Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1. Ας επανεξετάσουμε το νόημα της συγχώρεσης, γιατί είναι εύκολο να διαστρε­βλωθεί και να γίνει αντιληπτό σαν κάτι που συνεπάγεται μια άδικη θυσία της δίκαιης οργής, ένα δώρο αδικαιολόγητο που δεν αξίζει να δοθεί και μια πλήρη άρνηση της αλήθειας. 2Από αυτήν την άποψη, η συγχώρεση πρέπει να φαίνεται, απλώς σαν μια εκκεντρική ανοησία και αυτή η σειρά μαθημάτων φαίνεται να βασίζει την σωτηρία σε μια ιδιοτροπία.
2. Αυτή η διαστρεβλωμένη άποψη του νοήματος της συγχώρεσης διορθώνεται εύκολα, όταν μπορέσεις να αποδεχτείς το γεγονός ότι η συγχώρεση δεν ζητείται για ό,τι είναι αληθινό. 2Πρέπει να περιοριστεί σε ό,τι είναι ψεύτικο. 3Δεν έχει σχέση με τίποτα εκτός από τις ψευδαισθήσεις. 4Η αλήθεια είναι η δημιουργία του Θεού και δεν έχει νόημα να την συγχωρέσεις. 5Όλη η αλήθεια ανήκει σε Αυτόν, καθρεφτίζει του νόμους Του και ακτινοβολεί την Αγάπη Του. 6Χρειάζεται αυτό συγχώρεση; 7Πώς μπορείς να συγχωρέσεις το αναμάρτητο και αιώνιο αγαθό ;
3. Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις με την αυθεντική συγχώρεση είναι ότι, ακόμα πιστεύεις ότι πρέπει να συγχωρείς την αλήθεια και όχι τις ψευδαισθήσεις. 2Αντιλαμ­βάνεσαι την συγχώρεση σαν μια μάταιη προσπάθεια να κοιτάξεις πέρα από ό,τι υπάρχει. να παραβλέψεις την αλήθεια, σε μια αβάσιμη προσπάθεια να ξεγελάσεις τον εαυτό σου κάνοντας μια ψευδαίσθηση αληθινή. 3Αυτή η διαστρεβλωμένη άποψη δεν καθρεφτίζει παρά την ιδέα της αμαρτίας που ακόμα γερά κρατά  στο νου σου, όπως βλέπεις τον εαυτό σου.
4. Επειδή νομίζεις ότι οι αμαρτίες σου είναι πραγματικές, βλέπεις την συγχώρεση ως απάτη. 2Διότι είναι αδύνατον να νομίζεις ότι η αμαρτία είναι αληθινή και να μην πιστεύεις ότι η συγχώρεση είναι ένα ψέμα. 3Επομένως η συγχώρεση πραγματικά δεν είναι παρά μια αμαρτία, όπως όλες οι άλλες. 4Λέει ότι η αλήθεια είναι ψέμα και χαμογελά στους διεφθαρμένους σαν να ήταν τόσο αθώοι όσο το χορτάρι. τόσο λευκοί όσο το χιόνι. 5Είναι παραπλανημένη ως προς το τι νομίζει ότι μπορεί να πετύχει. 6Θα έβλεπε σαν σωστό το εντελώς λάθος και το απεχθές σαν καλό.
5. Από αυτή την άποψη, η συγχώρεση δεν είναι απελευθέρωση. 2Είναι απλώς μία ακόμα ένδειξη ότι η αμαρτία είναι ασυγχώρητη, στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να συγκαλυφθεί, να διαψευστεί, ή να αποκαλεστεί με ένα άλλο όνομα, διότι η συγχώρεση είναι μια προδοσία εναντίον της αλήθειας. 3Η ενοχή δεν μπορεί να συγχωρεθεί. 4Αν αμαρτήσεις, η ενοχή σου είναι παντοτινή. 5Εκείνοι που συγχωρούνται από την άποψη ότι οι αμαρτίες τους είναι αληθινές εμπαίζονται οικτρά και διπλά καταδικάζονται. πρώτα από τον εαυτό τους για ό,τι νομίζουν ότι έκαναν και μια ακόμα φορά από εκείνους που τους συγχωρούν.
6. Το γεγονός ότι η αμαρτία δεν είναι πραγματική είναι που κάνει την συγχώρεση φυσιολογική και εντελώς λογική, μια βαθιά ανακούφιση σ’ εκείνους που την προσφέρουν. μια σιωπηλή ευλογία εκεί που λαμβάνεται. 2Δεν ευνοεί τις ψευδαισθή­σεις αλλά τις μαζεύει ανάλαφρα, με λίγο γέλιο και τις εναποθέτει απαλά στα πόδια της αλήθειας. 3Κι εκεί εξαφανίζονται εντελώς.
7. Η συγχώρεση είναι το μόνο πράγμα που υπερασπίζετα την αλήθεια στις ψευδαισθήσεις του κόσμου. 2Βλέπει την ανυπαρξία τους και η ματιά της διαπερνά ανεμπόδιστη τις χιλιάδες μορφές με τις οποίες μπορεί να εμφανιστούν. 3Κοιτάζει τα ψέματα αλλά δεν ξεγελιέται. 4Δεν παίρνει στα σοβαρά τα ουρλιαχτά των αμαρτωλών που έχουν τρελαθεί από ενοχή και κατηγορούν τον εαυτό τους. 5Τους κοιτάζει με μάτια γαλήνια και απλά τους λέει: «Αδερφέ μου αυτό που σκέφτεσαι δεν είναι αλήθεια».
