Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1. Κανένας δεν μπορεί να θεραπεύσει, εκτός αν καταλαβαίνει ποιο σκοπό φαίνεται να υπηρετεί η αρρώστια. 2Γιατί τότε καταλαβαίνει επίσης ότι ο σκοπός της δεν έχει νόημα. 3Δίχως αιτία και χωρίς κανενός είδους σκοπό που να έχει νόημα, η αρρώστια δεν μπορεί να υπάρχει καθόλου. 4Οταν το καταλάβει κανείς αυτό, η θεραπεία γίνεται αυτόματα. 5Αυτή η κατανόηση διαλύει τη δίχως νόημα ψευδαίσθηση της αρρώστιας με τον ίδιο τρόπο που φέρνει όλες τις ψευδαισθήσεις στην αλήθεια και απλώς τις αφήνει εκεί για να εξαφανιστούν.
2. Η αρρώστια δεν είναι τυχαία. 2Όπως όλοι οι αμυντικοί μηχανισμοί, είναι ένα παράλογο τέχνασμα για αυταπάτη. 3Και όπως και οι υπόλοιποι, ο σκοπός της είναι να κρύψει την πραγματικότητα, να της επιτεθεί, να την αλλάξει να την κάνει ακατάλλη­λη, να τη διαστρεβλώσει, να την παραποιήσει, ή να τη μειώσει σε μια μικρή στοίβα από ασυναρμολόγητα μέρη. 4Ο στόχος όλων των αμυντικών μηχανισμών είναι να μην αφήσουν την αλήθεια να είναι πλήρης. 5Τα μέρη βλέπονται σαν να ήταν το καθένα πλήρες από μόνο του.
3. Οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν είναι ακούσιοι, ούτε και πλάθονται χωρίς επίγνωση. 2Είναι κρυφά, μαγικά ραβδιά που χρησιμοποιείς όταν η αλήθεια φαίνεται να απειλεί ό,τι θα ήθελες να πιστεύεις. 3Φαίνονται να είναι ασυναίσθητοι μόνο και μόνο εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία διαλέγεις να τους χρησιμοποιήσεις. 4Εκείνη τη στιγμή (λιγότερο και από ένα δευτερόλεπτο) στην οποία γίνεται η επιλογή, αναγνωρίζεις ακριβώς τι θα ήθελες να κάνεις και μετά πιστεύεις ότι έχει γίνει.
4. Ποιος άλλος παρά εσύ ο ίδιος υπολογίζεις το βαθμό μιας απειλής, αποφασίζεις ότι η διαφυγή είναι αναγκαία και ορθώνεις μια σειρά αμυντικών μηχανισμών για να μειώσεις την απειλή που έχει θεωρηθεί πραγματική; 2Όλο αυτό δεν μπορεί να γίνει ασυναίσθητα. 3Μετά όμως, το σχέδιο σου απαιτεί ότι πρέπει να ξεχάσεις ότι εσύ το έκανες αυτό, ώστε να φαίνεται ότι είναι ανεξάρτητο από τις προθέσεις σου, ένα συμβάν υπεράνω της κατάστασης του νου σου, ένα αποτέλεσμα με μια πραγματική επίδραση πάνω σου, αντί για ένα αποτέλεσμα που έχει προκληθεί από τον εαυτό σου.
5. Το γεγονός ότι γρήγορα ξεχνάς το ρόλο που παίζεις στο πλάσιμο της «πραγματικότητας» σου κάνει τους αμυντικούς μηχανισμούς σου να φαίνονται ότι δεν είναι κάτω από τον έλεγχο σου. 2Ό,τι όμως έχεις ξεχάσει μπορεί να επιστρέψει στη μνήμη σου, αν είσαι πρόθυμος να αναθεωρήσεις την απόφαση που είναι διπλά προφυλαγμένη από τη λησμονιά. 3Το ότι θυμάσαι είναι μόνο και μόνο η ένδειξη ότι αυτή η απόφαση παραμένει εν ισχύ, όσον αφορά τις επιθυμίες σου. 4Μην το παρερμηνεύσεις αυτό σαν πραγματικό γεγονός. 5Οι αμυντικοί μηχανισμοί πρέπει να κάνουν την πραγματικότητα αγνώριστη. 6Αυτός είναι ο στόχος τους και αυτό και κάνουν.
