Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter
Κεφάλαιο 18
Η ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

I.Το Υποκατάστατο της Πραγματικότητας

1.Να υποκαθιστά κάποιος σημαίνει να δέχεται κάτι στην θέση άλλου. 2Αν αναλογιζόσουν τι συνεπάγεται αυτό θα αντιλαμβανόσουν αμέσως πόσο πολύ αποκλίνει από τον στόχο που σου έδωσε το Άγιο Πνεύμα και που θα εκπλήρωνε για σένα. 3Να υπο­καθιστά κάποιος είναι να διαλέγει ανάμεσα σε δύο, απαρρίπτοντας  μια όψη της Υιότητας για χάρη της άλλης. 4Γι᾽αυτόν τον ιδιαίτερο σκοπό, η μια  κρίνεται περισσότερο αξιόλογη και η άλλη αντικαθίσταται από αυτήν. 5Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση στην οποία η υποκατάσταση συνέβη διασπάται και ο σκοπός της ανάλογα διαχωρίζεται. 6Να διασπώ είναι να αποκλείω  και η υποκατάσταση είναι η ισχυρότερη άμυνα που έχει το εγώ για τον διαχωρισμό.

2.Το Άγιο Πνεύμα ποτέ δεν χρησιμοποιεί υποκατάστατα. 2Εκεί που το εγώ αντιλαμβάνε­ται ένα άτομο ως υποκατάστατο κάποιου άλλου, το Άγιο Πνεύμα τα βλέπει ενωμένα και αδιαίρετα. 3Δεν τα συγκρίνει μεταξύ τους, γνωρίζοντας ότι είναι ένα. 4Όντας ενωμένα είναι ένα επειδή είναι όμοια. 5Η υποκατάσταση είναι ξεκάθαρα μια διαδικασία όπου εκλαμβάνονται ως διαφορετικά. 6Η μία κατάσταση ενώνει, η άλλη διαχωρίζει. 7Τίποτα δεν μπορεί να εισχωρή­σει σε αυτό που ο Θεός ένωσε και το Άγιο Πνεύμα βλέπει ως ένα. 8Τα πάντα όμως φαίνονται να εισχωρούν ανάμεσα στις διασπασμένες σχέσεις που το εγώ στηρίζει για να καταστρέψει.

3.Το μόνο συναίσθημα στο οποίο η υποκατάσταση είναι αδύνατη είναι η αγάπη. 2Ο φόβος εξ᾽ορι­σμού εμπεριέχει υποκατάστατα διότι είναι ο αντικαταστάτης της αγάπης. 3Ο φόβος είναι εξ ίσου ένα διασπασμένο και ένα που διασπά, συναίσθημα. 4Φαίνεται να παίρνει πολλές μορφές και καθεμιά φαίνεται να απαιτεί και διαφορετικό τρόπο δράσης για να ικανοποιεί. 5Αν και αυτό φαίνεται να προκαλεί αρκετά μεταβαλλόμενη συμπεριφορά ωστόσο μια πολύ σοβαρότερη συνέπεια  βρίσκεται στην διασπασμένη αντίληψη από την οποία πηγάζει η συμπεριφορά. 6Κανείς δεν φαίνεται πλήρης. 7Δίνεται έμφαση στο σώμα, ιδι­αίτερα σε συγκεκριμένα μέρη και έτσι το σώμα χρησιμοποιείται ως συγκριτική βάση αποδοχής ή απόρριψης για να εκδραματιστεί μια ιδιαίτερη μορφή φόβου.

