Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1. Κανένας δεν μπορεί να θεραπεύσει, εκτός αν καταλαβαίνει ποιο σκοπό φαίνεται να υπηρετεί η ασθένεια. 2Επειδή τότε καταλαβαίνει επίσης, ότι ο σκοπός της δεν έχει νόημα. 3Δίχως αιτία και χωρίς κανενός είδους σκοπό που να έχει νόημα, η αρρώστια δεν μπορεί να υπάρχει καθόλου. 4Οταν διαπιστώνεται αυτό, η θεραπεία έρχεται αυτόματα. 5Διαλύει την δίχως νόημα ψευδαίσθηση της ασθένειας με τον ίδιο τρόπο που φέρνει όλες τις ψευδαισθήσεις στην αλήθεια και απλώς τις αφήνει εκεί για να εξαφανιστούν.
2. Η αρρώστια δεν είναι τυχαία. 2Όπως όλες οι άμυνες, είναι ένα παράλογο τέχνασμα αυταπάτης. 3Και όπως και οι υπόλοιπες, ο σκοπός της είναι να κρύψει την πραγματικότητα, να της επιτεθεί, να την αλλάξει να την κάνει ακατάλλη­λη, να την διαστρεβλώσει, να την παραποιήσει ή να την μειώσει σε μια μικρή στοίβα από ασύνδετα μέρη. 4Ο στόχος κάθε άμυνας είναι να μην αφήσει την αλήθεια να είναι πλήρης. 5Τα μέρη βλέπονται σαν να ήταν το καθένα πλήρες από μόνο του.
3. Οι άμυνες δεν είναι ακούσιες, ούτε και πλάθονται χωρίς επίγνωση. 2Είναι κρυφά, μαγικά ραβδιά που χρησιμοποιείς όταν η αλήθεια φαίνεται να απειλεί ό,τι θα ήθελες να πιστεύεις. 3Φαίνονται να είναι ασυνείδητες αλλά μόνον εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία επιλέγεις να τις χρησιμοποιήσεις. 4Εκείνο το δευτερόλεπτο κι ακόμα λιγότερο, στο οποίο γίνεται η επιλογή, αναγνωρίζεις ακριβώς τι επιχειρείς να κάνεις και μετά πιστεύεις ότι έχει γίνει.
4. Ποιος άλλος παρά εσύ ο ίδιος υπολογίζεις τον βαθμό μιας απειλής, αποφασίζεις ότι η διαφυγή είναι αναγκαία και ορθώνεις μια σειρά από άμυνες για να μειώσεις την απειλή που έχει θεωρηθεί πραγματική; 2Όλο αυτό δεν μπορεί να γίνει ασυναίσθητα. 3Μετά όμως, το σχέδιο σου απαιτεί ότι πρέπει να ξεχάσεις ότι εσύ το έκανες αυτό, ώστε να φαίνεται ότι είναι ανεξάρτητο από τις προθέσεις σου, ένα συμβάν υπεράνω της κατάστασης του νου σου, ένα αποτέλεσμα με μια πραγματική επίδραση πάνω σου, αντί για ένα αποτέλεσμα που έχει προκληθεί από τον εαυτό σου.
5. Είναι η γρήγορη λησμονιά του ρόλου που παίζεις στη διαμόρφωση  της «πραγματικότητας» σου που κάνει τις άμυνές σου να φαίνονται ότι δεν είναι κάτω από τον έλεγχο σου. 2Ό,τι όμως έχεις ξεχάσει μπορεί να επιστρέψει στη μνήμη σου, αν είσαι πρόθυμος να αναθεωρήσεις την απόφαση που είναι διπλοφυλαγμένη από τη λησμονιά. 3Το ότι δεν θυμάσαι δεν είναι παρά  η απόδειξη ότι αυτή η απόφαση εξακολουθεί να σου είναι επιθυμητή. 4Μην το παρερμηνεύσεις αυτό σαν πραγματικό γεγονός. 5Οι άμυνες πρέπει να κάνουν την πραγματικότητα αγνώριστη. 6Αυτός είναι ο στόχος τους και αυτό και κάνουν.