6. Κάθε αμυντικός μηχανισμός παίρνει κομμάτια της ολότητας και τα συναρμολογεί χωρίς να λαμβάνει υπ όψη του όλες τις αληθινές τους σχέσεις και έτσι κατασκευάζει τις ψευδαισθήσεις μιας ολότητας που δεν υπάρχει. 2Είναι αυτή η διαδικασία που προξενεί την απειλή, και όχι το οποιοδήποτε αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει. 3Όταν τα μέρη της ολότητας αποσπούνται από την ολότητα και βλέπονται σαν να είναι διαχωρισμένα και σαν ολότητες από μόνα τους, γίνονται τα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την επίθεση σαν ολότητα, πετυχημένα στην επίδραση τους και ποτέ πια να μη γίνουν αντιληπτά σαν ολοκληρωμένα. 4Έχεις όμως ξεχάσει ότι αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο και μόνο τη δική σου απόφαση του τι πρέπει να είναι πραγματικό για να πάρει τη θέση αυτού που είναι πραγματικό.
7. Η αρρώστια είναι μια απόφαση. 2Δεν είναι ένα πράγμα που σου συμβαίνει, που δεν το επιδίωξες καθόλου και το οποίο σε αποδυναμώνει και σε κάνει να υποφέρεις. 3Είναι μια επιλογή που κάνεις, ένα σχέδιο που καταστρώνεις, όταν για μια στιγμή η αλήθεια υψώνεται στον ίδιο τον παραπλανημένο νου σου, και όλος ο κόσμος σου φαίνεται να κλονίζεται και να είναι έτοιμος να καταρρεύσει. 4Τώρα είσαι άρρωστος, ώστε να φύγει η αλήθεια και να μην απειλεί πια αυτά που έχεις πλάσει.
8. Γιατί νομίζεις ότι η αρρώστια μπορεί να σε προφυλάξει αποτελεσματικά από την αλήθεια; 2Γιατί αποδεικνύει ότι το σώμα δεν είναι αποχωρισμένο από σένα και επομένως ότι εσύ πρέπει να είσαι αποχωρισμένος από την αλήθεια. 3Πονάς επειδή το σώμα πονά, και σε αυτό τον πόνο γίνεσαι ένα με το σώμα. 4Έτσι διατηρείται η «αληθινή» σου ταυτότητα, και η παράξενη, βασανιστική, σκέψη ότι μπορεί να είσαι κάτι υπεράνω αυτής της μικρής στοίβας σκόνης αποσιωπείται και παύεται. Ιδού, αυτή η σκόνη μπορεί να σε κάνει να υποφέρεις, να παραμορφώσει τα μέλη του σώματος σου και να σταματήσει την καρδιά σου, προστάζοντας σε να πεθάνεις και να σταματήσεις να υπάρχεις.
9. Επομένως το σώμα είναι ισχυρότερο από την αλήθεια που σου ζητά να ζήσεις, αλλά η οποία δεν μπορεί να υπερνικήσει την επιλογή σου να πεθάνεις. 2Κι έτσι το σώμα είναι πιο ισχυρό από την αιώνια ζωή, ο Ουρανός πιο αδύναμος από την κόλαση και το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του Υιού Του καταπολεμείται από μια απόφαση δυνατότερη από το Θέλημα Του. Ό Υιός Του είναι σκόνη, ο Πατέρας είναι ατελής και το χάος κάθεται θριαμβευτικά στο θρόνο Του.
