Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1.Καθώς η ειρήνη εκτείνεται από βαθιά μέσα σας για να αγκαλιάσει όλη την Υιότητα και να της δώσει ανάπαυση, θα συναντήσει πολλά εμπόδια. 2Μερικά από αυτά θα προσπαθήσε­τε εσείς να τα επιβάλλετε. 3Ἀλλα θα φανεί ότι απορρέουν από αλλού. από τους αδελφούς σας και από διάφορες όψεις του εξωτερικού κόσμου. 4Εντούτοις η ειρήνη θα τα σαρώσει απαλά, προσφέροντας το παρελθόν εντελώς απαλλαγμένο από φορτία και βάρη. 5Η διεύ­ρυνση του στόχου του Αγίου Πνεύματος που επιτυγχάνεται από την δική σας σχέση και εκτείνεται προς τους άλλους, για να τους εισάγετε σε αυτήν μαλακά, είναι ο τρόπος με τον οποίο Αυτό θα ευθυγραμμίσει τα μέσα και τον στόχο. 6Η ειρήνη που Αυτό άπλωσε, βαθιά μέσα σ᾽εσάς και στον αδελφό σας, θα επεκταθεί ήρεμα σε κάθε όψη της ζωής σας, περι­βάλλοντας εσάς και τον αδελφό σας με την λαμπρή χαρά και την γαλήνια επίγνωση της ολο­κληρωμένης προστασίας. 7Και θα μεταφέρετε το μήνυμα της αγάπης του, της ασφάλειας και της ελευθερίας του στον καθένα ο οποίος πλησιάζει κοντά στον ναό σας, όπου τον περιμένει η θεραπεία. 8Δεν θα περιμένετε να του την δώσετε, διότι θα τον καλέσετε και θα σας απαντήσει, αναγνωρίζοντας στο κάλεσμα σας το Κάλεσμα για τον Θεό. 9Και θα τον τραβήξετε μέσα και θα του δώσετε ανάπαυση, όπως δόθηκε και σ᾽εσάς.
2.Όλο αυτό θα το κάνετε εσείς. 2Εντούτοις η ειρήνη που ήδη βρίσκεται βαθιά εντός πρέ­πει πρώτα να επεκταθεί και να ρεύσει από τη μια μέχρι την άλλη πλευρά των εμποδίων που θέσατε εμπρός της. 3Αυτό θα το κάνετε, διότι τίποτα από ό,τι έχει αναλάβει το Άγιο Πνεύ­μα δεν παραμένει ανολοκλήρωτο. 4Πράγματι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τίποτα από όσα βλέπετε έξω από εσάς αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι γι᾽αυτό: το Άγιο Πνεύμα σας ζητά να Του προσφέρετε έναν χώρο ανάπαυσης όπου εσείς θ᾽ αναπαυτείτε εντός Του. 5Σας απάντησε κι έγινε μέλος της σχέσης σας. 6Δεν θα ανταποδώσετε τώρα την μεγαλοψυχία Του για να εισέλθετε σε μια σχέση μαζί Του; 7Διότι είναι Αυτό Το Οποίο πρόσφερε στην σχέση σας το δώρο της αγιότητας, χωρίς την οποία θα ήταν για πάντα αδύνατον να εκτι­μηθεί ο αδελφός σας.
3.Την ευγνωμοσύνη που Του οφείλετε δεν ζητά παρά να την δεχτείτε για λογαριασμό Του. 2Κι όταν κοιτάξετε τον αδελφό σας με ήρεμη καταδεκτικότητα, κοιτάζετε το Άγιο Πνεύμα. 3Διότι κοιτάζετε εκεί όπου είναι Αυτό κι όχι χωριστά από Αυτό. 4Δεν μπορείτε να δείτε το Άγιο Πνεύμα αλλά μπορείτε αληθινά να δείτε τους αδελφούς σας. 5Και το φως μέσα τους θα σας δείξει όλα όσα χρειάζεστε να δείτε. 6Οταν η ειρήνη εντός σας έχει επεκταθεί ώστε να περικλείει τους πάντες, η λειτουργία του Αγίου Πνεύματος εδώ, θα έχει επιτελεστεί. 7Τι ανάγκη υπάρχει λοιπόν να δείτε; 8᾽Οταν ο Θεός θα έχει κάνει ο Ίδιος το τελευταίο βήμα, το Άγιο Πνεύμα θα μαζέψει όλες τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη που Του προσφέρατε και θα τα τοποθετήσει απαλά μπροστά στον Δημιουργό Του στο όνομα του πιο ιερού Του Υιού. 9Κι ο Πατέρας θα τα δεχθεί στο Όνομα Του. 10Τι ανάγκη μπορείτε να δείτε στην παρου­σία της ευγνωμοσύνης Του;

Α. Το Πρώτο εμπόδιο: η επιθυμία να απαλλαγείτε από αυτήν

1.Το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η ειρήνη είναι η επιθυμία σας ν᾽ απαλλαγείτε από αυτήν. 2Διότι δεν μπορεί να επεκταθεί αν δεν την διατηρήσετε. 3Είστε το κέντρο από το οποίο ακτινοβολεί προς τα έξω, για να προσκαλέσει τους άλλους μέσα. 4Είστε το σπίτι της, η ήρεμη κατοικία της από την οποία εκτείνεται απαλά αλλά ποτέ δεν σας εγκαταλείπει. 5Εάν την αφήνατε άστεγη, πώς θα μπορούσε να κατοικήσει εντός του Υιού του Θεού; 6Εάν θα απλωνόταν σε ολόκληρη την πλάση, πρέπει ν᾽αρχίσει από εσάς κι από εσάς να φτάσει στον καθένα που την καλεί και να του φέρει ανάπαυση με το να ενωθεί μαζί σας.
2.Γιατί θα θέλατε να είναι άστεγη η ειρήνη; 2Τι νομίζετε ότι πρέπει ν᾽αποβάλλει για να κατοικήσει μαζί σας; 3Ποιό φαίνεται να είναι το κόστος που είστε τόσο απρόθυμοι να πλη­ρώσετε; 4Το μικρό φράγμα από άμμο στέκεται ακόμα ανάμεσα σε εσάς και στον αδελφό σας. 5Θα το ενισχύατε τώρα; 6Δεν σας ζητείται να το παρατήσετε μονάχα για τον εαυτό σας. 7Ο Χριστός σας το ζητά για τον Εαυτό Του. 8Θα έφερνε ειρήνη στον καθένα και πώς θα μπο­ρούσε να το κάνει άν όχι μέσα από εσάς; 9Θα αφήνατε ένα μικρό ανάχωμα άμμου, ένα τοίχο τέφρας, ένα μικροσκοπικό φαινομενικό εμπόδιο, να στέκεται ανάμεσα στους αδελ­φούς σας και την σωτηρία; 10Και εντούτοις, αυτό το μικρό απομεινάρι επίθεσης που ακόμα τρέφετε ενδόμυχα ενάντια στον αδελφό σας είναι το πρώτο εμπόδιο που η ειρήνη εντός σας συναντά στην κίνηση της προς τα εμπρός. 11Ό μικρός αυτός τοίχος μίσους θα αντιτίθετο ακόμα στην Θέληση του Θεού και θα την κρατούσε περιορισμένη.
3.Ο σκοπός του Αγίου Πνεύματος αναπαύεται εν ειρήνη εντός σας. 2Εντούτοις είστε ακόμα απρόθυμοι να τον αφήσετε να ενωθεί μαζί σας ολοκληρωτικά. 3Ακόμα λίγο αντιτίθεστε στην Θέληση του θεού. 4Κι αυτό το λίγο είναι ένα όριο που θα θέτατε στο σύνολο. 5Η Θέληση του Θεού είναι μία, όχι πολλές. 6Δεν έχει εναντίωση, διότι δεν υπάρχει καμιά εκτός από αυτήν. 7᾽Ο,τι θα περιορίζατε πίσω από το μικρό σας φράγμα και θα κρατούσατε χωρι­στά από τον αδελφό σας μοιάζει δυνατότερο από το σύμπαν, διότι θα συγκρατούσε το σύμπαν και τον Δημιουργό του. 8Αυτός ο μικρός τοίχος θα έκρυβε τον σκοπό των Ουρανών και θα τον εμπόδιζε από τους Ουρανούς.