6. Κάθε άμυνα παίρνει κομμάτια της ολότητας και τα συναρμόζει χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη της όλες τις αληθινές τους σχέσεις και έτσι κατασκευάζει τις ψευδαισθήσεις μιας ολότητας που δεν υπάρχει. 2Είναι αυτή η διαδικασία που προξενεί απειλή και όχι το οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει. 3Όταν τα μέρη της ολότητας αποσπώνται από την ολότητα και βλέπονται σαν να είναι διαχωρισμένα και σαν ολότητες από μόνα τους, μετατρέπονται σε σύμβολα  επίθεσης στην ολότητα, πετυχημένα σε αποτελέσματα ώστε ποτέ πια να μη γίνουν αντιληπτά σαν ολόκληρα. 4Έχεις όμως ξεχάσει ότι αυτά δεν είναι παρά η δική σου απόφαση γι’ αυτό που θα έπρεπε να είναι πραγματικό στην θέση αυτού που είναι αληθινά πραγματικό.
7. Η ασθένεια είναι μια απόφαση. 2Δεν είναι ένα πράγμα που σου συμβαίνει, που δεν το επεδίωξες καθόλου και το οποίο σε αποδυναμώνει και σε κάνει να υποφέρεις. 3Είναι μια επιλογή που κάνεις, ένα σχέδιο που καταστρώνεις, όταν για μια στιγμή η αλήθεια υψώνεται στον ίδιο τον παραπλανημένο νου σου και όλος ο κόσμος σου φαίνεται να κλονίζεται και να είναι έτοιμος να καταρρεύσει. 4Τώρα αρρωσταίνεις, ώστε να απομακρυνθεί η αλήθεια και να μην απειλεί πια αυτά που έχεις κατασκευάσει.
8. Γιατί νομίζεις ότι η αρρώστια μπορεί να σε προφυλάξει αποτελεσματικά από την αλήθεια; 2Επειδή αποδεικνύει ότι το σώμα δεν είναι διαχωρισμένο από σένα και επομένως  εσύ πρέπει να είσαι διαχωρισμένος από την αλήθεια. 3Πονάς επειδή το σώμα πονά και σε αυτό τον πόνο γίνεσαι ένα με το σώμα. 4Έτσι συντηρείται η «αληθινή» σου ταυτότητα και η παράξενη, βασανιστική σκέψη ότι, μπορεί να είσαι κάτι υπεράνω αυτής της μικρής στοίβας σκόνης αποσιωπείται και παύει. 5Ιδού, αυτή η σκόνη μπορεί να σε κάνει να υποφέρεις, να παραμορφώσει τα μέλη του σώματος σου και να σταματήσει την καρδιά σου, προστάζοντας σε να πεθάνεις και να πάψεις να υπάρχεις.
9. Επομένως το σώμα είναι ισχυρότερο από την αλήθεια που σού ζητά να ζήσεις αλλά η οποία δεν μπορεί να υπερνικήσει την επιλογή σου να πεθάνεις. 2Κι έτσι το σώμα είναι πιο ισχυρό από την αιώνια ζωή, ο Ουρανός πιο αδύναμος από την κόλαση και το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του Υιού Του αντικρούεται από μια απόφαση δυνατότερη από το Θέλημα Του. 3Ό Υιός Του είναι σκόνη, ο Πατέρας είναι ατελής και το χάος κάθεται θριαμβευτικά στο θρόνο Του.