10. Αυτά είναι τα σχέδια σου για την υπεράσπιση σου. 2Και πιστεύεις ότι ο Ουρανός τρέμει μπροστά σε τέτοιες έξαλλες επιθέσεις όπως αυτές, με το Θεό τυφλωμένο από τις διαισθήσεις σου, με την αλήθεια να έχει γίνει ψέματα και με όλο το σύμπαν να έχει σκλαβωθεί στους νόμους που οι αμυντικοί μηχανισμοί σου θα του επέβαλλαν. 3Ποιος όμως πιστεύει στις ψευδαισθήσεις, παρά αυτός που τις επινόησε; 4Ποιος άλλος μπορεί να τις δει και να αντιδράσει σε αυτές σαν να ήταν η αλήθεια;
11. Ο Θεός δε γνωρίζει τα σχέδια σου να αλλάξεις το Θέλημα Του. 2Το σύμπαν συνεχίζει να μη λαμβάνει υπ όψη του τους νόμους με τους οποίους σκέφτηκες να το κυβερνήσεις. 3Και ο Ουρανός δεν έχει υποκύψει στην κόλαση, ούτε η ζωή στο θάνατο. 4Εσύ μπορείς μόνο και μόνο να διαλέξεις να νομίζεις ότι πεθαίνεις, ή ότι αρρωσταί­νεις, ή ότι διαστρεβλώνεις την αλήθεια κατά οποιονδήποτε τρόπο. 5Ό,τι έχει δημιουργηθεί είναι ανεξάρτητο απ όλα αυτά. 6Οι αμυντικοί μηχανισμοί είναι σχέδια για να νικήσεις αυτό στο οποίο κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί. 7Ό,τι είναι αμετάβλητο δεν μπορεί να αλλάξει. 8Και ό,τι είναι εντελώς αναμάρτητο δεν μπορεί να αμαρτήσει.
12. Αυτή είναι η απλή αλήθεια. 2Δεν επικαλείται την ισχύ ή τους θριάμβους. 3Δεν απαιτεί υπακοή, ούτε επιδιώκει να αποδείξει πόσο αξιολύπητες και μάταιες είναι οι απόπειρες σου να σχεδιάσεις αμυντικούς μηχανισμούς που θα την μεταποιήσουν. 4Η αλήθεια απλώς θέλει να σου δώσει ευτυχία, γιατί αυτός είναι ο σκοπός της. 5Ισως να αναστενάζει λιγάκι όταν πετάς τα δώρα της, αλλά όμως γνωρίζει με τέλεια σιγουριά ότι: ό,τι ο Θεός θέλει για σένα θα ληφθεί.
13. Είναι αυτό το γεγονός που αποδεικνύει ότι ο χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση. 2Γιατί ο χρόνος σου επιτρέπει να νομίζεις πως ό,τι σου έχει δώσει ο Θεός δεν είναι η αλήθεια τώρα, όπως πρέπει να είναι. 3Οι Σκέψεις του Θεού είναι εντελώς ανεξάρτητες από το χρόνο. 4Γιατί ο χρόνος είναι μόνο και μόνο ένας ακόμα αμυντικός μηχανισμός σου εναντίον της αλήθειας. 5Ο,τι όμως Αυτός θέλει είναι εδώ, κι εσύ παραμένεις όπως Αυτός σε δημιούργησε.
14. Η αλήθεια έχει μια δύναμη πολύ ανώτερη από τους αμυντικούς μηχανισμούς, γιατί οι ψευδαισθήσεις δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί που έχει επιτραπεί στην αλήθεια να εισέλθει. 2Και η αλήθεια έρχεται σε οποιονδήποτε νου που θα ήταν πρόθυμος να παραδώσει τα όπλα του και να σταματήσει να παίζει με τις ανοησίες. 3Η αλήθεια μπορεί να βρεθεί οποιαδήποτε στιγμή, σήμερα, αν θα διαλέξεις να εξασκηθείς στο να την καλωσορίσεις.
15. Αυτός είναι ο στόχος μας σήμερα. 2Και θα αφιερώσουμε ένα τέταρτο της ώρας δύο φορές, για να ζητήσουμε από την αλήθεια να έρθει σε μας και να μας ελευθερώσει. 3Και η αλήθεια θα έρθει, γιατί ποτέ δεν είναι μακριά μας. 4Απλώς περιμένει για αυτήν ακριβώς την πρόσκληση που δίνουμε σήμερα. 5Αρχίζουμε την πρόσκληση μας με μια προσευχή θεραπείας, για να ανυψωθούμε πάνω από τους αμυντικούς μηχανισμούς και να αφήσουμε την αλήθεια να είναι όπως ήταν πάντοτε:
6Η αρρώστια είναι ένας αμυντικός μηχανισμός εναντίον της αλήθειας.