4.Θα σπρώχνατε την σωτηρία μακριά από τον δότη της σωτηρίας; 2Διότι τέτοιος έχετε γίνει. 3Ή ειρήνη δεν θα μπορούσε ν᾽ αναχωρήσει από εσάς όσο κι από τον θεό. 4Μην φοβά­στε αυτό το μικρό εμπόδιο. 5Δεν μπορεί να περιορίσει την θέληση του θεού. 6Η ειρήνη θα το ξεπεράσει και θα ενωθεί μαζί σας χωρίς παρεμπόδιση. 7Η σωτηρία δεν μπορεί να απο­κρυφτεί από εσάς. 8Είναι ο σκοπός σας. 9Δεν μπορείτε να επιλέξετε άλλον εκτός από αυτόν. 10Δεν έχετε σκοπό χωριστά από τον αδελφό σας, ούτε ανεξάρτητα από εκείνον που ζητή­σατε από το Άγιο Πνεύμα να μοιραστεί μαζί σας. 11Ο μικρός τοίχος θα πέσει τόσο ήσυχα κάτω από τα φτερά της ειρήνης. 12Διότι η ειρήνη θα στείλει τους αγγελιαφόρους της από εσάς σε όλο τον κόσμο και τα φράγματα θα πέσουν μπροστά στον ερχομό τους τόσο εύκο­λα όπως θα υπερπηδηθούν κι εκείνα που επιβάλλετε εσείς.
5.Το να ξεπεράσετε τον κόσμο είναι το ίδιο εύκολο όσο και να υπερπηδήσετε τον μικρό σας τοίχο. 2Διότι στο θαύμα της άγιας  σχέσης σας, χωρίς αυτό το φράγμα, περιέχεται κάθε θαύμα. 3Δεν υπάρχει βαθμός δυσκολίας στα θαύματα, διότι είναι όλα το ίδιο. 4Το καθένα είναι μια ήρεμη νίκη της έλξης της αγάπης πάνω στην έλξη της ενοχής. 5Πώς μπορεί αυτό ν᾽αποτύχει να επιτελεστεί, οπουδήποτε επιχειρείται; 6Η ενοχή δεν μπορεί να υψώσει κανένα πραγματικό νόημα εναντίον της. 7Κι όλα όσα μοιάζουν να στέκονται ανάμεσα σε εσάς και τον αδελφό σας πρέπει να πέσουν λόγω της έλξης στην οποία ανταποκριθήκατε. 8Μέσα από εσάς που αποκριθήκατε, Αυτός ο Οποίος σας αποκρίθηκε σας καλεί. 9Το σπίτι Του βρίσκεται στην άγια σχέση σας. 10Μην προσπαθήσετε να σταθείτε ανάμεσα σε Αυτόν και στον ιερό Του σκοπό, διότι είναι δικός σας. 11Αλλά αφήστε Τον απαλά να επεκτείνει το θαύμα της σχέσης σας στον καθένα που περιέχεται σε αυτήν.
6.Υπάρχει μια σιωπή στους Ουρανούς, μια χαρούμενη αναμονή, μια μικρή παύση χαράς σε αναγνώριση του τέλους του ταξιδιού. 2Διότι οι Ουρανοί σας γνωρίζουν καλά, όπως κι εσείς γνωρίζετε τους Ουρανούς. 3Καμιά αυταπάτη δεν στέκεται τώρα ανάμεσα σε εσάς και στον αδελφό σας. 4Μην κοιτάζετε τον μικρό τοίχο των σκιών. 5Ό ήλιος έχει υψωθεί πάνω από αυτόν. 6Πώς μπορεί μια σκιά να σας εμποδίσει από τον ήλιο; 7Δεν μπορούν πια οι σκιές να σας εμποδίσουν από το φως μέσα στο οποίο τελειώνουν οι αυταπάτες. 8Κάθε θαύμα δεν είναι παρά το τέλος μια αυταπάτης. 9Τέτοιο ήταν το ταξίδι, τέτοια είναι η κατάληξη του. 10Και στο τέλος της αλήθειας την οποία αποδεχθήκατε πρέπει να τελειώσουν όλες οι αυτα­πάτες.
7.Η μικρή παράλογη επιθυμία ν᾽απαλλαγείτε από Αυτόν τον Οποίο προσκαλέσατε εντός και Τον Οποίο απωθείτε, πρέπει να παράγει σύγκρουση. 2Καθώς κοιτάτε τον κόσμο, αυτή η μικρή ευχή, ξεριζωμένη και πλανωμένη ασκόπως, μπορεί να εγκατασταθεί για λίγο σε οτι­δήποτε διότι δεν έχει στόχο τώρα. 3Πριν το Άγιο Πνεύμα εισέλθει να κατοικήσει σε εσάς φαινόταν ότι είχε έναν ισχυρό στόχο, την σταθερή και αμετάβλητη αφοσίωση στην αμαρτία και στ᾽αποτελέσματά της. 4Τώρα είναι χωρίς αυτόν, περιπλανωμένη άσκοπα, μη δημιουργώ­ντας τίποτα περισσότερο από μικροσκοπικές διακοπές στην έλξη της αγάπης.
8.Αυτή η μικρή ευχή, αυτή η μικροσκοπική αυταπάτη, αυτό το μικροσκοπικό απομεινάρι της πεποίθησης στην αμαρτία, είναι ό,τι απομένει από ό,τι φαινόταν κάποτε να ήταν ο κόσμος. 2Δεν είναι πια ένα άκαμπτο φράγμα προς την ειρήνη. 3Η άστοχη περιπλάνηση της κάνει τα αποτελέσματα της να φαίνονται ότι είναι πιο αλλοπρόσαλλα και απρόβλεπτα από πριν. 4Εντούτοις τι θα μπορούσε να είναι πιο ασταθές από ένα στεγανά οργανωμένο σύστη­μα πλάνης; 5Η φαινομενική του σταθερότητα είναι η διάχυτη αδυναμία του, η οποία εκτεί­νεται στα πάντα. 6Η μεταβλητότητα που το μικρό απομεινάρι προκαλεί απλά υποδηλώνει τα περιορισμένα του αποτελέσματα.
9.Πόσο ισχυρό μπορεί να είναι ένα μικρό φτερό μπρος στα μεγάλα φτερά της αλήθειας; 2Μπορεί να αντιταχθεί στο πέταγμα ενός αετού ή να εμποδίσει την προέλαση του καλο­καιριού; 3Μπορεί να εμποδίσει τ᾽αποτελέσματα του καλοκαιρινού ήλιου πάνω σ᾽έναν κήπο καλυμμένο με χιόνι; 4Δείτε με πόση ευκολία αυτό το μικρό δεματάκι άχυρο ανυψώνεται και παρασύρεται, για να μην επιστρέψει ποτέ και αποχωριστείτε το με χαρά, όχι θλίψη. 5Διότι δεν είναι τίποτα από μόνο του και δεν αντιπροσώπευε τίποτα όταν είχατε μεγαλύτερη πίστη στην προστασία του. 6Δεν θα προτιμούσατε να χαιρετίσετε τον καλοκαιρινό ήλιο παρά να κοιτάζετε επίμονα μια εξαφανιζόμενη χιονονιφάδα και να ριγείτε στην ενθύμηση του χει­μωνιάτικου κρύου;

α. Η έλξη της ενοχής

10.Η έλξη της ενοχής παράγει φόβο για την αγάπη, διότι η αγάπη δεν θα κοιτούσε ποτέ την ενοχή. 2Είναι η φύση της αγάπης να κοιτάζει μόνο την αλήθεια, διότι εκεί βλέπει τον εαυτό της με τον οποίο θα ενωνόταν σε ιερή ενότητα και ολοκλήρωση. 3Οπως η αγάπη πρέ­πει να κοιτάζει πέρα από τον φόβο, έτσι πρέπει και ο φόβος να μην βλέπει την αγάπη. 4Διότι η αγάπη περιέχει το τέλος της ενοχής, με τέτοια βεβαιότητα όπως ο φόβος εξαρτάται από αυτήν. 5Η αγάπη ελκύεται μόνο από την αγάπη. 6Παραβλέποντας εντελώς την ενοχή, δεν βλέπει κανένα φόβο. 7Όντας ολοκληρωτικά χωρίς ίχνος επίθεσης, δεν θα μπορούσε να φοβάται. 8Ό φόβος ελκύεται απ᾽ό,τι δεν βλέπει η αγάπη και το καθένα πιστεύει πως ό,τι κοιτάζει το άλλο, δεν υπάρχει. 9Ό φόβος κοιτάζει την ενοχή με ακριβώς την ίδια αφοσίωση που η αγάπη κοιτάζει τον εαυτό της. 10Και το καθένα έχει αγγελιοφόρους που στέλνει και οι οποίοι επιστρέφουν σε αυτό με μηνύματα γραμμένα στη γλώσσα στην οποία ζητήθηκε η αποστολή τους.
