Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1. Ας επανεξετάσουμε το νόημα της συγχώρεσης, γιατί είναι εύκολο να διαστρε­βλωθεί και να γίνει αντιληπτό σαν κάτι που καθιστά αναγκαίο την άδικη θυσία της δίκαιης οργής, σαν ένα δώρο αδικαιολόγητο που δεν αξίζει κανείς και σαν την πλήρη άρνηση της αλήθειας. 2Από αυτή την άποψη, πρέπει να δει κανείς τη συγχώρεση απλώς σαν μια εκκεντρική ανοησία και αυτή η σειρά μαθημάτων πρέπει να φαίνεται να βασίζει τη σωτηρία σε μια ιδιοτροπία.
2. Αυτή η διαστρεβλωμένη άποψη του νοήματος της συγχώρεσης διορθώνεται εύκολα, όταν μπορέσεις να αποδεχτείς το γεγονός ότι η συγχώρεση δε ζητείται για ό,τι είναι αληθινό. 2Πρέπει να περιοριστεί σε ό,τι είναι ψεύτικο. 3Δεν έχει σχέση με τίποτα εκτός από τις ψευδαισθήσεις. 4Η αλήθεια είναι η δημιουργία του Θεού και δεν έχει νόημα να τη συγχωρέσεις. 3Όλη η αλήθεια ανήκει σε Αυτόν, καθρεφτίζει του νόμους Του και ακτινοβολεί την Αγάπη Του. 6Χρειάζεται αυτό συγχώρεση; 7Πώς μπορείς να συγχωρέσεις το αναμάρτητο και αιώνιο αγαθό ;
3. Η κύρια δυσκολία που έχεις με το να συγχωρείς πραγματικά είναι ότι ακόμα πιστεύεις ότι πρέπει να συγχωρείς την αλήθεια και όχι τις ψευδαισθήσεις. Αντιλαμ­βάνεσαι τη συγχώρεση σαν μια μάταιη προσπάθεια να κοιτάξεις πέρα από ό,τι υπάρχει και να παραβλέψεις την αλήθεια, κάνοντας μια αβάσιμη προσπάθεια να κάνεις μια ψευδαίσθηση αληθινή και να ξεγελάσεις τον εαυτό σου. 3Αυτή η διαστρεβλωμένη άποψη μόνο και μόνο καθρεφτίζει τον έλεγχο που η ιδέα της αμαρτίας έχει ακόμα πάνω στο νου σου, όπως βλέπεις τον εαυτό σου.
4. Επειδή νομίζεις ότι οι αμαρτίες σου είναι πραγματικές, βλέπεις τη συγχώρεση σαν απάτη. 2Γιατί είναι αδύνατο να νομίζεις ότι η αμαρτία είναι αληθινή και να μην πιστεύεις ότι η συγχώρεση είναι ένα ψέμα. Επομένως η συγχώρεση είναι πραγματικά μόνο και μόνο μια αμαρτία, όπως όλα τα άλλα. 4Λέει ότι η αλήθεια είναι ψέμα και χαμογελά στους διεφθαρμένους σαν να ήταν τόσο αθώοι όσο το χορτάρι, τόσο λευκοί όσο το χιόνι. Είναι παραπλανημένη ως προς το τι νομίζει ότι μπορεί να πετύχει, 6Θα ήθελε να δει σαν σωστό το εντελώς λάθος, και το απαίσιο σαν καλό.
5. Από αυτή την άποψη, η συγχώρεση δεν είναι απελευθέρωση. Είναι απλώς μία ακόμα ένδειξη ότι η αμαρτία είναι ασυγχώρητη, ένα πράγμα που στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να συγκαλυφθεί, να διαψευστεί, ή να αποκαλεστεί μ ένα άλλο όνομα, γιατί η συγχώρεση είναι μια προδοσία εναντίον της αλήθειας. 3Η ενοχή δεν μπορεί να συγχωρεθεί. 4Αν αμαρτήσεις, η ενοχή σου είναι παντοτινή. 5Εκείνοι που συγχωρούνται από την άποψη ότι οι αμαρτίες τους είναι αληθινές εμπαίζονται οικτρά και καταδικάζονται δύο φορές, πρώτα από τον εαυτό τους για ό,τι νομίζουν ότι έκαναν και μια ακόμα φορά από εκείνους που τους συγχωρούν.