4.Εσύ που πιστεύεις ότι ο Θεός είναι φόβος, κατασκεύασες μόνο ένα υποκατάστατο. 2Έχει πάρει πολλές μορφές επειδή υποκατέστησε την αλήθεια με την ψευδαίσθηση και την ολότητα με τον κατακερματισμό. 3Έχει τόσο θρυμματιστεί και υποδιαιρεθεί και διαιρεθεί ξανά και ξανά που τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιληφθείς ότι κάποτε ήταν ένα και εξακολουθεί να είναι όπως ήταν. 4Εκείνο το ένα λάθος, που έφερε την αλήθεια στην ψευδαίσθηση, το άπειρο στον χρόνο και την ζωή στον θάνατο, ήταν αυτό μόνο που έφτιαξες ποτέ. 5Όλος σου ο κόσμος στηρίζεται σε αυτό. 6Ό,τι βλέπεις το αντανακλά και κάθε ιδιαίτερη σχέση που δημιούργησες ποτέ, είναι μέρος του.

5.Ίσως εκπλαγείς όταν μάθεις πόσο διαφορετική είναι η πραγματικότητα από αυτό που βλέπεις. 2Δεν συνειδητοποιείς το μέγεθος αυτού του ενός λάθους. 3Ηταν τόσο τεράτιο και τόσο τελείως απίστευτο που από αυτό ένας κόσμος εντελώς μη πραγματικός έπρεπε να αναδυ­θεί. 4Τι άλλο θα μπορούσε να προκύψει από αυτό; 5Οι θρυμματισμένες του όψεις είναι αρκετά τρομακτικές καθώς αρχίζεις να τις βλέπεις. 6Τίποτα όμως απ᾽όσα έχεις δει δεν μπο­ρεί να σου δείξει πόσο μεγάλο ήταν το αρχικό λάθος που φαινόταν να σε διώχνει από τον Ουρανό, να θρυμματίζει την γνώση σε δίχως νόημα κομμάτια από ασύνδετες αντιλήψεις και να σε αναγκάζει να φτιάχνεις κι άλλα υποκατάστατα.

6.Αυτή ήταν η πρώτη προβολή του λάθους προς τα έξω. 2Ό κόσμος αναδύθηκε για να το κρύψει και έγινε η οθόνη πάνω στην οποία προβλήθηκε και ορθώθηκε ανάμεσα σε εσένα και στην αλή­θεια. 3Διότι η αλήθεια εκτείνεται προς τα μέσα όπου η ιδέα της απώλειας δεν έχει νόημα και μόνο η αύξηση γίνεται αντιληπτή. 4Πραγματικά, σου φαίνεται παράδοξο ότι ένας κόσμος στον οποίο όλα είναι ανάποδα και αντεστραμμένα αναδύθηκε από αυτήν την προβολή του λάθους; 5Ήταν αναπόφευκτο. 6Διότι εάν η αλήθεια φερόταν σε αυτό θα μπορούσε να μείνει μόνο εντός, σιωπηλά, χωρίς να παίρνει μέρος σε όλη την παρανοϊκή προβολή από την οποία κατασκευάστηκε ο κόσμος. 7Μην την ονομάζεις αμαρτία αλλά παραφροσύνη επειδή αυτό ήταν κι αυτό παραμένει. 8Μην επενδύεις ενοχή σε αυτήν, διότι η ενοχή υπονοεί ότι αυτός ο κόσμος πράγματι δημιουργήθηκε. 9Και πάνω απ᾽όλα μην φοβάσαι αυτήν την προβολή.

7.Όταν σου φαίνεται ότι βλέπεις κάποια διαστρεβλωμένη μορφή του αρχικού λάθους η οποία εμφανίζεται για να σε τρομάξει, πές μόνον: «Ο Θεός δεν είναι φόβος αλλά Αγάπη» και θα εξαφανιστεί. 2Η αλήθεια θα σε σώσει. 3Δεν σ᾽έχει εγκαταλείψει για να πάει έξω στον παρανοϊκό κόσμο κι έτσι να φύγει από εσένα. 4Εντός σου βρίσκεται η πνευματική υγεία. η παραφροσύνη είναι έξω από εσένα. 5Εσύ όμως πιστεύεις το αντίστροφο, ότι η αλήθεια βρίσκεται έξω και το λάθος και η ενοχή μέσα. 6Τα μικρά ανόητα υποκατάστατά σου, εμποτισμένα από παραφροσύνη και  στροβιλιζόμενα ανάλαφρα σε μια τρελή πορεία, σαν πούπουλα χορεύοντας στον άνεμο, δεν έχουν υπόσταση. 7Συνενώνονται και συγχωνεύονται και διαχωρίζονται, σε εναλλασσόμενα και εντελώς άνευ νοήματος σχήματα που δεν χρειάζεται κάν να κριθούν. 8Είναι άσκοπο να τα κρίνεις χωριστά. 9Οι απει­ροελάχιστες διαφορές στην μορφή δεν είναι κάν διαφορές. 10Καμμιά από αυτές  δεν έχει σημασία. 11Αυτό έχουν ως κοινό και τίποτα άλλο. 12Ετσι, τι άλλο χρειάζεται για να γίνουν  όλες ίδιες;

