bob) γεννήθηκε στην Ιντιάνα το 1915. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής στο κολλέγιο και η μητέρα του γιατρός. Μεγάλωσε στο Λέξινγκτον, Κεντάκυ. Μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο το 1937, άρχισε την καριέρα του στο ραδιόφωνο ξεκινώντας από συντάκτης, διευθυντής προγραμμάτων,  δημιουργός και παραγωγός περίπου 400 ραδιοφωνικών και αργότερα τηλεοπτικών προγραμμάτων και τελικά ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής  ενός ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού δικτύου στη Βιρτζίνια.Το 1956 η εταιρεία του συνέστησε ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό την μελέτη της επίδρασης διαφόρων ηχητικών προτύπων στην ανθρώπινη συνείδηση και πιο ειδικά την επίδρασή τους στην μάθηση.Ο ίδιος ο Monroe συμμετείχε σε αυτά τα πειράματα όχι μόνο ως επιχειρηματίας χρηματοδοτώντας τα, αλλά και ως υποκείμενο πειράματος.

Έτσι, το 1958 χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως πειραματόζωο, άρχισε να βιώνει καταστάσεις συνείδησης στις οποίες αντιλαμβανόταν τον εαυτό του σαν ξεχωριστό από το υλικό του σώμα. Περιέγραψε αυτές τις αυθόρμητες καταστάσεις ως «εξωσωματική εμπειρία» (OBE: Out Of Body). Θέλοντας να μάθει περισσότερα για αυτές τις ασυνήθιστες εμπειρίες, ο Bob, άρχισε να πειραματίζεται συστηματικά και να κρατά σημειώσεις τις οποίες αναφέρει στά βιβλία του, “Εξωσωματικά Ταξίδια “, ”Μακρυνά Ταξίδια”, “Τελικό Ταξίδι”.Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Monroe που τον οδήγησε στην εξερεύνηση της ανθρώπινης συνειδητότητας ήταν πάνω από όλα η περιέργειά του. Ταυτόχρονα όμως ήταν προσγειωμένος και μεγαλωμένος με τις ιδέες της δυτικής παράδοσης. Γι’αυτό αποφάσισε ότι χρειαζόταν απαντήσεις για τις εμπειρίες του από μια επιστημονική σκοπιά, λογικές καί μετρήσιμες ή δυνατόν. Οπως γράφει ο Peter Russel (φυσικός, στο βιβλίο του The Journey of Robert Monroe: from out-of-body explorer to consciousness pioneer, 2007, σελ. 87) ”..προσκάλεσε σκληροπυρηνικούς επιστήμονες ικανούς να τον βοηθήσουν να κάνει κατάλληλη έρευνα ώστε να γίνει αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα”.

Αυτή ήταν η αρχή μια πολυετούς έρευνας στην εξερεύνηση της συνειδητότητας κατά την διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με επιστήμονες υψηλού βεληνεκούς όπως, Charles Tart, Russel Targ, Half Putoff, Stanley Kripper, Stanislav Grof, Edgar Mitchell καί Elisabeth Kubler-Ross μεταξύ άλλων. Μέσω πολλών πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εξωσωματικών εμπειριών, του lucid dreaming (εναργή η φωτεινά όνειρα), την επαφή με άλλες σφαίρες ύπαρξης, το ταξίδι εκτός χώρου και χρόνου, την επαφή με τον Ανώτερο Εαυτό, τους νεκρούς, άλλες μορφές νοημόνων όντων και πολλά άλλα, τελικά ο Bob οδηγήθηκε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Hemi Sync® και την ίδρυση του Ινστιτούτου Monroe (ΤΜΙ) πρωτοπόρο στην εξερεύνηση και  «χαρτογράφηση» διαφόρων καταστάσεων συνείδησης.Ο ίδιος ο Monroe, από ένα μάλλον αδιάφορο σε πνευματικά θέματα και πολύ προσγειωμένο, τυπικά λογικό άνθρωπο, έγινε ένας πραγματικός πνευματικός αναζητητής αλλά με ένα σύγχρονο τρόπο, εξερευνώντας το άγνωστο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Δημιουργία και οι πρώτες μέρες του ΤΜΙ

Ένα βράδυ του φθινοπώρου του 1964 έγινε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση στο Λος Άντζελες. Αποτελούνταν από περίπου 20 ψυχιάτρους, ψυχολόγους και επιστήμονες που είχαν προσκληθεί από τον Monroe για να ξεκινήσουν μια ερευνητική ομάδα. Τα χρόνια που ακολούθησαν προσέλκυσε το ενδιαφέρον και τη συνεργασία φυσικών, ψυχολόγων, βιοχημικών, μηχανικών, εκπαιδευτών, ψυχιάτρων, στατιστικολόγων, πολύ από τους οποίους είναι μέλη της συμβουλευτικής ομάδας. Αυτή η έρευνα οδήγησε στη δημιουργία μιας μη παρεμβατικής και ευκολόχρηστης τεχνολογίας, ακουστικής καθοδήγησης, γνωστή ως Συγχρονισμός Ημισφαιρίων ή Hemi-Sync®. Το 1974 η αρχική ερευνητική ομάδα επεκτάθηκε και έγινε το Ινστιτούτο Monroe (ΤΜΙ). Ένας οργανισμός αφιερωμένος στη έρευνα και στή διενέργεια σεμιναρίων σχετικά με την διερεύνηση της ανθρώπινης συνειδητότητας. Ένα χρόνο μετά ο Monroe πήρε την πρώτη από τρεις αναγνωρίσεις πατέντας για τη μέθοδο αλλαγής των εγκεφαλικών καταστάσεων Hemi-Sync®.