7Θα δεχτώ την αλήθεια για το ποιος είμαι και θα αφήσω το νου μου να θεραπευτεί εντελώς σήμερα.
16. Η θεραπεία θα λάμψει στον απροκατάληπτο νου σου, καθώς η ειρήνη και η αλήθεια εμφανίζονται για να πάρουν τη θέση του πολέμου και των μάταιων φαντασιών. 2Δε θα υπάρχουν σκοτεινές γωνιές που η αρρώστια μπορεί να συγκαλύψει και να κρατήσει προφυλαγμένες από το φως της αλήθειας. 3Δε θα υπάρχουν αμυδρές ανθρώπινες μορφές από τα όνειρα σου, ούτε θα παραμείνουν στο νου σου οι συγκεχυμένες και δίχως νόημα αναζητήσεις τους, με διπλοσκοπούς που επιδιώκονται ανισόρροπα. 4Ο νους σου, που προσπάθησε να εξουσιοδοτήσει το σώμα να υπακούει αρρωστημένες επιθυμίες, θα θεραπευτεί απ όλες αυτές.
17. Τώρα το σώμα έχει θεραπευτεί, επειδή η πηγή της αρρώστιας έχει διορθωθεί. 2Και θα αναγνωρίσεις ότι εξασκήθηκες καλά από το εξής: δεν πρέπει να αισθάνεσαι το σώμα καθόλου. Αν πετύχεις, δε θα υπάρχει καμιά αίσθηση αρρώστιας ή υγείας, πόνου ή ηδονής. 4Καμιά απολύτως αντίδραση στο τι κάνει το σώμα δε θα υπάρχει στο νου. 5Παραμένει η χρησιμότητα του σώματος και τίποτα άλλο.
18. Ίσως να μη συνειδητοποιείς ότι αυτό αφαιρεί τους περιορισμούς που είχες βάλει στο σώμα με τους σκοπούς που του είχες δώσει. 2Καθώς αυτοί οι σκοποί εγκαταλείπονται, η δύναμη που έχει το σώμα θα είναι πάντοτε αρκετή για να υπηρετήσει όλους τους αληθινά χρήσιμους σκοπούς. Ή υγεία του σώματος είναι εντελώς εξασφαλισμένη, γιατί δεν περιορίζεται από το χρόνο, τον καιρό ή την κούραση, το φαγητό και το πιοτό, ή τους οποιουσδήποτε νόμους που την έκανες να υπηρετεί προηγουμένως. 4Δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα τώρα για να το θεραπεύσεις, γιατί η αρρώστια έχει γίνει κάτι το αδύνατο.
19. Αυτή η προστασία ωστόσο χρειάζεται να διαφυλαχτεί με προσεκτική παρακο­λούθηση. 2Αν αφήσεις το νου σου να τρέφει σκέψεις επίθεσης, να κρίνει, ή να καταστρώνει σχέδια για την αντιμετώπιση μελλοντικών αβεβαιοτήτων, θα έχεις και πάλι ορίσει τον εαυτό σου λανθασμένα και θα έχεις κάνει μια σωματική ταύτιση η οποία θα επιτεθεί στο σώμα, επειδή ο νους είναι άρρωστος.
20. Αν συμβεί αυτό, διόρθωσε το αμέσως με το να μην επιτρέψεις στους αμυντικούς μηχανισμούς σου να σε πληγώσουν περισσότερο. 2Μην μπερδευτείς όσον αφορά το τι πρέπει να θεραπευτεί, αλλά πες στον εαυτό σου τα εξής:
3 Έχω ξεχάσει ποιος πραγματικά είμαι, γιατί έκανα λάθος και πήρα το σώμα μου για τον εαυτό μου. 4Η αρρώστια είναι ένας αμυντικός μηχανισμός εναντίον της αλήθειας. 5Δεν είμαι όμως ένα σώμα. 6Και ο νους μου δεν μπορεί να επιτεθεί. 7Επομένως δεν μπορώ να είμαι άρρωστος.

Share