8.Άφησέ τα να χορεύουν στον άνεμο στριφογυρίζοντας μέχρι να χαθούν από τα μάτια σου, μακριά, μακρυά έξω από σένα. 2Και στρέψου στην γεμάτη μεγαλοπρέπεια ηρεμία μέσα σου, εκεί όπου στην άγια ακι­νησία κατοικεί ο ζωντανός Θεός που ποτέ δεν εγκατέλειψες και ο Οποίος ποτέ δεν σε εγκατέλειψε. 3Το Άγιο Πνεύμα σε παίρνει ήρεμα από το χέρι και ξανα­κάνει μαζί σου το παρανοϊκό ταξίδι σου έξω από τον εαυτό σου, οδηγώντας σε ήπια πίσω στην αλήθεια και στην ασφάλεια εντός. 4Φέρνει στην αλήθεια όλες τις παράλογες προβολές σου και όλα τα άγρια υποκατάστατα που τοποθέτησες έξω σου. 5Έτσι μεταστρέφει την πορεία της παράνοιας και σου αποκαθιστά την λογική.

9.Στην σχέση σου με τον αδερφό σου, την οποία το Άγιο Πνεύμα έχει αναλάβει αφού Του το ζήτησες, χαράζει πορεία προς τα μέσα, προς την αλή­θεια που μοιράζεσαι. 2Στον παρανοϊκό κόσμο έξω σου τίποτα δεν μπορεί να μοιραστεί παρά μόνο να υποκατασταθεί και το μοίρασμα και η υποκατάσταση δεν έχουν τίποτα κοινό στην πραγματικότητα. 3Μέσα σου αγαπάς τον αδελφό σου με τέλεια αγάπη. 4Έδώ είναι ο άγιος τόπος όπου κανένα υποκατάστατο δεν μπορεί να εισέλθει και όπου μόνο η αλήθεια εντός του αδελφού σου κατοικεί. 5Έδώ είστε ενωμένοι στον Θεό, τόσο μαζί όσο και μαζί Του. 6Το αρχικό λάθος δεν εισήλθε εδώ και ούτε θα εισέλθει. 7Έδώ βρίσκεται η ακτινοβόλα αλή­θεια στην οποία το Άγιο Πνεύμα αφιέρωσε την σχέση σας. 8Άφησέ Το να την φέρει εδώ όπου κι εσύ θάθελες να είναι. 9Δώσε Του μόνο λίγη πίστη για τον αδελφό σου, ώστε να Το βοηθήσεις να σου δείξει ότι κανένα από τα υποκατάστατα που έφτιαξες για τον Ουρανό,  δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από αυτόν.

