Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1.Ένα αρχαίο μάθημα δεν ξεπερνιέται με την αντιπαράθεση του καινούριου και του παλιού. Δεν συντρίβεται ώστε η αλήθεια να γίνει γνωστή, ούτε καταπολεμάται για να χάσει από την γοητεία της αλήθειας. Δεν υπάρχει καμιά μάχη που θα πρέπει να προετοιμασθεί· ούτε χρόνος να δαπανηθεί, ούτε και σχέδια να καταστρωθούν για να φέρουν το καινούριο. Υπάρχει μια αρχαία μάχη που διεξάγεται ενάντια στην αλήθεια, αλλά η αλήθεια δεν ανταποκρίνεται. Ποιος θα πληγωνόταν σ ένα τέτοιο πόλεμο, αν δεν πληγώσει τον ίδιο του τον εαυτό; Αυτός δεν έχει κανέναν εχθρό στην αλήθεια. Μπορεί λοιπόν να του γίνει επίθεση από τα όνειρα;
2.Ας κάνουμε μια ανασκόπηση ξανά του τί φαίνεται να στέκεται ανάμεσα σας και στην αλήθεια του τί είσθε. Διότι αυτά είναι βήματα στην εγκατάλειψη του. Το πρώτο είναι μια απόφαση που παίρνετε. Αλλά μετά, η αλήθεια σας δίδεται. Εσείς θα εγκαθιδρύατε την αλήθεια. Και με την επιθυμία σας θέτετε δύο επιλογές, κάθε φορά που νομίζετε ότι πρέπει ν αποφασίσετε για οτιδήποτε. Καμιά δεν είναι αληθινή. Ούτε είναι διαφορετικές. Εν τούτοις πρέπει να τις δούμε αμφότερες, πριν να κοιτάξετε πέρα απ αυτές σ εκείνη την εναλλακτική λύση που είναι διαφορετική επιλογή. Αλλά όχι μέσα στα όνειρα που φτιάξατε, όπου θα ήταν αφανής για σας.
3.Αυτά από τα οποία θα επιλέγατε δεν αποτελούν επιλογή και δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι ελεύθερη (η επιλογή), διότι θα έχουν μια έκβαση είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλον. Κατ αυτόν τον τρόπο δεν αποτελεί καν επιλογή. Ο αρχηγός κι ο οπαδός εμφανίζονται σαν ξεχωριστοί ρόλοι, ο κάθε ένας τους παρουσιαζόμενος να κατέχει πλεονεκτήματα που δεν θα θέλατε να χάσετε. Έτσι στην συγχώνευση τους φαίνεται να υπάρχει η ελπίδα της ικανοποίησης και της ειρήνης. Βλέπετε τον εαυτό σας διαιρεμένο σ αυτούς τους δύο ρόλους, για πάντα διαχωρισμένο ανάμεσα στους δύο. Και κάθε φίλος ή εχθρός γίνεται ένα μέσον για να σας βοηθήσει να σωθείτε απ αυτό.
4.Ίσως το αποκαλείτε αγάπη. Ίσως νομίζετε ότι είναι φόνος που τελικά δικαιώνεται. Μισείτε εκείνον που του δώσατε τον ρόλο του αρχηγού όταν εσείς θα τον θέλατε, κι επίσης τον μισείτε που δεν τον ανέλαβε εκείνες τις φορές που εσείς θέλετε ν αφήσετε τον οπαδό μέσα σας να εγερθεί, και να παρατήσετε τον ρόλο της αρχηγίας. Και αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο φτιάξατε τον αδελφό σας, και μάθατε να σκέπτεστε ότι αυτός είναι ο σκοπός του. Αν δεν τον υπηρετήσει, τότε δεν έχει εκπληρώσει την λειτουργία που του δώσατε. Κι έτσι του αξίζει ο θάνατος, επειδή δεν έχει σκοπό και χρησιμότητα για σας.