6. Το γεγονός ότι η αμαρτία δεν είναι πραγματική είναι που κάνει τη συγχώρεση φυσιολογική και εντελώς λογική, μια βαθιά ανακούφιση σ εκείνους που την προσφέρουν, μια σιωπηλή ευλογία εκεί που λαμβάνεται. 2Δεν ευνοεί τις ψευδαισθή­σεις, αλλά τις μαζεύει ανάλαφρα, με λίγο γέλιο, και τις εναποθέτει απαλά στα πόδια της αλήθειας. 3Και εκεί εξαφανίζονται εντελώς.
7. Η συγχώρεση είναι το μόνο πράγμα που αντιπροσωπεύει την αλήθεια στις ψευδαισθήσεις του κόσμου. 2Βλέπει την ανυπαρξία τους και η ματιά της διαπερνά ανεμπόδιστη τις χιλιάδες μορφές με τις οποίες μπορεί να εμφανιστούν. 3Κοιτάζει τα ψέματα, αλλά δεν ξεγελιέται. 4Δεν παίρνει στα σοβαρά τα ουρλιαχτά των αμαρτωλών που έχουν τρελαθεί από την ενοχή τους και κατηγορούν τον εαυτό τους. 5Τους κοιτάζει με μάτια γαλήνια και απλώς λέει: «Αδερφέ μου αυτό που σκέφτεσαι δεν είναι αλήθεια».
8. Η δύναμη της συγχώρεσης είναι η ειλικρίνεια της, η οποία είναι τόσο αδιάφθορη που βλέπει τις ψευδαισθήσεις σαν ψευδαισθήσεις, όχι σαν αλήθεια. 2Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η συγχώρεση ξεσκεπάζει τα ψέματα και γίνεται η μεγάλη αποκαταστάτρια της απλής αλήθειας.
3Με την ικανότητα της να παραβλέπει ό,τι δεν υπάρχει, ανοίγει το δρόμο στην αλήθεια η οποία έχει μπλοκαριστεί από τα όνειρα της ενοχής. 4Τώρα είσαι ελεύθερος να ακολουθήσεις το δρόμο που η προσφορά σου, της αληθινής συγχώρεσης, σου ανοίγει, 5Γιατί αν ένας αδερφός έχει λάβει αυτό το δώρο από σένα, η πόρτα είναι ανοιχτή για τον εαυτό σου.
9. Υπάρχει ένας απλός τρόπος να βρεις την πόρτα της αληθινής συγχώρεσης και να αντιληφθείς ότι σε καλωσορίζει ορθάνοιχτη. 2Οταν αισθάνεσαι ότι μπαίνεις στον πειρασμό να κατηγορήσεις κάποιον για οποιαδήποτε μορφή αμαρτίας, μην αφήνεις το νου σου να στοχάζεται ό,τι νομίζεις ότι αυτός έκανε, γιατί αυτό είναι αυταπάτη. 3Αντί για αυτό ρώτα: “θα κατηγορούσα τον εαυτό μου για αυτό το πράγμα»;
10. Έτσι θα δεις τις επιλογές σου μ ένα τρόπο που δίνει νόημα στην εκλογή σου και διατηρεί το νου σου τόσο ελεύθερο από την ενοχή και τον πόνο, όσο ο Ίδιος ο Θεός τον προόρισε και όπως αληθινά είναι. 2Είναι μόνο τα ψέματα που θα καταδίκαζαν. 3Στην αλήθεια η αθωότητα είναι το μόνο πράγμα που υπάρχει. 4Η συγχώρεση βρίσκεται μεταξύ των ψευδαισθήσεων και της αλήθειας, μεταξύ του κόσμου που βλέπεις και αυτού που βρίσκεται πέρα από τον κόσμο, μεταξύ της κόλασης της ενοχής και της πύλης του Ουρανού.
11. Μέσω αυτής της γέφυρας, η οποία είναι τόσο ισχυρή όσο και η Αγάπη που της έδωσε την ευλογία της, όλα τα όνειρα του κακού και του μίσους και της επίθεσης, προσκομίζονται σιωπηλά στην αλήθεια. 2Δεν κατακρατούνται για να διογκωθούν και να λυσσομανούν και να τρομάζουν τον ανόητο ονειροπόλο που τα πιστεύει. 3Ο ονειροπόλος έχει απλά αφυπνιστεί από το όνειρο του με το να καταλάβει πως ό,τι νόμιζε ότι έβλεπε κάποτε δεν υπήρξε. 4Και τώρα δεν μπορεί να αισθανθεί ότι δεν του έχει δοθεί τρόπος να διαφύγει.