11.Οι αγγελιαφόροι της αγάπης στέλνονται απαλά και επιστρέφουν με μηνύματα αγάπης και καλοσύνης. 2Τα μηνύματα του φόβου διατάσσονται με τραχύτητα να αναζητήσουν την ενοχή και να διατηρήσουν κάθε κομματάκι κακού και αμαρτίας που θα μπορέσουν να βρουν και να μην χάσουν τίποτα από τον πόνο του θανάτου και να τα τοποθετήσουν με σεβασμό μπρος στον κύριο και αφέντη τους. 3Η αντίληψη δεν μπορεί να υπακούει δύο αφεντικά, που το καθένα τους ζητά μηνύματα διαφορετικών πραγμάτων σε διαφορετικές γλώσσες. 4Αυτό που ο φόβος θα έτρεφε, η αγάπη το αγνοεί. 5Αυτό που ο φόβος απαιτεί, η αγάπη δεν μπο­ρεί ούτε καν να το δει. 6Η μανιασμένη έλξη που έχει η ενοχή για τον φόβο είναι ολοκλη­ρωτικά απούσα από την ήπια αντίληψη της αγάπης. 7Αυτό που θα κοιτούσε η αγάπη είναι χωρίς νόημα για τον φόβο και εντελώς αόρατο.
12.Οι σχέσεις αυτού του κόσμου είναι το αποτέλεσμα αυτού που θεωρείται ο κόσμος. 2Κι αυτό εξαρτάται από το ποιό συναίσθημα προσκλήθηκε να στείλει τους αγγελιαφόρους του να τον κοιτάξουν και να επιστρέψουν με μήνυμα του τι είδαν. 3Όι αγγελιαφόροι του φόβου είναι εκπαιδευμένοι μέσω του τρόμου και τρέμουν όταν ο αφέντης τους καλεί να τον υπη­ρετήσουν. 4Διότι ο φόβος είναι αμείλικτος ακόμα και στους φίλους του. 5Οι αγγελιαφόροι του φεύγουν σιωπηλά, μυστικά και με ενοχή, σε μια πεινασμένη αναζήτηση ενοχής, διότι κρατιούνται κρύοι και λιμοκτονούντες και γίνονται πολύ θηριώδεις από το αφεντικό τους, ο οποίος τους επιτρέπει να φάνε κατά κόρον μονάχα απ᾽ό,τι του επιστρέψουν. 6Κανένα ίχνος ενοχής δεν ξεφεύγει από τα πεινασμένα τους μάτια. 7Και στην άγρια αναζήτηση τους για αμαρτία εφορμούν πάνω σε οποιοδήποτε ζωντανό πράγμα βλέπουν και το κουβαλούν ουρλιάζοντας στο αφεντικό τους για να καταβροχθιστεί.
13.Μην στέλνετε αυτούς τους βίαιους αγγελιαφόρους στον κόσμο, για να γευματίσουν εις βάρος του και να μαστίζουν την πραγματικότητα. 2Διότι θα σας φέρουν μήνυμα από οστά και δέρμα και σάρκα. 3Εχουν διδαχθεί ν᾽αναζητούν το φθαρτό και να επιστρέφουν με οισοφάγους γεμάτους από πράγματα σαπισμένα και αποσυντεθημένα. 4Γι αυτούς τέτοια πράγματα είναι όμορφα, διότι φαίνονται ν᾽ανακουφίζουν τους οξείς πόνους της πείνας τους. 5Διότι είναι έξαλλοι από τον πόνο του φόβου και θα απέτρεπαν το να τιμωρηθούν από αυτόν που τους στέλνει με το να του προσφέρουν ό,τι λατρεύουν.
14.Το Άγιο Πνεύμα σας έχει δώσει αγγελιαφόρους αγάπης για να στείλετε αντί γι᾽αυτούς που εκπαιδεύσατε μέσω του φόβου. 2Είναι τόσο πρόθυμοι να επιστρέψουν σε εσάς ό,τι αγαπούν όσο είναι και οι άλλοι. 3Εάν τους στείλετε, θα δουν μονάχα τα άψογα και τα όμορφα, τα καλοσυνάτα και τα ευγενικά. 4Θα είναι τόσο προσεκτικοί να μην αφήσουν καμιά μικρή πράξη φιλανθρωπίας, καμιά μικροσκοπική έκφραση συγχώρεσης, καμιά μικρή ανάσα αγάπης να τους ξεφύγει. 5Και θα επιστρέψουν με όλα τα χαρούμενα πράγματα που βρήκαν, να τα μοιραστούν στοργικά μαζί σας. 6Μην τους φοβάστε. 7Σας προσφέρουν σωτηρία. 8Δικά τους είναι τα μηνύματα ασφάλειας, διότι θεωρούν τον κόσμο καλό.
15.Εάν αποστείλετε μόνο τους αγγελιαφόρους που σας δίνει το Άγιο Πνεύμα, επιθυμώ­ντας μόνο τα δικά τους μηνύματα, δεν θα βλέπετε πια τον φόβο. 2Ο κόσμος θα μεταμορ­φωθεί μπρος στην όραση σας καθαρισμένος από όλη την ενοχή και θα λάμπει από ομορ­φιά. 3Ο κόσμος δεν περιέχει φόβο που δεν του θέσατε πάνω του. 4Ούτε κανέναν φόβο που να μην μπορείτε να ζητήσετε από τους αγγελιαφόρους της αγάπης να τον απομακρύνουν από αυτόν ώστε να μπορείτε να τον βλέπετε γαλήνιο. 5Το Άγιο Πνεύμα σας έχει δώσει τους αγγελιαφόρους Του για να τους στείλετε στον αδελφό σας και να επιστρέψουν σε εσάς με ό,τι βλέπει η αγάπη. 6Εχουν δοθεί για ν᾽αντικαταστήσουν τα πεινασμένα σκυλιά του φόβου που εσείς στέλνατε αντί γι᾽αυτούς. 7Και στέλνονται για να κοινοποιήσουν το τέλος του φόβου.
16.Και η αγάπη επίσης θα ετοίμαζε μια γιορτή εμπρός σας, σ᾽ένα τραπέζι καλυμμένο από ένα ακηλίδωτο τραπεζομάντηλο, τοποθετημένο σ᾽έναν κήπο ήσυχο όπου κανένας άλλος ήχος δεν ακούγεται ποτέ εκτός από τραγούδι κι ένα απαλό χαρούμενο ψιθύρισμα. 2Αυτή είναι μια γιορτή που τιμά την άγια σχέση και στην οποία είναι όλοι καλοδεχούμενοι ως επί­τιμοι καλεσμένοι. 3Και σε μια άγια στιγμή η χάρη λέγεται από όλους μαζί, καθώς ενώνονται στην πραότητα μπρος στο τραπέζι της ενότητας. 4Κι εγώ θα σας συναντήσω εκεί, όπως υποσχέθηκα πολύ καιρό πριν κι εξακολουθώ να υπόσχομαι. 5Διότι στην καινούρια σας σχέση έγινα ευπρόσδεκτος. 6Κι όπου γίνομαι ευπρόσδεκτος, είμαι εκεί.