5.Και σχετικά μ αυτόν; Τί θέλει αυτός από σας; Τί θα μπορούσε να θέλει, εκτός από κείνο που κι εσείς θέλετε απ αυτόν; Εδώ η ζωή είναι το ίδιο εύκολη σαν τον θάνατο, επειδή αυτό που επιλέγετε το επιλέγετε επίσης γι αυτόν. Δύο κλήσεις κάνετε σ αυτόν, όπως κι αυτός σε σας. Ανάμεσα σ αυτές τις δύο βρίσκεται η επιλογή, διότι απ αυτές υπάρχει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Αν αυτός θα είναι ο αρχηγός ή ο οπαδός για σας δεν έχει σημασία, επειδή εσείς έχετε επιλέξει τον θάνατο. Αλλά αν αυτός ζητά τον θάνατο ή ζητά την ζωή, το μίσος ή την συγχώρεση και την βοήθεια, δεν θα υπάρξει ίο ίδιο αποτέλεσμα. Αν ακούσετε την μεν, διαχωρίζεσθε απ αυτόν και χάνεστε. Αλλά αν ακούσετε την άλλη, ενώνεστε μαζί του και στην απόκριση σας βρίσκεται η λύτρωση. Η φωνή που ακούτε σ αυτόν δεν είναι παρά η δική σας. Τί σας ζητά; Κι ακούστε καλά! Επειδή αυτός ζητά αυτό που θάρθει σε σας, διότι βλέπετε μια εικόνα του εαυτού σας κι ακούτε την φωνή σας να σας ζητά εκείνο που θέλετε. Πριν απαντήσετε, σταματήστε για να σκεφθείτε το εξής: Η απάντηση που δίνω στον αδελφό μου είναι εκείνη που ζητώ.Κι εκείνο που μαθαίνω γι αυτόν είναι εκείνο που μαθαίνω για τον εαυτό μου.Κατόπιν ας περιμένουμε μια στιγμή κι ας μείνουμε ήρεμοι, ξεχνώντας όλα όσα νομίσαμε πως ακούσαμε1 ενθυμούμενοι πόσα δεν γνωρίζουμε. Αυτός ο αδελφός ούτε μας οδηγεί ούτε μας ακολουθεί, αλλά περπατά δίπλα μας στον ίδιο δρόμο. Είναι σας κι εμάς, τόσο κοντά ή μακριά από ό,τι θέλουμε όσο εμείς θα του επιτρέψουμε να είναι. Δεν ωφελούμαστε αν δεν ωφελείται κι αυτός μαζί μας, κι οπισθοχωρούμε αν αυτός δεν προχωρά. Μην πιάσετε το χέρι του με θυμό αλλά με αγάπη, επειδή στην δική του πρόοδο υπολογίζετε την δική σας. Και βαδίζουμε χωριστά αν δεν τον κρατάτε με ασφάλεια δίπλα σας.
6.Επειδή αυτός είναι ίσος με σας στην Αγάπη του Θεού, θα λυτρωθείτε απ όλα τα φαινόμενα και θ απαντήσετε στον Χριστό ο Οποίος σας καλεί. Μείνετε γαλήνιοι κι ακούστε. Μην σκέπτεστε αρχαίες σκέψεις. Ξεχάστε τα καταθλιπτικά μαθήματα που μάθατε σχετικά μ αυτόν τον Υιό του Θεού που σας καλεί. Ο Χριστός τους καλεί όλους με την ίδια τρυφερότητα, μην βλέποντας αρχηγούς ή οπαδούς, κι ακούγοντας μόνο μια απάντηση σ όλους αυτούς. Επειδή Αυτός ακούει μια Φωνή, δεν μπορεί ν ακούσει μια διαφορετική απάντηση από κείνη που Αυτός έδωσε όταν ο Θεός Τον ονόμασε μοναδικό Του Υιό.
7.Μείνετε απολύτως ήσυχοι κι ακίνητοι για μια στιγμή. Ελάτε χωρίς όλες εκείνες τις σκέψεις που μάθατε ποτέ πριν, κι αφήστε κατά μέρος όλες τις εικόνες που φτιάξατε. Το παλιό θα εξασθενήσει μπρος στο καινούριο χωρίς την αντίσταση σας ή την επιδίωξη σας. Δεν θα υπάρξει επίθεση κατά των πραγμάτων που νομίζατε πολύτιμα και χρήζοντα φροντίδας. Δεν θα υπάρξει βιαιοπραγία κατά της επιθυμίας σας ν ακούσετε ένα κάλεσμα που δεν έγινε ποτέ. Τίποτα δεν θα σας πληγώσει σ αυτό το ιερό μέρος, στο οποίο έρχεσθε για ν ακούσετε σιωπηλά και να μάθετε την αλήθεια του τί στ αλήθεια θέλετε. Τίποτα περισσότερο δεν θα σας ζητηθεί να μάθετε. Αλλά καθώς το ακούτε, θα καταλάβετε ότι χρειάζεται να απέλθετε χωρίς τις σκέψεις που δεν θέλατε, και που δεν ήσαν ποτέ αληθινές.