10. Αυτά είναι τα σχέδια σου για την υπεράσπιση σου. 2Και πιστεύεις ότι ο Ουρανός τρέμει μπροστά σε τέτοιες έξαλλες επιθέσεις όπως αυτές, με τον Θεό τυφλωμένο από τις παραισθήσεις σου, με την αλήθεια να έχει μετατραπεί σε ψεύδος και με όλο το σύμπαν να έχει σκλαβωθεί στους νόμους που οι άμυνές σου θα του επέβαλλαν. 3Ποιος όμως πιστεύει στις ψευδαισθήσεις, παρά αυτός που τις επινόησε; 4Ποιος άλλος μπορεί να τις δει και να αντιδράσει σε αυτές σαν να ήταν η αλήθεια;
11. Ο Θεός αγνοεί τα σχέδια σου να αλλάξεις το Θέλημα Του. 2Το σύμπαν συνεχίζει να μην λαμβάνει υπ’ όψη του τους νόμους με τους οποίους σκέφτηκες να το κυβερνήσεις. 3Και ο Ουρανός δεν έχει υποκύψει στην κόλαση, ούτε η ζωή στον θάνατο. 4Εσύ μόνο μπορείς να επιλέξεις να νομίζεις ότι πεθαίνεις, ή ότι αρρωσταί­νεις, ή ότι διαστρεβλώνεις την αλήθεια κατά οποιονδήποτε τρόπο. 5Ό,τι έχει δημιουργηθεί είναι ανεξάρτητο απ’ όλα αυτά. 6Οι άμυνες είναι σχέδια για να ηττηθεί αυτό στο οποίο κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί. 7Ό,τι είναι αμετάβλητο δεν μπορεί να αλλάξει. 8Και ό,τι είναι εντελώς αναμάρτητο δεν μπορεί να αμαρτήσει.
12. Αυτή είναι η απλή αλήθεια. 2Δεν επικαλείται την ισχύ ή τους θριάμβους. 3Δεν απαιτεί υπακοή, ούτε επιδιώκει να αποδείξει πόσο αξιολύπητες και μάταιες είναι οι απόπειρες σου να σχεδιάζεις άμυνες που θα την μετάλλαζαν. 4Η αλήθεια απλώς θέλει να σου δώσει ευτυχία, γιατί αυτός είναι ο σκοπός της. 5Ισως να αναστενάζει λίγο, όταν πετάς τα δώρα της αλλά όμως γνωρίζει με τέλεια σιγουριά πως, ό,τι ο Θεός θέλει για σένα θα ληφθεί.
13. Είναι αυτό το γεγονός που αποδεικνύει ότι ο χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση. 2Διότι ο χρόνος σου επιτρέπει να νομίζεις πως ό,τι σου έχει δώσει ο Θεός δεν είναι η αλήθεια τώρα, όπως πρέπει να είναι. 3Οι Σκέψεις του Θεού είναι εντελώς ανεξάρτητες από τον χρόνο. 4Διότι ο χρόνος δεν είναι παρά μια ακόμα, χωρίς νόημα άμυνα που κατασκεύασες ,εναντίον της αλήθειας. 5‘Ο,τι όμως Αυτός θέλει είναι εδώ κι εσύ παραμένεις όπως Αυτός σε δημιούργησε.
14. Η αλήθεια έχει μια δύναμη πολύ πέρα από την άμυνα, διότιοι ψευδαισθήσεις δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί όπου έχει επιτραπεί στην αλήθεια να εισέλθει. 2Και η αλήθεια έρχεται σε οποιονδήποτε νου θα ήταν πρόθυμος να παραδώσει τα όπλα του και να σταματήσει να παίζει με τις ανοησίες. 3Μπορεί να βρεθεί οποιαδήποτε στιγμή, σήμερα, αν θα διαλέξεις να εξασκηθείς καλωσορίζοντας την αλήθεια.
15. Αυτός είναι ο στόχος μας σήμερα. 2Και θα αφιερώσουμε ένα τέταρτο της ώρας δύο φορές, για να ζητήσουμε από την αλήθεια να έρθει σε μας και να μας ελευθερώσει. 3Και η αλήθεια θα έρθει, γιατί ποτέ δεν είναι μακριά μας. 4Απλώς περιμένει για αυτήν ακριβώς την πρόσκληση που δίνουμε σήμερα. 5Αρχίζουμε την πρόσκληση μας με μια προσευχή θεραπείας, για να ανυψωθούμε πάνω από την αμυντική στάση και να αφήσουμε την αλήθεια να είναι όπως ήταν πάντοτε:

6Η ασθένεια είναι μια άμυνα εναντίον της αλήθειας.