17.Γίνομαι ευπρόσδεκτος στην κατάσταση της χάρης, που σημαίνει ότι μ᾽έχετε τελικά συγχωρέσει. 2Διότι έγινα το σύμβολο της αμαρτίας σας κι έτσι έπρεπε να πεθάνω αντί για σας. 3Για το εγώ, αμαρτία σημαίνει θάνατος κι έτσι η εξιλέωση επιτυγχάνεται μέσω του φόνου. 4Ως σωτηρία θεωρήσατε το να θανατωθεί ο Υιός του θεού αντί για εσάς. 5Εντούτοις θα πρόσφερα εγώ το σώμα μου, σ᾽ εσάς που αγαπώ, γνωρίζοντας την ασημαντότητα του; 6Ή θα σας δίδασκα ότι τα σώματα δεν μπορούν να μας κρατήσουν σε απόσταση; 7Το δικό μου δεν ήταν μεγαλύτερης αξίας από το δικό σας. ούτε καλύτερο μέσον για την μετά­δοση της σωτηρίας αλλά όχι της Πηγής της. 8Κανένας δεν μπορεί να πεθάνει για κανέναν και ο θάνατος δεν εξι­λεώνει για την αμαρτία. 9Αλλά εσείς μπορείτε να ζήσετε για να δείξετε ότι αυτό δεν είναι αληθινό. 10Το σώμα όντως εμφανίζεται να είναι το σύμβολο της αμαρτίας, όσο πιστεύετε ότι μπορεί να σας φέρει ό,τι θέλετε. 11Ενώ πιστεύετε ότι μπορεί να σας δώσει ευχαρί­στηση, επίσης πιστεύετε ότι μπορεί να σας φέρει πόνο. 12Το να νομίζετε ότι θα μπορούσα­τε να είστε ικανοποιημένοι κι ευτυχείς με τόσα λίγα, σημαίνει πως βλάπτετε τον εαυτό σας περιορίζοντας την ευτυχία. 13Αυτό είναι ολοκλήρωση σύμφωνα με το εγώ. 14Διότι η ενοχή γλιστρά εκεί όπου έχει απομακρυνθεί η ευτυχία και την υποκαθιστά. 15Η επικοινωνία είναι ένα άλλο είδος ολοκλήρωσης που πηγαίνει πέρα από την ενοχή, διότι πάει πέρα από το σώμα.

Β. Το Δεύτερο εμπόδιο:

Η πεποίθηση ότι το σώμα είναι πολύτιμο για ό,τι προσφέρει
1.Είπαμε ότι η ειρήνη πρέπει πρώτα να υπερπηδήσει το εμπόδιο της επιθυμίας σας ν᾽απαλλαγείτε από αυτήν. 2Εκεί όπου η γοητεία της ενοχής έχει την εξουσία, η ειρήνη δεν είναι επιθυμητή. 3Το δεύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η ειρήνη, και που έχει στενή σχέση με το πρώτο, είναι η πεποίθηση ότι το σώμα είναι πολύτιμο για ό,τι προσφέρει. 4Διότι η έλξη της ενοχής γίνεται φανερή στο σώμα, και τη βλέπουμε σε αυτό.
2.Αυτή είναι η αξία που νομίζετε ότι η ειρήνη θα σας έκλεβε: το σώμα. 2Αυτό είναι που πιστεύετε ότι θα σας στερούσε και θα σας άφηνε άστεγους. 3Και είναι αυτό για το οποίο θα αποκρούατε ένα σπίτι ειρήνης. 4 Αυτή η «θυσία» νιώθετε ότι είναι πολύ μεγάλη για να την κάνετε, ότι είναι πολύ να σας τη ζητήσουν. 5Είναι μια θυσία ή μια απελευθέρωση; 6Τι σας έχει στ᾽αλήθεια δώσει το σώμα που να δικαιολογεί την παράξενη πεποίθηση σας ότι σε αυτό έγκειται η σωτηρία; 7Δεν βλέπετε ότι αυτή είναι η πεποίθηση στον θάνατο; 8Εδώ βρίσκεται το επίκεντρο που σας κάνει να αντιλαμβάνεστε την Εξιλέωση ως φόνο. 9Εδώ είναι η πηγή της ιδέας ότι η αγάπη είναι φόβος.
3.Οι αγγελιαφόροι του Αγίου Πνεύματος στέλνονται πολύ πιο πέρα από το σώμα, καλώ­ντας τον νου να ενωθεί σε άγια κοινωνία και να είναι εν ειρήνη. 2Τέτοιο είναι το μήνυμα που τους έδωσα για σας. 3Μόνο οι αγγελιαφόροι του φόβου βλέπουν το σώμα, διότι ψάχνουν για ό,τι μπορεί να υποφέρει. 4Είναι θυσία το ν᾽απομακρυνθείτε από ό,τι μπορεί να υποφέ­ρει; 5Το Άγιο Πνεύμα δεν σας ζητά να θυσιάσετε την ελπίδα της σωματικής ευχαρίστησης. δεν έχει καμιά ελπίδα ευχαρίστησης. 6Αλλά ούτε και μπορεί να σας φέρει τον φόβο του πόνου. 7Ο πόνος είναι η μόνη «θυσία» που ζητά το Άγιο Πνεύμα κι αυτόν θα απομάκρυνε.
4.Η ειρήνη εκτείνεται από σας μονάχα προς το αιώνιο και απλώνεται από το αιώνιο εντός σας. 2Ξεπερνά όλα τ᾽άλλα. 3Το δεύτερο εμπόδιο δεν είναι πιο ισχυρό από το πρώτο. 4Διότι δεν θέλετε ούτε να απαλλαγείτε από την ειρήνη ούτε να την περιορίσετε. 5Τι είναι αυτά τα εμπόδια που θα παρεμβάλλατε ανάμεσα στην ειρήνη και την αποστολή της παρά φράγματα που τοποθετείτε ανάμεσα στη θέληση σας και την εκπλήρωση της; 6Θέλετε επι­κοινωνία, όχι τη γιορτή του φόβου. 7Θέλετε σωτηρία, όχι τον πόνο της ενοχής. 8Και θέλε­τε τον Πατέρα σας, όχι ένα σωρό από πηλό, να είναι το σπίτι σας. 9Μέσα στην άγια σχέση σας βρίσκεται ο Υιός του Πατέρα σας. 10Δεν έχει χάσει την επικοινωνία μαζί Του, ούτε με τον εαυτό του. 11Οταν συμφωνήσατε να συναντήσετε τον αδελφό σας, αναγνωρίσατε ότι αυτό είναι έτσι.12Αυτό δεν έχει κανένα κόστος, αλλά έχει απελευθέρωση από τις θυσίες.
5.Πληρώσατε πολύ ακριβά για τις αυταπάτες σας, και τίποτε για το οποίο πληρώσατε δεν σας έφερε ειρήνη. 2Δεν είστε χαρούμενοι που οι Ουρανοί δεν μπορούν να θυσιαστούν και δεν μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε κάποια θυσία; 3Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που να μπορείτε να θέσετε ενάντια στην ένωση μας, διότι είμαι ήδη παρών στην άγια σχέση σας. 4Θα υπερπηδήσουμε όλα τα εμπόδια μαζί, διότι στεκόμαστε εντός των πυλών κι όχι απέξω. 5Πόσο εύκολα ανοίγονται οι πύλες από μέσα, για να επιτρέψουν την είσοδο στην ειρήνη η οποία ευλογεί τον κουρασμένο κόσμο! 6Μπορεί να είναι δύσκολο για μας να προσπερά­σουμε τα εμπόδια μαζί, όταν έχετε ενωθεί με το απεριόριστο; 7Είναι στο χέρι σας να δώσε­τε τέλος στην ενοχή. 8Θα σταματούσατε τώρα να ψάχνετε για ενοχή στον αδελφό σας;
6.Αφήστε με να είμαι για σας το σύμβολο του τέλους της ενοχής και κοιτάξτε τον αδελ­φό σας όπως θα κοιτούσατε εμένα. 2Συγχωρέστε μου όλες τις αμαρτίες που νομίζετε ότι έκανε ο Υιός του Θεού. 3Και στο φως της συγχώρεσης σας αυτός θα θυμηθεί ποιος είναι και θα ξεχάσει αυτό που δεν ήταν ποτέ. 4Ζητώ τη συγχώρεση σας, διότι εάν εσείς είστε ένοχοι, πρέπει να είμαι κι εγώ. 5Αλλά εάν εγώ υπερνίκησα την ενοχή και ξεπέρασα τον κόσμο, ήσασταν μαζί μου. 6Θα βλέπατε σε μένα το σύμβολο της ενοχής ή του τέλους της ενοχής, ενθυμούμενοι ότι αυτό που συμβολίζω για σας το βλέπετε μέσα στον εαυτό σας;
7.Από την άγια σχέση σας η αλήθεια διακηρύσσει την αλήθεια, και η αγάπη κοιτάζει τον εαυτό της. 2Η σωτηρία ρέει βαθιά μέσα από την κατοικία που εσείς προσφέρατε σ᾽ εμένα και στον Πατέρα μου. 3Κι είμαστε εκεί μαζί, στην ήρεμη επικοινωνία στην οποία ο Πατέρας και ο Υιός είναι ενωμένοι. 4Ω, ελάτε εσείς πιστοί στην άγια ένωση του Πατέρα και του Υιού μέσα σας! 5Και μην κρατιέστε χωριστά από ό,τι σας προσφέρεται από ευγνωμοσύνη επει­δή δώσατε στην ειρήνη το ουράνιο σπίτι της. 6Στείλτε σε όλο τον κόσμο το χαρούμενο μήνυμα του τέλους της ενοχής κι όλος ο κόσμος θα ανταποκριθεί. 7Σκεφτείτε τη χαρά σας καθώς ο καθένας σας προσφέρει μαρτυρία του τέλους της αμαρτίας, και σας δείχνει ότι η δύναμη της έχει φύγει δια παντός. 8Πού μπορεί να είναι η ενοχή, όταν η πίστη στην αμαρ­τία έχει φύγει; 9Και πού είναι ο θάνατος, όταν ο συνήγορος του δεν ακούγεται πια;
8.Συγχωρέστε μου τις αυταπάτες σας και ελευθερώστε με από την τιμωρία για ό,τι δεν έκανα. 2Θα μάθετε την ελευθερία που δίδαξα διδάσκοντας την ελευθερία στον αδελφό σας και έτσι θα ελευθερώσετε κι εμένα. 3Βρίσκομαι μέσα στην άγια σχέση σας και όμως θα με φυλακίζατε πίσω από τα εμπόδια που υψώνετε στην ελευθερία, φράζοντας τον δρόμο μου προς εσάς. 4Εντούτοις δεν είναι δυνατόν να κρατήσετε μακριά Έναν ο Οποίος είναι ήδη εκεί. 5Κι εντός Αυτού, όπου ήδη βρισκόμαστε ενωμένοι, είναι δυνατή η επικοινω­νία μας, η οποία γίνεται η εστία της νέας αντίληψης που θα φέρει φως σε όλο τον κόσμο ο οποίος περιέχεται μέσα σας.