10.Μέσα σου δεν υπάρχει διαχωρισμός και κανένα υποκατάστατο δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από τον αδελφό σου. 2Η δημιουργία του θεού ήταν η πραγματικότητα σου και δεν έχει υποκατάστατο. 3Είστε τόσο σταθερά συνδεδεμένοι μέσα στην αλήθεια που μόνο ο θεός βρίσκεται εκεί. 4Και Αυτός δεν θα δεχόταν ποτέ κάτι άλλο, αντί για εσάς. 5Σας αγαπά και τους δύο το ίδιο και ως ένα. 6Και όπως σας αγαπά έτσι και είστε. 7Δεν είστε ενωμένοι μέσα σε ψευδαισθήσεις αλλά μέσα στη Σκέψη την τόσο άγια και τόσο τέλεια ώστε οι ψευδαισθήσεις δεν μπορούν να μείνουν και να σκιάσουν τον άγιο τόπο στον οποίο στέκεστε μαζί. 8Ό Θεός είναι μαζί σου, αδελφέ μου. 9Ας ενωθούμε σε Αυτόν με ειρήνη και ευγνωμοσύνη και ας δεχθούμε το δώρο Του ως την πιο άγια και τέλεια πραγματικότητά μας, την οποία μοιραζόμαστε μαζί Του.

11.O Ουρανός αποκαθίσταται σε όλη την Υιότητα μέσα από τη σχέση σου διότι σε αυτήν βρίσκεται ολόκληρη η γεμάτη ομορφιά Υιότητα, ασφαλής μέσα στην αγάπη σου. 2O Ουρανός έχει ήρεμα εισέλθει επειδή το Άγιο Πνεύμα έφερε μαλακά όλες σου τις ψευδαι­σθήσεις μπροστά στην αλήθεια μέσα σου και η αγάπη έλαμψε πάνω σου, ευλογώντας την σχέση με αλήθεια. 3O Θεός και ολόκληρη η δημιουργία Του έχουν εισέλθει σε αυτήν. 4Πόσο όμορφη και πόσο άγια είναι η σχέση σου με την αλήθεια να την φωτίζει! 5Ό Ουρανός την κοιτά και αγάλλεται που της επέτρεψες να έρθει σε σένα. 6Και ο Ίδιος ο Θεός χαίρεται που η σχέση σου είναι όπως δημιουργήθηκε. 7Το σύμπαν μέσα σου στέκει μαζί σου και μαζί με τον αδελφό σου. 8Και ο Ουρανός κοιτάζει με αγάπη αυτό που είναι ενωμένο μέσα του, μαζί με τον Δημιουργό του.

12.Αυτός τον οποίο κάλεσε ο Θεός δεν θα πρέπει να ακούει καθόλου υποκατάστατα. 2Το κάλεσμα που προέρχεται από τα υποκατάστατα δεν είναι παρά ο απόηχος του αρχικού λάθους που θρυμμάτισε τον Ουρανό. 3Και τι απέγινε με την ειρήνη εκείνων που άκουσαν αυτό το κάλεσμα; 4Επέστρεψε μαζί μου στον Ουρανό βαδίζοντας μαζί με τον αδερφό σου έξω από αυτόν τον κόσμο και μέσω ενός άλλου, προς την ομορφιά και την χαρά που αυτός ο άλλος κρατά μέσα του. 5Θα ήθελες να συνεχίσεις να εξασθενείς και να διασπάς αυτό που έχει ήδη θρυμ­ματιστεί και είναι χωρίς ελπίδα; 6Εδώ θα ψάξεις για ευτυχία; 7´Η μήπως δεν θα προτιμούσες να θεραπεύσεις αυτό που έχει θρυμματιστεί και να ενωθείς καθιστώντας ολόκληρο αυτό που αναλώθηκε από τον διαχωρισμό και την ασθένεια;

13.Έχεις κληθεί μαζί με τον αδελφό σου για την πιο άγια λειτουργία που περιέχει αυτός ο κόσμος. 2Είναι η μόνη που δεν έχει όρια και φθάνει σε κάθε διασπασμένο κομμάτι της Υιότητας προσφέροντας θεραπεία και ανακούφιση. 3Αυτό σου προσφέρεται μέσα στην άγια σχέση σου. 4Δέξου το εδώ και δίνε όπως δέχθηκες. 5Η ειρήνη του Θεού σου δίνε­ται μαζί με τον λαμπρό σκοπό  στον οποίο ενώνεσαι με τον αδελφό σου. 6Το άγιο φως που έφερε εσένα και αυτόν μαζί πρέπει να επεκταθεί, όπως το δέχθηκες.


 

Share