Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1. Είναι ωφέλιμο μερικές φορές στη διδασκαλία, ιδιαίτερα αφού καλύψει ό,τι φαίνεται να είναι θεωρητικό κι απομακρυσμένο από ό,τι ο μαθητής έχει μάθει, να τον φέρεις πίσω στα πρακτικά θέματα. 2Αυτό θα κάνουμε σήμερα. 3Δε θα μιλήσουμε για υψηλόφρονες, γενικές ιδέες, αλλά αντί για αυτές θα συλλογι­στούμε τα οφέλη για σένα.
2. Δε ζητάς πολλά από τη ζωή, αλλά πάρα πολύ λίγα. 2Όταν αφήνεις το νου σου να προσελκύεται στις σωματικές φροντίδες, τα πράγματα που αγοράζεις, τη διασημότητα όπως την εκτιμά ο κόσμος, ζητάς δυστυχία, όχι ευτυχία. 3Αυτή η σειρά μαθημάτων δεν επιχειρεί να αφαιρέσει από σένα τα λίγα που έχεις. 4Δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει τις ουτοπικές ιδέες για ικανοποιήσεις που περιέχει ο κόσμος. 5Δεν υπάρχουν ικανοποιήσεις στον κόσμο.
3. Σήμερα παραθέτουμε τα πραγματικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να εξετάσεις όλα τα πράγματα που νομίζεις ότι θέλεις. 2Αν δεν εκπληρούν αυτές τις εύλογες απαιτήσεις, δεν αξίζουν καθόλου να τα επιθυμείς, γιατί δεν μπορούν παρά να αντικαταστήσουν ό,τι προσφέρει περισσότερα. 3Δεν μπορείς να πλάσεις τους νόμους που κυβερνούν την επιλογή, όπως δεν μπορείς να πλάσεις επιλογές ανάμεσα  στις οποίες να διαλέξεις. 4Την επιλογή, όμως, μπορείς να την κάνεις και μάλιστα πρέπει. 5Είναι όμως συνετό να μάθεις τους νόμους που θέτεις σε κίνηση όταν επιλέγεις, και ποιες είναι οι επιλογές μεταξύ των οποίων διαλέγεις.
4. Έχουμε ήδη τονίσει ότι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, όσες κι αν φαίνονται να υπάρχουν. 2Αυτό είναι προκαθορισμένο και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. 3Θα ήταν πάρα πολύ άδικο για σένα αν οι επιλογές ήταν απεριόριστες κι έτσι καθυστερούσες την τελική επιλογή σου, μέχρι να τις εξετάσεις όλες τους στο χρόνο, κι επίσης αν δεν είχαν προσαχθεί στο μέρος όπου υπάρχει μόνο μία επιλογή που πρέπει να γίνει.
5. Ένας άλλος ευσπλαχνικός και σχετικός νόμος είναι ότι δεν υπάρχει μέση λύση ως προς το τι θα επιφέρει η επιλογή σου. 2Δεν μπορεί να σου προσφέρει κάτι λιγοστό, γιατί ένα ενδιάμεσο αποτέλεσμα δεν υπάρχει. 3Κάθε επιλογή που κάνεις σού αποφέρει ή τα πάντα ή τίποτα. 4 Επομένως, αν μάθεις τα κριτήρια με τα οποία μπορείς να διακρίνεις τα πάντα από το τίποτα θα κάνεις την καλύτερη επιλογή.
6. Πρώτον, αν διαλέξεις ένα πράγμα που δεν θα διαρκέσει για πάντα, αυτό που διάλεξες δεν έχει αξία. 2 Μία προσωρινή αξία δεν έχει καμιά απολύτως αξία. 3 Ο χρόνος ποτέ δεν μπορεί να αφαιρέσει μια αξία που είναι πραγματική. 4 Ο,τι εξασθενεί και πεθαίνει ποτέ δεν υπήρξε και δεν προσφέρει τίποτα σε αυτόν που το διαλέγει. 5Εξαπατάται από το τίποτα σε μια μορφή που νομίζει ότι του αρέσει.
7. Δεύτερον, αν διαλέξεις να αφαιρέσεις ένα πράγμα από κάποιον άλλο, δε θα σου έχει μείνει τίποτα. 2Ο λόγος για αυτό είναι ότι όταν αρνείσαι το δικαίωμά του να έχει τα πάντα, έχεις αρνηθεί το δικό σου δικαίωμα. 3Επομένως δε θα αναγνωρίσεις τα πράγματα που πραγματικά έχεις, αρνούμενος ότι υπάρχουν. 4Όποιος επιδιώκει να αρπάζει, έχει ξεγελαστεί από την ψευδαίσθη­ση ότι η απώλεια μπορεί να προσφέρει κέρδος. 5Όμως η απώλεια πρέπει να αποφέρει απώλεια και τίποτα άλλο.