β. Η έλξη του πόνου

9.Ο μικρός σας ρόλος δεν είναι παρά να δώσετε στο Άγιο Πνεύμα ολόκληρη την ιδέα της θυσίας. 2Και ν᾽ αποδεχθείτε την ειρήνη που Αυτό σας δίνει αντί για τη θυσία, χωρίς τους περιορισμούς που θα εμπόδιζαν την επέκταση της κι έτσι θα περιόριζαν την επίγνωση σας γι᾽ αυτήν. 3Διότι ό,τι δίνει το Άγιο Πνεύμα πρέπει να επεκταθεί εάν θέλετε να έχετε την απεριόριστη δύναμη του, και να τη χρησιμοποιήσετε για την απελευθέρωση του Υιού του Θεού. 4Δεν είναι η ειρήνη από την οποία θα απαλλασσόσασταν, και έχοντας την δεν μπορείτε να την περιορίσετε. 5Έάν η ειρήνη είναι άστεγη, τότε το ίδιο είστε κι εσείς κι εγώ. 6Κι Αυτός ο Οποίος είναι ο οίκος μας είναι άστεγος μαζί μας. 7Είναι αυτή η επιθυμία σας; 8Θα είσαστε για πάντα περιπλανώμενοι αναζητώντας την ειρήνη; 9Θα επενδύατε την ελπίδα σας για ειρήνη και ευτυχία σε ό,τι πρέπει ν᾽ αποτύχει;
10.Η πίστη στο αιώνιο πάντα δικαιώνεται, διότι το αιώνιο είναι πάντα καλοσυνάτο, άπειρο στην υπομονή του και ολοκληρωτικά στοργικό. 2Θα σας αποδεχθεί ολοκληρωτικά και θα σας δώσει ειρήνη. 3Εντούτοις μπορεί να ενωθεί μονάχα με ό,τι ήδη βρίσκεται εν ειρήνη μέσα σας, αθάνατο όπως και το ίδιο. 4Το σώμα δεν μπορεί να σας φέρει ούτε ειρήνη ούτε αναταραχή· ούτε χαρά ούτε πόνο. 5Είναι ένα μέσο, και όχι ένας σκοπός. 6Δεν έχει στόχο από μόνο του αλλά μονάχα ό,τι του δίνεται. 7Το σώμα θα φαίνεται ότι είναι οτιδήποτε αποτελεί το μέσο για την επίτευξη του στόχου που του αναθέτετε. 8Μονάχα ο νους μπορεί να θέσει ένα στόχο και μόνον ο νους μπορεί να δει το μέσο για την επίτευξη του και να δικαιώσει τη χρήση του. 9Η ειρήνη και η ενοχή είναι και οι δύο καταστάσεις του νου προς επί­τευξη. 10Κι αυτές οι καταστάσεις είναι η κατοικία του συναισθήματος που τις δραστηριο­ποιεί και είναι ταιριαστό μαζί τους.
11.Ωστόσο, σκεφτείτε ποιά κατάσταση είναι ταιριαστή μαζί σας. 2Εδώ βρίσκεται η επιλο­γή σας, κι είναι ελεύθερη. 3Αλλά όλα όσα βρίσκονται μέσα της θα τη συνοδεύσουν, κι ό,τι νομίζετε ότι είστε δεν μπορεί ποτέ να είναι ανεξάρτητο από αυτήν. 4Το σώμα είναι ο μεγά­λος φαινομενικός προδότης της πίστης. 5Σ αυτό βρίσκεται η απώλεια των ψευδαισθήσεων και οι σπόροι της απιστίας, αλλά μόνο αν του ζητήσετε ό,τι δεν μπορεί να δώσει. 6Μπορεί το λάθος σας ν αποτελεί λογική αιτία για κατάθλιψη και απογοήτευση, και για εκδικητική επίθεση εναντίον εκείνου που νομίζετε ότι πρόδωσε τις προσδοκίες σας; 7Μη χρησιμοποι­είτε το λάθος σας ως δικαιολογία για την έλλειψη πίστη σας. 8Δεν έχετε αμαρτήσει αλλά έχετε κάνει λάθος ως προς το τι είναι αξιόπιστο. 9Και η διόρθωση του λάθους σας θα σας δώσει λόγο για πίστη.
12.Είναι αδύνατον ν᾽αναζητάτε ευχαρίστηση μέσω του σώματος και να μην βρίσκετε πόνο. 2Είναι ουσιαστικό να κατανοηθεί αυτή η σχέση, διότι είναι μια σχέση που το εγώ βλέ­πει ως απόδειξη αμαρτίας. 3Δεν είναι πραγματικά καθόλου σωφρονιστική. 4Δεν είναι παρά το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του να εξισώνετε τον εαυτό σας με το σώμα, που είναι η πρό­σκληση στον πόνο. 5Διότι προσκαλεί τον φόβο να εισέλθει και να γίνει ο στόχος σας. 6Η έλξη της ενοχής πρέπει να εισέλθει μαζί του, και οτιδήποτε ο φόβος κατευθύνει το σώμα να κάνει, είναι ως εκ τούτου επίπονο. 7Θα συμμετάσχει στον πόνο όλων των αυταπατών, και η αυταπάτη της ευχαρίστησης θα είναι ίδια όπως ο πόνος.
13.Δεν είναι αυτό αναπόφευκτο; 2Υπό τις διαταγές του φόβου το σώμα θα επιζητήσει την ενοχή, υπηρετώντας τον κύριο του του οποίου η έλξη προς την ενοχή συντηρεί ολόκληρη την αυταπάτη της ύπαρξης του. 3Αυτή, λοιπόν, είναι η έλξη του πόνου. 4Κυβερνώμενο από αυτή την αντίληψη το σώμα γίνεται ο υπηρέτης του πόνου, αναζητώντας τον υπάκουα και υπακούοντας στην ιδέα ότι ο πόνος είναι ευχαρίστηση. 5Είναι αυτή η ιδέα που αποτελεί τη βάση όλης της σημαντικής επένδυσης του εγώ στο σώμα. 6Κι είναι αυτή την παράλογη σχέση που το εγώ κρατά κρυφά, και εντούτοις την τρέφει, 7Σε σας διδάσκει ότι η ευχαρί­στηση του σώματος είναι ευτυχία. 8Αλλά, στον εαυτό του ψιθυρίζει, «είναι θάνατος».