8.Συγχωρέστε στον αδελφό σας όλα τα φαινόμενα, που δεν είναι παρά αρχαία μαθήματα, που διδάξατε στον εαυτό σας σχετικά με το ότι είστε αμαρτωλοί. Μην ακούτε παρά μόνο το κάλεσμα του για έλεος και λύτρωση απ όλες τις τρομακτικές εικόνες που αυτός διατηρεί για το ποιος είναι και για το ποιος πρέπει να είστε εσείς. Φοβάται να περπατήσει μαζί σας, και σκέφτεται πως ίσως λίγο πιο πίσω ή λίγο πιο μπροστά θα ήταν ένα ασφαλέστερο μέρος γι αυτόν. Μπορείτε να προοδεύσετε αν κι εσείς σκέπτεστε το ίδιο, προχωρώντας μόνον όταν αυτός έκανε ένα βήμα πίσω, και υποχωρώντας όταν αυτός προχωρούσε; Διότι έτσι ξεχνάτε τον στόχο του ταξιδιού, ο οποίος είναι ν αποφασίσετε να βαδίσετε μαζί του, ούτως ώστε να μην οδηγεί ούτε ν ακολουθεί. Έτσι είναι ένας δρόμος που πηγαίνετε μαζί, κι όχι μόνοι. Και σ αυτήν την επιλογή αλλάζει η έκβαση της μάθησης, διότι ο Χριστός έχει ξαναγεννηθεί και στους δύο σας.
9.Μια στιγμή που θα ξοδέψετε χωρίς τις παλιές σας ιδέες για το ποιος είναι ο σπουδαίος σας σύντροφος και για το τί θα έπρεπε να ζητά, θα είναι αρκετή για να επιτρέψει να συμβεί αυτό. Και θ αντιληφθείτε ότι ο σκοπός του είναι ο ίδιος με τον δικό σας. Ζητά αυτό που θέλετε, και χρειάζεται τα ίδια με σας. Παίρνει, ίσως, μια διαφορετική μορφή ο αυτόν, αλλά δεν είναι η μορφή στην οποία απαντάτε. Αυτός ζητά κι εσείς λαμβάνετε, διότι έχετε έρθει μ έναν σκοπό· να μάθετε ότι αγαπάτε τον αδελφό σας με αδελφική αγάπη. Κι ως αδελφός, πρέπει ο Πατέρας του να είναι ίδιος με τον δικό σας, όπως είναι σαν κι εσάς στην αλήθεια.
10.Μαζί έρχεται στην μνήμη σας η κοινή σας κληρονομιά και γίνεται αποδεκτή κι από τους δύο σας. Αν είστε μόνοι σας θα αρνηθεί και στους δύο σας. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ενώ ακόμα επιμένετε στο να οδηγείτε ή να ακολουθείτε, σκέπτεστε ότι βαδίζετε μονάχοι, με κανέναν στο πλευρό σας; Αυτός είναι ο δρόμος στο πουθενά, διότι το φως δεν μπορεί να δοθεί ενώ βαδίζετε μονάχοι, κι έτσι δεν μπορείτε να δείτε σε ποιό δρόμο πηγαίνετε. Κι έτσι υπάρχει σύγχυση, και μια αίσθηση ατέλειωτης αμφιβολίας καθώς παραπατάτε πίσω-μπρος μόνοι στο σκοτάδι. Εν τούτοις αυτά δεν είναι παρά όψεις του τί είναι το ταξίδι, και πώς πρέπει να γίνει. Διότι δίπλα σας είναι Κάποιος ο Οποίος κρατά το φως μπροστά σας, ούτως ώστε κάθε βήμα να γίνεται με βεβαιότητα και σιγουριά για τον δρόμο. Μια ταινία που δένει τα μάτια μπορεί πράγματι να σκοτεινιάσει την όραση σας, αλλά δεν μπορεί να κάνει τον δρόμο σκοτεινό. Κι Αυτός που ταξιδεύει μαζί σας έχει το φως.

Share