Το 1976 ο οργανισμός Esalen προσκάλεσε το ΤΜΙ να κάνει ειδικά σεμινάρια και τη δεκαετία του 80 το ΤΜΙ έδωσε πολλές διαλέξεις για τις εξωσωματικές εμπειρίες σε πολλά πανεπιστήμια, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο όπως και στο Smithsonian Institute. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών συνέχισε να ερευνά, να αναζητά και να διδάσκει άλλους σχετικά με τις διευρυμένες συνειδησιακές καταστάσεις και τις πρακτικές μεθόδους αύξησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Ανέπτυξε μια σειρά πολυήμερων εργαστηρίων που δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ζήσουν οι ίδιοι την εμπειρία περιοχών συνείδησης πέρα από την χωροχρονική πραγματικότητα. Το 1979 ο Bob αγόρασε 800 εκτάρια γης στην περιοχή Blue Ridge Mountains στήν Βιρτζίνια όπου έχτισε εγκαταστάσεις για διδασκαλία και έρευνα καί δημιούργησε μια σειρά ακουστικών ασκήσεων που σχεδιάστηκαν για να δίνουν τη δυνατότητα σε εκείνον που τις ακούει να προσεγγίσει συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως η συγκεντρωμένη προσοχή, η μείωση του άγχους, η βελτίωση του ύπνου, ο διαλογισμός, ο έλεγχος του πόνου, η επαφή με βαθύτερα επίπεδα του εαυτού και πολλά άλλα.

Η “ομάδα έρευνας” πού αργότερα έγινε γνωστή ως οι Εξερευνητές

Οι έρευνες μέ τους Εξερευνητές είναι μια πρωτοπόρος εργασία του τμήματος ερευνών του ΤΜΙ. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 32 μαγνητοφωνημένα αποσπάσματα δημοσιευμένα από αυτή την συνεχιζόμενη έρευνα, τα οποία έχουν ληφθεί κυριολεκτικά από εκατοντάδες ώρες συνεδριών στο Εργαστήριο. Είναι πραγματικές ηχογραφήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια πειραμάτων στο εργαστήριο του ινστιτούτου Monroe.

Το μοναδικό εδώ είναι ότι χρησιμοποιώντας το Hemi-Sync®, μία ομάδα επαγγελματιών (ανάμεσά τους φυσικοί, ηλεκτρονικοί, μηχανικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, διευθύνοντες σύμβουλοι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι), έμαθαν να επεκτείνουν τη συνειδητότητά τους σε μη υλικά πεδία ύπαρξης. Παρακολουθούμενοι από τον Monroe καί το προσωπικό του τμήματος έρευνας, οι εξερευνητές έδιναν αναφορά από αυτά τα μη υλικά πεδία και επικοινωνούσαν τις αντιλήψεις τους. Οι εξερευνητές έπρεπε να μάθουν να μιλούν σέ όσο βαθιά κατάσταση και αν ήταν ή όσο «μακριά» κι αν είχαν βρεθεί, έτσι ώστε ο Bob Monroe να μπορεί να καθορίσει ποιοι ήχοι αντιστοιχούσαν σε ποιες από αυτές τις καταστάσεις συνείδησης. Σε πολλές περιπτώσεις άλλα νοήμονα όντα, εισέρχονταν στο πείραμα, ως «τρίτοι συμμετέχοντες», για να βοηθήσουν να γίνει πιο κατανοητός ο δικός τους μη υλικός κόσμος. Οπως στην περίπτωση του Μίρανον, ο οποίος δίνοντας νέους ορισμούς οδήγησε σε αντιλήψεις που άλλαζαν δραστικά τις πεποιθήσεις μας ζητώντας έτσι την επανεξέταση τους.

Η εξερεύνηση της συνειδητότητας από τον Bob Monroe

Όταν το πεδίο των εξωσωματικών εμπειριών άνοιξε για τον Monroe άρχισε γι’αυτόν μια προσωπική εξερεύνηση που τελικά θα οδηγούσε σε μια νέα εποχή έρευνας της συνειδητότητας. Η περιέργεια και το επιστημονικό ενδιαφέρον του για την κατανόηση και τη χαρτογράφηση διευρημένων καταστάσεων εγρήγορσης συνδυάστηκε με τη γνώση και την έρευνα στα αποτελέσματα που είχαν συγκεκριμένοι ήχοι στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας Hemi-Sync®  και η δημιουργία των ειδικών εργαστηρίων, σεμιναρίων και ηχογραφήσεων άνοιξε το δρόμο για χιλιάδες ανθρώπους να εξερευνήσουν, να αναπτυχθούν και να έχουν παρόμοιες  εμπειρίες μόνοι τους, συνειδητοποιώντας ότι είναι πολύ παραπάνω από το υλικό τους σώμα.

Σημείωση: Το Hemi-Sync® είναι σήμα κατατεθέν της Interstate Industries Inc., dba Monroe Products.

Share