14.Γιατί θα πρέπει το σώμα να είναι κάτι για σας; 2Ασφαλώς αυτό από το οποίο είναι φτιαγμένο δεν είναι πολύτιμο. 3Και εξίσου σίγουρα δεν έχει αίσθηση. 4Σας μεταδίδει τα αισθήματα που εσείς θέλετε. 5Σαν οποιοδήποτε διάμεσο επικοινωνίας το σώμα δέχεται και στέλνει τα μηνύματα που του δίνονται. 6Δεν έχει αίσθηση γι αυτά. 7Όλο το αίσθημα με το οποίο αυτά είναι επενδυμένα δίνεται από τον αποστολέα και τον παραλήπτη. 8Το εγώ και το Άγιο Πνεύμα το αναγνωρίζουν αυτό, και επίσης αναγνωρίζουν και οι δυο ότι εδώ και ο αποστολέας και ο παραλήπτης είναι ο ίδιος. 9Το Άγιο Πνεύμα σας το λέει αυτό με χαρά. 10Το εγώ σας το κρύβει, διότι δεν θα ήθελε να σας πληροφορήσει γι αυτό. 11Ποιος θα έστελνε μηνύματα μίσους και επίθεσης εάν καταλάβαινε ότι τα στέλνει στον εαυτό του; 12Ποιός θα κατηγορούσε, θα ενοχοποιούσε και θα καταδίκαζε τον εαυτό του;
15.Τα μηνύματα του εγώ πάντα στέλνονται μακριά από σας, με την πεποίθηση ότι για το μήνυμα σας της επίθεσης και της ενοχής θα υποφέρει κάποιος άλλος και όχι εσείς. 2Κι ακόμα και αν εσείς υποφέρετε, εντούτοις κάποιος άλλος θα υποφέρει περισσότερο. 3Ό μεγάλος απατεώνας αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι έτσι, αλλά ως «εχθρός» της ειρήνης, σας ωθεί να αποστείλετε όλα τα μηνύματα σας του μίσους και να ελευθερωθείτε. 4Και για να σας πείσει ότι αυτό είναι δυνατό, διατάσσει το σώμα να ψάξει για πόνο στην επίθεση εναντίον κάποιου άλλου, ονομάζοντας το ευχαρίστηση και προσφέροντας το σε σας σαν ελευθερία από την επίθεση.
16.Μην ακούτε την τρέλα του, και μην πιστεύετε ότι το αδύνατο είναι αληθινό. 2Μην ξεχνάτε ότι το εγώ έχει αφιερώσει το σώμα στον στόχο της αμαρτίας, και θέτει σ αυτό όλη του την πίστη ότι αυτό μπορεί να συμβεί έτσι. 3Όι θλιμμένοι μαθητές του υμνούν διαρκώς τη δόξα του σώματος, σε πομπώδη εορτασμό της εξουσίας του εγώ. 4Κανένας δεν πρέπει να πιστέψει ότι με το να ενδώσει στη γοητεία της ενοχής θα διαφύγει από τον πόνο. 5Κανένας δεν πρέπει να θεωρεί το σώμα ως τον εαυτό του, χωρίς το οποίο θα πέθαινε και εντούτοις μέσα στο οποίο ο θάνατος του είναι εξίσου αναπόφευκτος.
17. Δεν δίνεται στους μαθητές του εγώ να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους στον θάνατο. 2Η ελευθερία τους προσφέρεται αλλά δεν την έχουν αποδεχθεί, και ό,τι προσφέρεται πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτό για να δοθεί αληθινά. 3Διότι και το Άγιο Πνεύμα επίσης, είναι ένα διάμεσο επικοινωνίας, λαμβάνοντας από τον Πατέρα και προσφέροντας τα μηνύματα Του προς τον Υιό. 4Όπως και το εγώ, το Άγιο Πνεύμα είναι και τα δύο, ο αποστολέας και ο παραλήπτης. 5Διότι ό,τι αποστέλλεται διαμέσου Αυτού επι­στρέφει σ Αυτόν, αναζητώντας τον εαυτό του κατά τη διαδρομή, και ανακαλύπτοντας ό,τι αναζητά. 6Έτσι βρίσκει το εγώ τον θάνατο που αναζητά, επιστρέφοντας τον σε σας.

Γ. Το Τρίτο εμπόδιο: η έλξη του θανάτου

1.Σε σας και τον αδελφό σας, στων οποίων την ξεχωριστή σχέση εισήλθε το Άγιο Πνεύ­μα, είναι δοσμένο να απελευθερώσετε και να απελευθερωθείτε από την εμμονή στον θάνα­το. 2Διότι σας προσφέρθηκε και δεχθήκατε. 3Εντούτοις πρέπει να μάθετε ακόμα περισσό­τερα σχετικά μ αυτήν την παράξενη εμμονή, διότι περιέχει το τρίτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η ειρήνη. 4Κανένας δεν μπορεί να πεθάνει εκτός κι αν επιλέξει τον θάνατο. 5Αυτό που φαίνεται να είναι ο φόβος του θανάτου, είναι στην πραγματικότητα η γοητεία του. 6Και η ενοχή επίσης, προκαλεί τον φόβο και είναι τρομακτική. 7Εντούτοις, θα μπορούσε να μην είχε καμιά επιρροή παρά μόνο για εκείνους οι οποίοι ελκύονται προς αυτήν και την αναζη­τούν. 8Κι έτσι συμβαίνει και με τον θάνατο. 9Φτιαγμένος από το εγώ, καλύπτει με τη σκο­τεινή του σκιά όλα τα ζωντανά πράγματα, διότι το εγώ είναι ο «εχθρός» της ζωής.
2.Και εντούτοις μια σκιά δεν μπορεί να σκοτώσει. 2Τι είναι μια σκιά για τους ζώντες; 3Την προσπερνούν κι έχει χαθεί. 4Αλλά τι γίνεται μ εκείνους οι οποίοι δεν έχουν αφοσιωθεί στο να ζήσουν; 5Τους μαυροντυμένους «αμαρτωλούς», την πένθιμη χορωδία του εγώ, που αργοπερπατούν με κόπο μακριά από τη ζωή, σέρνοντας τις αλυσίδες τους κι οδοιπορώντας στην αργή πομπή που τιμά τον σκληρό τους αφέντη, τον κύριο του θανάτου; 6Αγγίξτε οποι­ονδήποτε απ αυτούς με τα καλοσυνάτα χέρια της συγχώρεσης και δείτε τις αλυσίδες να σπάνε, μαζί με τις δικές σας. 7Δείτε τον να πετάει κατά μέρος το μαύρο ένδυμα που φορού­σε στην κηδεία του, κι ακούστε τον να περιγελά τον θάνατο. 8Από την καταδίκη που η αμαρ­τία θα του επέβαλλε μπορεί να διαφύγει διαμέσου της συγχώρεσης σας. 9Αυτό δεν είναι έπαρση. Είναι η Θέληση του Θεού. 10Τι μπορεί να είναι αδύνατον για σας οι οποίοι επιλέ­ξατε τη Θέληση Του ως δική σας; 11Τι είναι ο θάνατος για σας; ,12Η αφοσίωση σας δεν είναι προς τον θάνατο, ούτε στον αφέντη του. 13Όταν αποδεχθήκατε τον στόχο του Αγίου Πνεύ­ματος αντί για του εγώ αποποιηθήκατε τον θάνατο, ανταλλάσσοντας τον με τη ζωή. 14Ξέρουμε ότι μια ιδέα δεν εγκαταλείπει την πηγή της. 15Και ο θάνατος είναι το αποτέλεσμα της σκέψης που αποκαλούμε εγώ, με τόση σιγουριά όση και ότι η ζωή είναι το αποτέλεσμα της Σκέψης του Θεού.

γ. Το αδιάφθορο σώμα

3. Από το εγώ προήλθε η αμαρτία και η ενοχή και ο θάνατος, σε αντίδραση προς τη ζωή και την αθωότητα και τη Θέληση του Ιδιου του Θεού. 2Πού μπορεί να βρίσκεται μια τέτοια αντίδραση αν όχι μέσα στον άρρωστο νου των παραφρόνων, αφοσιωμένων στην τρέλα που έχουν στραφεί εναντίον της ειρήνης των Ουρανών; 3Ενα πράγμα είναι βέβαιο ο Θεός, ο Οποίος δεν δημιούργησε ούτε την αμαρτία ούτε τον θάνατο, δεν επιθυμεί εσείς να δεσμεύ­εστε απ αυτά. 4Δεν γνωρίζει ούτε την αμαρτία ούτε τ αποτελέσματα της. 5Οι σαβανωμέ­νες μορφές στην επικήδεια πομπή δεν πορεύονται προς τιμήν του Δημιουργού τους, Του Οποίου η Θέληση είναι να ζήσουν. 6Δεν ακολουθούν τη Δική Του Θέληση- αντιτίθενται σ αυτήν.