12. Δε χρειάζεται να πολεμήσει για να σώσει τον εαυτό του. 2Δε χρειάζεται να σκοτώσει τους δράκους που νόμιζε ότι τον καταδίωκαν. 3Ούτε και χρειάζεται να υψώσει τα ψηλά πέτρινα τείχη και τις σιδερένιες πόρτες που νόμιζε ότι θα τον έκαναν ασφαλή. 4Μπορεί να βγάλει τη βαριά κι άχρηστη πανοπλία που φτιάχτηκε για να αλυσοδένει το νου του στο φόβο και τη δυστυχία. 5Το βήμα του είναι ελαφρύ και καθώς σηκώνει το πόδι του για να προχωρήσει ένα αστέρι μένει πίσω, για να δείξει το δρόμο σ εκείνους που τον ακολουθούν.
13. Η συγχώρεση πρέπει να εφαρμόζεται, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί το νόημα της ούτε και να προσφέρει έναν οδηγό που θα σου διδάξει την αγαθοεργία της. 2Δεν υπάρχει σκέψη σε όλο τον κόσμο που να οδηγεί στην παραμικρή κατανόηση των νόμων που ακολουθεί η συγχώρεση, ή της Σκέψης που καθρεφτίζει. Είναι τόσο άσχετη με τον κόσμο, όσο είναι και η δική σου πραγματικότητα. 4Κι ωστόσο συνδέει το νου σου με την πραγματικότητα μέσα σου.
14. Σήμερα εφαρμόζουμε την αληθινή συγχώρεση, ώστε η ώρα της ένωσης να μην καθυστερεί πια. 2Γιατί θα θέλαμε να βρούμε την πραγματικότητα μας στην ελευθερία και την ειρήνη. 3Οι ασκήσεις μας γίνονται τα βήματα που φωτίζουν το δρόμο για όλους τους αδερφούς μας, οι οποίοι θα μας ακολουθήσουν στην πραγματικότητα που μοιραζόμαστε με αυτούς. 4Για να επιτευχθεί αυτό, ας αφιερώσουμε ένα τέταρτο της ώρας δυο φορές σήμερα στον Οδηγό που καταλαβαίνει το νόημα της συγχώρεσης και ο Οποίος στάλθηκε σε μας γιο να το διδάξει. 5Ας ζητήσουμε το εξής από Αυτόν:
6Ας αντιληφθώ τη συγχώρεση όπως είναι.
15. Μετά διάλεξε έναν αδερφό σύμφωνα με την καθοδήγηση Του και απαρίθμησε τις «αμαρτίες» του, καθώς η μια μετά την άλλη έρχεται στο νου σου. 2Πρόσεξε να μη συλλογιστείς καμιά από αυτές για πολύ, αλλά συνειδητοποίησε ότι χρησιμοποιείς αυτές τις «επιθέσεις» μόνο και μόνο για να σώσεις τον κόσμο απ όλες τις ιδέες της αμαρτίας. 3Εξέτασε σύντομα όλα τα αρνητικά πράγματα που σκέφτηκες για αυτόν και κάθε φορά ρώτα τον εαυτό σου το εξής: «θα καταδίκαζα τον εαυτό μου για αυτό το πράγμα»;
16. Άφησε τον να ελευθερωθεί από όλες τις σκέψεις που έχεις ότι ήταν αμαρτωλός. 2Και τώρα είσαι προετοιμασμένος για την ελευθερία. 3Αν έχεις εξασκηθεί μέχρι τώρα με προθυμία και ειλικρίνεια, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι μια αναπτέρωση, το σήκωμα ενός βάρους από το στήθος σου, μια βαθιά και σίγουρη αίσθηση ανακούφισης. 4Ο υπόλοιπος χρόνος πρέπει να δοθεί στην εμπειρία της απόδρασης από τις βαριές αλυσίδες που επιδίωξες να φορέσεις στον αδερφό σου, αλλά οι οποίες φορέθηκαν στον εαυτό σου.
17. Η συγχώρεση πρέπει να εφαρμοστεί καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γιατί θα υπάρξουν ακόμα πολλές περιπτώσεις στις οποίες θα ξεχάσεις το νόημα της και θα επιτεθείς στον εαυτό σου. 2Όταν συμβαίνει αυτό, άφηνε το νου σου να βλέπει πέρα από αυτή την ψευδαίσθηση, καθώς λες στον εαυτό σου τα εξής:
3Ας αντιληφθώ τη συγχώρεση όπως είναι.
4θα κατηγορούσα τον εαυτό μου για αυτό το πράγμα;
5Δε θα φορέσω αυτή την αλυσίδα στον εαυτό μου.
6Σε καθετί που κάνεις να θυμάσαι το εξής:
7Κανένας δεν σταυρώνεται μόνος του
κι ωστόσο κανένας δεν μπορεί να εισέλθει στον Ουρανό μόνος του.

Share