8. Η δύναμη της συγχώρεσης είναι η ειλικρίνεια της, η οποία είναι τόσο αδιάφθορη που βλέπει τις ψευδαισθήσεις ως ψευδαισθήσεις, όχι σαν αλήθεια. 2Είναι γι’ αυτό που η συγχώρεση ξεσκεπάζει τα ψέματα και γίνεται ο μεγάλος αποκαταστάτης της απλής αλήθειας. 3Με την ικανότητα της να παραβλέπει ό,τι δεν υπάρχει, ανοίγει τον δρόμο προς την αλήθεια που έχει εμποδιστεί από τα όνειρα της ενοχής. 4Τώρα είσαι ελεύθερος να ακολουθήσεις τον δρόμο, που ανοίγει για σένα η αληθινή σου συγχώρεση, 5Επειδή, αν ένας αδερφός έχει λάβει αυτό το δώρο από σένα, η θύρα είναι ανοιχτή για σένα.
9. Υπάρχει ένας απλός τρόπος να βρεις την θύρα προς την αληθινή συγχώρεση και να την αντιληφθείς ορθάνοιχτη να σε καλωσορίζει. 2‘Οταν αισθάνεσαι ότι μπαίνεις στον πειρασμό να κατηγορήσεις κάποιον για οποιαδήποτε μορφή αμαρτίας, μην αφήνεις το νου σου να εστιάζει σε ό,τι νομίζεις ότι έκανε, γιατί αυτό είναι αυταπάτη. 3Αντί για αυτό ρώτα: “θα κατηγορούσα τον εαυτό μου για αυτό που έκανε»;
10. Έτσι θα δεις εναλλακτικές επιλογές  μ’ έναν τρόπο που δίνει νόημα στην επιλογή σου και διατηρεί το νου σου τόσο ελεύθερο από την ενοχή και τον πόνο, όσο ο Ίδιος ο Θεός τον προόρισε και όπως αληθινά είναι. 2Είναι μόνο τα ψέματα που θα καταδίκαζαν. 3Στην αλήθεια, η αθωότητα είναι το μόνο πράγμα που υπάρχει. 4Η συγχώρεση στέκεται ανάμεσα στις ψευδαισθήσεις και στην αλήθεια. ανάμεσα στον κόσμο που βλέπεις και σε αυτόν που  βρίσκεται πέρα από αυτόν. ανάμεσα στην κόλαση της ενοχής και στην πύλη του Ουρανού.
11. Μέσω αυτής της γέφυρας, η οποία είναι τόσο ισχυρή όσο και η Αγάπη που της έδωσε την ευλογία της, όλα τα όνειρα του κακού και του μίσους και της επίθεσης, προσκομίζονται σιωπηλά στην αλήθεια. 2Δεν κατακρατούνται για να διογκωθούν και να λυσσομανούν και να τρομάζουν τον ανόητο ονειρευόμενο που τα πιστεύει. 3Αυτός ξυπνά απαλά από το όνειρο του, καταλαβαίνοντας πως ό,τι νόμιζε ότι έβλεπε δεν ήταν ποτέ εκεί. 4Και τώρα δεν μπορεί να αισθανθεί ότι δεν του έχει δοθεί κάθε τρόπος να διαφύγει.
12. Δεν χρειάζεται να πολεμήσει για να σώσει τον εαυτό του. 2Δεν χρειάζεται να σκοτώσει τους δράκους που νόμιζε ότι τον καταδίωκαν. 3Ούτε χρειάζεται να υψώσει τα ψηλά πέτρινα τείχη και τις σιδερένιες πόρτες που νόμιζε ότι θα τον έκαναν ασφαλή. 4Μπορεί να βγάλει την βαριά και άχρηστη πανοπλία που φτιάχτηκε για να αλυσοδένει το νου του στον φόβο και στην δυστυχία. 5Το βήμα του είναι ελαφρύ και καθώς σηκώνει το πόδι του για να προχωρήσει, ένα αστέρι μένει πίσω, για να δείχνει τον δρόμο σε εκείνους που τον ακολουθούν.
13. Η συγχώρεση πρέπει να εφαρμόζεται, διότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί το νόημα της, ούτε να προσφέρει έναν οδηγό που θα σου διδάξει την αγαθοεργία της. 2Δεν υπάρχει σκέψη σε όλο τον κόσμο που να οδηγεί στην παραμικρή κατανόηση των νόμων που ακολουθεί ούτε της Σκέψης που καθρεφτίζει. 3Είναι τόσο ξένη για τον κόσμο, όσο είναι και η δική σου πραγματικότητα. 4Κι ωστόσο συνδέει το νου σου με την πραγματικότητα μέσα σου.
14. Σήμερα εφαρμόζουμε την αληθινή συγχώρεση, ώστε η ώρα της ένωσης να μην καθυστερεί πια. 2Επειδή θα θέλαμε να συναντηθούμε με την πραγματικότητα μας στην ελευθερία και στην ειρήνη. 3Η εξάσκησή μας μετατρέπεται σε βήματα που φωτίζουν τον δρόμο, για όλους τους αδερφούς μας, οι οποίοι θα μας ακολουθήσουν στην πραγματικότητα που μοιραζόμαστε με αυτούς. 4Για να επιτευχθεί αυτό, ας αφιερώσουμε ένα τέταρτο της ώρας δυο φορές σήμερα στον Οδηγό, που καταλαβαίνει το νόημα της συγχώρεσης και ο Οποίος στάλθηκε να μας  το διδάξει. 5Ας ζητήσουμε από Αυτόν:

6Ας αντιληφθώ την συγχώρεση όπως είναι.

15. Μετά διάλεξε έναν αδερφό σύμφωνα με την καθοδήγηση Του και απαρίθμησε τις «αμαρτίες» του, καθώς η μια μετά την άλλη έρχεται στο νου σου. 2Πρόσεξε μην εστιαστείς σε καμιά από αυτές αλλά συνειδητοποίησε ότι χρησιμοποιείς αυτές τις «επιθέσεις» μόνο για να σώσεις τον κόσμο από όλες τις ιδέες της αμαρτίας. 3Εξέτασε σύντομα όλα τα αρνητικά πράγματα που σκέφτηκες για αυτόν και κάθε φορά ρώτα τον εαυτό σου: «θα καταδίκαζα τον εαυτό μου για αυτό που έκανε»;
16. Άφησε τον να ελευθερωθεί από όλες τις σκέψεις που είχες ότι ήταν αμαρτωλός. 2Και τώρα είσαι προετοιμασμένος για την ελευθερία. 3Αν έχεις εξασκηθεί μέχρι τώρα με προθυμία και ειλικρίνεια, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι μια αναπτέρωση, το σήκωμα ενός βάρους από το στήθος σου, μια βαθιά και σίγουρη αίσθηση ανακούφισης. 4Ο υπόλοιπος χρόνος πρέπει να δοθεί στην εμπειρία της απόδρασης από τις βαριές αλυσίδες που επιδίωξες να φορέσεις στον αδερφό σου αλλά που φορέθηκαν στον εαυτό σου.
17. Η συγχώρεση πρέπει να εφαρμόζεται σε όλη την διάρκεια της ημέρας, διότι θα υπάρξουν ακόμα πολλές περιπτώσεις, όπου θα ξεχάσεις το νόημα της και θα επιτεθείς στον εαυτό σου. 2Όταν συμβαίνει αυτό, άφηνε το νου σου να βλέπει πέρα από αυτή την ψευδαίσθηση, καθώς λες στον εαυτό σου:

3Ας αντιληφθώ την συγχώρεση όπως είναι. 4Θα κατηγορούσα τον εαυτό μου για αυτό που έκανε;
5Δεν θα φορέσω αυτήν την αλυσίδα στον εαυτό μου.

6Σε καθετί που κάνεις θυμίσου αυτό:
7Κανείς δεν σταυρώνεται μόνος του κι ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στον Ουρανό από μόνος του.


 

Share