8. Το επόμενο κριτήριο σου είναι αυτό στο οποίο τα άλλα βασίζονται. 2Γιατί έχει αξία για σένα η επιλογή που κάνεις; 3Τι ελκύει το νου σου σε αυτήν; 4Ποιος είναι ο σκοπός που υπηρετεί; 5Εδώ είναι πιο εύκολο από όλα τα άλλα να ξεγελαστείς.  6Γιατί ό,τι θέλει το εγώ, παραλείπει να το παραδεχτεί.7 Όύτε καν λέει την αλήθεια όπως την αντιλαμβάνεται, γιατί χρειάζεται να κρατήσει το φωτοστέφανο που χρησιμοποιεί για να προστατεύει τους στόχους του από τη μαυρίλα και τη σκουριά ώστε να μπορέσεις να δεις πόσο «αθώο» είναι.
9. Το καμουφλάζ του όμως είναι ένα λεπτό επικάλυμμα, το οποίο θα μπορούσε να εξαπατήσει μόνον εκείνους που είναι ευχαριστημένοι να εξαπατώνται. 2Οι στόχοι του είναι φανεροί σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ψάξει γι αυτούς. 3Εδώ η απάτη διπλασιάζεται, γιατί αυτός που εξαπατάται δε θα αντιληφθεί απλώς ότι δεν έχει κερδίσει. 4Θα πιστέψει ότι έχει υπηρετήσει τους κρυφούς στόχους του εγώ.
10. Όμως παρ όλο που προσπαθεί να διατηρήσει το φωτοστέφανο του εγώ, διαυγές μέσα στην όραση του, θα αντιληφθεί τις μαυρισμένες άκρες του και τον σκουριασμένο πυρήνα του. 2Τα αναποτελεσματικά λάθη τού φαίνονται σαν αμαρτίες, γιατί κοιτάζει τη μαυρίλα σαν να είναι δική του, τη σκουριά σαν ένα σημάδι μεγάλης έλλειψης αξίας μέσα στον εαυτό του. 3Αυτός που ακόμα προσπαθεί να διατηρήσει τους στόχους τού εγώ και τους υπηρετεί σαν να είναι δικοί του δεν κάνει λάθος, σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις του οδηγού του. 4Αυτή η καθοδήγηση διδάσκει ότι είναι λανθασμένο να πιστεύεις ότι οι αμαρτίες είναι απλώς και μόνο λάθη, γιατί ποιος θα υπέφερε για τις αμαρτίες του αν αυτό ήταν σωστό ;
11. Και έτσι φτάνουμε στο κριτήριο της επιλογής που είναι το πιο δύσκολο να πιστέψεις, επειδή το γεγονός ότι είναι ολοφάνερο καλύπτεται από πολλά στρώματα σκότους. 2Αν αισθάνεσαι οποιαδήποτε ενοχή για την επιλογή σου, έχεις επιτρέψει στους στόχους του εγώ να παρεμβληθούν μεταξύ των πραγματι­κών επιλογών. 3Και έτσι δεν συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές και η επιλογή που νομίζεις ότι έκανες φαίνεται επίφοβη και πάρα πολύ επικίνδυνη, για να είναι το τίποτα που πραγματικά είναι.
12. Όλα τα πράγματα είτε είναι πολύτιμα είτε όχι, είτε είναι άξια να τα επιδιώκει κανείς, είτε όχι, είτε είναι εντελώς επιθυμητά, ή δεν αξίζουν την πιο μικρή προσπάθεια για να τα αποκτήσεις. 2Εξαιτίας αυτού η επιλογή είναι εύκολη. 3Η πολυπλοκότητα είναι ένα παραπέτασμα καπνού, το οποίο κρύβει το πολύ απλό γεγονός ότι καμιά απόφαση δεν μπορεί να είναι δύσκολη. 4Ποιο είναι το όφελος για σένα όταν το μάθεις αυτό; 5Είναι πολύ μεγαλύτερο από το να κάνεις απλώς τις επιλογές σου εύκολα και χωρίς να υποφέρεις.
13. Ο ίδιος ο Ουρανός προσεγγίζεται με άδεια χέρια και δεκτικούς νόες, οι οποίοι έρχονται χωρίς τίποτα για να βρουν τα πάντα και να τα διεκδικήσουν ως δικά τους. 2Θα επιχειρήσουμε να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση σήμερα, παραμερίζοντας την αυταπάτη κι έχοντας ειλικρινή προθυμία να δώσουμε αξία μόνο σε ό,τι είναι αληθινά πολύτιμο και πραγματικό. 3Όι δύο παρατεταμένες περίοδοι της εξάσκησης μας (δεκαπέντε λεπτά η καθεμιά) αρχίζουν με το εξής:

4Δεν θα δώσω αξία σε ό,τι δεν έχει αξία και μόνο ό,τι έχει αξία αναζητώ, γιατί μόνο αυτό επιθυμώ να βρω.

14. Και μετά λάβε ό,τι περιμένει τον καθένα που φτάνει δίχως φορτία στην πύλη του Ουρανού, η οποία ανοίγει καθώς αυτός έρχεται. 2Αν τυχόν αρχίσεις να αφήνεις τον εαυτό σου να μαζεύει μερικά άχρηστα φορτία ή να πιστεύεις ότι αντιμετωπίζεις μερικές δύσκολες αποφάσεις , αντίδρασε γρήγορα με την απλή σκέψη:

3Δεν Θα δώσω αξία σε ό,τι δεν έχει αξία γιατί ό,τι είναι πολύτιμο μου ανήκει.

Share