4.Και τι είναι το μαυροντυμένο σώμα που θα έθαβαν; 2Ένα σώμα που αφιέρωσαν στον θάνατο, ένα σύμβολο διαφθοράς, μια θυσία στην αμαρτία, προσφερόμενο στην αμαρτία για να τραφεί και να διατηρηθεί ζωντανή. 3Ένα πράγμα καταδικασμένο, καταραμένο από τον κατασκευαστή του και θρηνούμενο από κάθε πενθούντα που το βλέπει σαν τον εαυτό του. 4Εσείς που πιστεύετε ότι έχετε καταδικάσει τον Υιό του Θεού σ αυτό, είστε υπερόπτες. 5Αλλά εσείς που θα τον ελευθερώνατε, τιμάτε τη Θέληση του Δημιουργού του. 6Η υπερο­ψία της αμαρτίας, η υπερηφάνεια της ενοχής, το μνήμα του διαχωρισμού, όλα αποτελούν μέρος τη μη αναγνωρισμένης αφοσίωσης σας στον θάνατο. 7Η λάμψη της ενοχής που θέσατε πάνω στο σώμα θα το σκότωνε. 8Διότι ό,τι αγαπά το εγώ, το σκοτώνει για την υπα­κοή του. 9Αλλά ό,τι δεν το υπακούει, δεν μπορεί να το σκοτώσει.
5.Έχετε άλλη μια αφοσίωση που θα διαφύλασσε το σώμα αδιάφθορο και τέλειο για όσο διάστημα είναι χρήσιμο για τον ιερό σας σκοπό. 2Το σώμα ούτε πεθαίνει ούτε αισθάνεται. 3Δεν κάνει τίποτα. 4 Από μόνο του δεν είναι ούτε φθαρτό ούτε άφθαρτο. 5Δεν είναι τίποτα. 6Είναι το αποτέλεσμα μιας μικροσκοπικής, τρελής ιδέας διαφθοράς που μπορεί να διορθω­θεί. 7Διότι ο Θεός έχει αποκριθεί σ αυτήν την παράλογη ιδέα με τη Δική Του. 8Μια Απάντηση που δεν έφυγε από τον Νου Του και ως εκ τούτου φέρνει τον Δημιουργό στην επίγνωση κάθε νου που άκουσε την Απάντηση Του και Τη δέχθηκε.
6.Σ εσάς που είστε αφοσιωμένοι στο άφθαρτο σας έχει δοθεί διαμέσου της αποδοχής σας, η δύναμη να ελευθερώνετε από τη φθορά. 2Ποιός καλύτερος τρόπος υπάρχει να διδά­ξω την πρώτη και θεμελιώδη αρχή σε μια σειρά μαθημάτων για τα θαύματα, από το να σας δείξω ότι εκείνη που φαίνεται ότι είναι η δυσκολότερη μπορεί επιτευχθεί πρώτη; 3Το σώμα δεν μπορεί παρά να υπηρετήσει τον σκοπό σας. 4Με τον τρόπο που το κοιτάζετε, έτσι θα φαίνεται ότι είναι. 5Ο θάνατος, εάν ήταν αληθινός, θα ήταν η τελική και ολοκληρωτική δια­κοπή της επικοινωνίας, πράγμα που είναι ο στόχος του εγώ.
7.Εκείνοι οι οποίοι φοβούνται τον θάνατο δεν βλέπουν πόσο συχνά και πόσο δυνατά τον προσκαλούν, και τον διατάσσουν να έρθει να τους σώσει από την επικοινωνία. 2Διότι ο θάνατος θεωρείται ως ασφάλεια, ως ο μεγάλος σκοτεινός λυτρωτής από το φως της αλή­θειας, ως η απάντηση στην Απάντηση, αυτός που θέλει να επιβάλλει σιωπή στη Φωνή η οποία μιλά υπέρ του θεού. 3Εντούτοις η αποχώρηση από το άσυλο του θανάτου δεν απο­τελεί το τέλος της διαμάχης. 4Το εμπόδιο της φαινομενικής σας αγάπης για τον θάνατο, που η ειρήνη πρέπει να ξεπεράσει, φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο. 5Διότι σ’ αυτό βρίσκο­νται κρυμμένα όλα τα μυστικά του εγώ, όλες οι παράξενες επινοήσεις του για παραπλάνη­ση, όλες οι άρρωστες ιδέες του και οι αλλόκοτες φαντασιώσεις του. 6Έδώ είναι η τελική κατάληξη της ένωσης, ο θρίαμβος της διασκευασμένης δημιουργίας του εγώ, η νίκη της έλλειψης ζωής πάνω στην Ίδια τη Ζωή.
8.Κάτω από τη σκονισμένη άκρη του διαστρεβλωμένου του κόσμου, το εγώ θα έθετε τον Υιό του θεού, φονευμένο από τις διαταγές του, αποδεικνύοντας μέσω της αποσύνθεσης του (του Υιού) ότι ο Ίδιος ο θεός είναι ανίσχυρος μπρος στην ισχύ του εγώ, ανίκανος να προστατέψει τη ζωή που Αυτός δημιούργησε ενάντια στην άγρια επιθυμία του εγώ να σκο­τώνει. 2Αδελφέ μου, παιδί του Πατέρα μας, αυτό είναι ένα όνειρο θανάτου. 3Δεν υπάρχει κηδεία, ούτε σκοτεινοί βωμοί, ούτε σκληρές εντολές, ούτε διαστρεβλωμένες τελετουργι­κές πράξεις καταδίκης στις οποίες σε οδηγεί το σώμα. 4Μην ζητάς απελευθέρωση από αυτό. 5Αλλά ελευθέρωσε το από τις ανήλεες και άκαμπτες διαταγές που του επέβαλες και συγ­χώρεσε του ό,τι το διέταξες να κάνει. 6Στην εξύψωσή του το διέταξες να πεθάνει, διότι μόνο ο θάνατος θα μπορούσε να κατακτήσει την ζωή. 7Και τι άλλο εκτός από την παραφροσύνη θα μπορούσε να κοιτάζει την ήττα του θεού και να την νομίζει αληθινή;
9.Ο φόβος του θανάτου θα εξαφανιστεί καθώς η γοητεία του παραδίδεται στην αληθινή έλξη της αγάπης. 2Το τέλος της αμαρτίας, το οποίο φωλιάζει ήσυχα στην ασφάλεια της σχέσης σας, προστατευμένο από την ένωση σας με τον αδελφό σας, κι έτοιμο να αναπτυχθεί σε μια ισχυρή δύναμη για τον Θεό, είναι πολύ κοντά. 3Η νηπιακή ηλικία της σωτηρίας φρουρείται προσεκτικά από την αγάπη, προφυλαγμένη από κάθε σκέψη που θα της επιτίθετο και ήσυχα προετοιμαζόμενη να εκπληρώσει το ισχυρό καθήκον για το οποίο σας δόθηκε. 4Ό νεογέννητος στόχος σας περιθάλπεται από τους αγγέλους, φροντίζεται με στοργή από το Αγιο Πνεύμα και προστατεύεται από τον Ίδιο τον Θεό. 5Δεν χρειάζεται τη δική σας προστασία· είναι δικός σας. 6Διότι είναι αθάνατος και μέσα του βρίσκεται το τέλος του θανάτου.
10.Ποιος κίνδυνος μπορεί να προσβάλλει τον ολοκληρωτικά αθώο; 2Τι μπορεί να επιτεθεί στον μη ένοχο; 3Τι φόβος μπορεί να εισέλθει και να ενοχλήσει την ειρήνη της απουσίας αμαρτίας; 4´Ο,τι σας έχει δοθεί, ακόμα και στην νηπιακή του ηλικία, βρίσκεται σε πλήρη επι­κοινωνία με τον Θεό και σας. 5Στα μικρά του χέρια κρατά, σε πλήρη ασφάλεια, κάθε θαύμα που θα εκτελέσετε, προσφερόμενο σε σας. 6Το θαύμα της ζωής είναι αιώνιο, γεννημένο μέσα στον χρόνο αλλά θρεμμένο στην αιωνιότητα. 7Κοιτάξτε αυτό το βρέφος, στο οποίο δώσατε ένα χώρο ανάπαυσης με την συγχώρεση του αδελφού σας και δείτε σε αυτό την Θέληση του Θεού. 8Εδώ ξαναγεννιέται το μωρό της Βηθλεέμ. 9Και ο καθένας που του προ­σφέρει καταφύγιο θα το ακολουθήσει, όχι στον σταυρό αλλά στην ανάσταση και στην ζωή.