7Θα δεχτώ την αλήθεια για το Ποιος είμαι και θα αφήσω το νου μου να θεραπευτεί εντελώς σήμερα.

16. Η θεραπεία θα λάμψει στον ανοιχτό νου σου, καθώς η ειρήνη και η αλήθεια εμφανίζονται για να πάρουν τη θέση του πολέμου και των μάταιων φαντασιώσεων. 2Δεν θα υπάρχουν σκοτεινές γωνιές που η αρρώστια μπορεί να συγκαλύψει και να κρατήσει προφυλαγμένες από το φως της αλήθειας. 3Δεν θα υπάρχουν θαμπές  μορφές από τα όνειρα σου, ούτε θα παραμείνουν στο νου σου οι συγκεχυμένες και δίχως νόημα αναζητήσεις τους, με διπλοσκοπούς που επιδιώκονται ανισόρροπα. 4Θα θεραπευτεί από όλες τις αρρωστημένες επιθυμίες που επιχείρησε να επιβάλει καταναγκαστικά στο σώμα.
17. Τώρα το σώμα έχει θεραπευτεί, επειδή η πηγή της ασθένειας έχει διορθωθεί. 2Και θα αναγνωρίσεις ότι εξασκήθηκες καλά από το εξής: δεν πρέπει να αισθάνεσαι το σώμα καθόλου. 3Αν πετύχεις, δεν θα υπάρχει καμιά αίσθηση αρρώστιας ή υγείας, πόνου ή ηδονής. 4Καμιά απολύτως αντίδραση στο τι κάνει το σώμα δεν θα υπάρχει στο νου. 5Παραμένει η χρησιμότητα του σώματος και τίποτα άλλο.
18. Ίσως να μην συνειδητοποιείς ότι αυτό αφαιρεί τους περιορισμούς που είχες βάλει στο σώμα με τους σκοπούς που του είχες δώσει. 2Καθώς αυτοί οι σκοποί εγκαταλείπονται, η δύναμη που έχει το σώμα θα είναι πάντοτε αρκετή για να υπηρετήσει όλους τους αληθινά χρήσιμους σκοπούς. 3Η υγεία του σώματος είναι εντελώς εξασφαλισμένη, γιατί δεν περιορίζεται από τον χρόνο, τον καιρό ή την κούραση, το φαγητό και το ποτό ή τους οποιουσδήποτε νόμους που το έκανες να υπηρετεί προηγουμένως. 4Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα τώρα για να το θεραπεύσεις, επειδή η αρρώστια έχει γίνει κάτι το αδύνατο.
19. Αυτή η προστασία ωστόσο χρειάζεται να διαφυλαχτεί με προσεκτική παρακο­λούθηση. 2Αν αφήσεις το νου σου να τρέφει σκέψεις επίθεσης, να κρίνει ή να καταστρώνει σχέδια για την αντιμετώπιση μελλοντικών αβεβαιοτήτων, θα έχεις και πάλι ορίσει τον εαυτό σου λανθασμένα και θα έχεις κάνει μια σωματική ταύτιση η οποία θα επιτεθεί στο σώμα, επειδή ο νους είναι άρρωστος.
20. Αν συμβεί αυτό, διόρθωσε το αμέσως με το να μην επιτρέψεις στην αμυντικότητά σου να σε πληγώσει περισσότερο. 2Μην μπερδευτείς όσον αφορά στο τι πρέπει να θεραπευτεί αλλά πες στον εαυτό σου:

3Έχω ξεχάσει τι πραγματικά είμαι, επειδή έκανα λάθος και θεώρησα το σώμα μου ως εαυτό μου. 4Η ασθένεια είναι μια άμυνα εναντίον της αλήθειας. 5‘Αλλά δεν είμαι ένα σώμα. 6Και ο νους μου δεν μπορεί να επιτεθεί. 7Επομένως δεν μπορώ να είμαι άρρωστος.

Share