11.Όταν όλα σας φαίνονται ότι είναι μια πηγή φόβου, όταν οποιαδήποτε κατάσταση σας κτυπά με τρόμο και κάνει το σώμα σας να τρέμει και ο κρύος ιδρώτας του φόβου απλώνε­ται πάνω του, θυμηθείτε ότι αυτά προκύπτουν πάντα για ένα λόγο. το εγώ το έχει αντιλη­φθεί ως ένα σύμβολο του φόβου, ένα σημείο αμαρτίας και θανάτου. 2Θυμηθείτε τότε, ότι ούτε το σήμα ούτε το σύμβολο θα πρέπει να συγχέονται με την πηγή, διότι πρέπει να αντι­προσωπεύουν κάτι άλλο από τον εαυτό τους. 3Η σημασία τους δεν μπορεί να βρίσκεται μέσα τους αλλά πρέπει να αναζητηθεί σ᾽εκείνο που αντιπροσωπεύουν. 4Κι έτσι μπορεί να σημαίνουν τα πάντα ή τίποτα, σύμφωνα με την αλήθεια ή την πλαστότητα της ιδέας την οποία αντανακλούν. 5Αντιμέτωποι με μια τέτοια φαινομενική αβεβαιότητα νοήματος, μην την κρίνετε. 6Θυμηθείτε την άγια Παρουσία Εκείνου που σας δόθηκε για να είναι η πηγή της κρίσης. 7Δώοτε την σε Αυτόν να την κρίνει για σας και πείτε:
8Πάρε αυτό από μένα και εξέτασε το, κρίνοντας το για μένα. 9Μην με αφήνεις να το δω ως σημείο αμαρτίας και Θανάτου, ούτε να το χρησιμοποιήσω για καταστροφή. 19Δίδαξε με πώς να μην φτιάξω με αυτό ένα εμπόδιο για την ειρήνη αλλά ν᾽εαφήσω Εσένα να το χρησιμοποιήσεις για λογαριασμό μου, για να διευκολύνεις τον ερχομό της.

Δ. Το Τέταρτο εμπόδιο: Ο φόβος του Θεού

1.Τι θα μπορούσατε να δείτε αν δεν είχατε τον φόβο του θανάτου; 2Τι θα νιώθατε και τι θα σκεφτόσασταν εάν ο θάνατος δεν ασκούσε επιρροή πάνω σας και δεν σας ήλκυε; 3Πολύ απλά, θα μπορούσατε να θυμηθείτε τον Πατέρα σας. 4Θα θυμόσασταν τον Δημιουργό της ζωής, την Πηγή όλων των ζωντανών, τον Πατέρα του σύμπαντος και του σύμπαντος των συμπάντων και όλων όσα βρίσκονται ακόμα πιο πέρα. 5Και καθώς αυτή η ενθύμηση έρχεται στον νου σας η ειρήνη πρέπει να υπερπηδήσει ένα ακόμα τελικό εμπόδιο μετά το οποίο η σωτηρία θα έχει επιτευχθεί και ο νους του Υιού του Θεού θα έχει αποκατασταθεί πλήρως. 6Διότι εδώ, σε αυτό το σημείο, τελειώνει ο κόσμος σας.
2.Το τέταρτο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί κρέμεται σαν βαρύ πέπλο μπροστά στο πρόσωπο του Χριστού. 2’Ομως καθώς το πρόσωπο Του υψώνεται πάνω από αυτό, λαμπρό από χαρά διότι βρίσκεται μέσα στην Αγάπη του Πατέρα Του, η ειρήνη θα αποτραβήξει απαλά το πέπλο και θα τρέξει να ενωθεί, επιτέλους, μαζί Του. 3Διότι αυτό το βαρύ παραπέτασμα, που κάνει το πρόσωπο του Ίδιου του Χριστού να φαίνεται σαν λεπρού ενώ οι λαμπρές Ακτίνες Αγάπης του Πατέρα Του που φωτίζουν το πρόσωπο Του με δόξα, φαίνονται σαν ποτάμια αίματος, ξεθωριάζει από το φως που υπάρχει πίσω του καθώς ο φόβος του θανάτου χάνεται.
3.Αυτό είναι το πιο σκοτεινό παραπέτασμα που υποστηρίζεται από την πίστη στον θάνατο και το προστατεύει η έλξη του θανάτου. 2Η αφοσίωση στον θάνατο και στην κυριαρχία του δεν είναι παρά ο ιερότερος όρκος, η μυστική υπόσχεση προς το εγώ ότι ποτέ δεν θα σηκωθεί αυτό το πέπλο, ούτε θα προσεγγιστεί ,ούτε καν να υπάρξει υποψία ότι είναι εδώ. 3Αυτή είναι η μυστική συμφωνία που έγινε με το εγώ, αυτό που υπάρ­χει πέρα από το παραπέτασμα να μείνει για πάντα αποκλεισμένο κα λησμονημένο. 4Εδώ, βρίσκεται η υπό­σχεση σας να μην αφήσετε ποτέ την ενότητα να σας καλέσει έξω από τον διαχωρισμό. η μεγάλη αμνησία στην οποία η ενθύμιση του Θεού φαίνεται εντελώς λησμονημένη, η ρήξη του Εαυτού σας από εσάς- o φόβος του θεού, το έσχατο βήμα στην αποσύνδεσή σας.
4.Δείτε πώς η πίστη στον θάνατο φαινόταν σαν να σας «σώζει». 2Διότι, εάν εξαλειφόταν τι θα μπορούσατε πια να φοβηθείτε παρά τη ζωή; 3Είναι η έλξη του θανάτου που κάνει την ζωή να φαίνεται άσχημη, σκληρή και τυραννική. 4Δεν φοβάστε τον θάνατο περισσότερο από το εγώ. 5Αυτούς τους φίλους επιλέξατε. 6Διότι στη μυστική συμμαχία σας μαζί τους έχετε συμφωνήσει ποτέ να μην αφήσετε να αρθεί ο φόβος του θεού ώστε να μην δείτε το πρόσωπο του Χριστού και να ενωθείτε μαζί Του μέσα στον Πατέρα Του.
5.Κάθε εμπόδιο που η ειρήνη πρέπει να υπερπηδήσει ξεπερνιέται πάντα με τον ίδιο τρόπο: ο φόβος που το ύψωσε υποκύπτει στην αγάπη που υπάρχει πέρα απ αυτό και έτσι ο φόβος χάνεται. 2Ετσι γίνεται και σε αυτή την περίπτωση. 3Ο πόθος σας να απαλλαγείτε από την ειρήνη και από το Άγιο Πνεύμα ξεθωριάζει μπροστά στην γαλήνια αναγνώριση ότι Το αγαπάτε. 4Η εξορία του σώματος εγκαταλείπεται προς χάριν του πνεύματος το οποίο αγαπάτε, έτσι όπως ποτέ δεν θα μπορούσατε να αγαπήσετε το σώμα. 5Και η γοητεία του θανάτου χάνεται για πάντα καθώς η αγάπη σας καλεί. 6Πίσω από κάθε εμπόδιο αγάπης η ίδια η Αγάπη σας καλεί. 7Και κάθε εμπόδιο υπερπηδάται από την δύναμη της έλξης που υπάρ­χει πέρα από αυτό. 8Ο ηθελημένος φόβος σας φαινόταν να κρατά τα εμπόδια σταθερά στην θέση τους. 9Όμως, όταν ακούσατε την φωνή της Αγάπης πέρα από αυτά, απαντήσατε και τα εμπόδια εξαφανίστηκαν.
6.Και τώρα στέκεστε έντρομοι μπροστά σε αυτό που ορκιστήκατε να μην κοιτάξετε ποτέ. 2Τα μάτια σας είναι στραμμένα προς τα κάτω ενθυμούμενοι την υπόσχεση που δώσατε στους «φίλους» σας. 3Η «ομορφιά» της αμαρτίας, η ντελικάτη γοητεία της ενοχής, η «άγια» κέρινη εικόνα του θανάτου και ο φόβος της εκδίκησης του εγώ που κάνατε αιματη­ρό όρκο να μην εγκαταλείψετε, όλα αυτά εγείρονται και σας προστάζουν να μην υψώσετε τα μάτια σας. 4Διότι συνειδητοποιείτε πως αν κοιτάξετε και αφήσετε τον πέπλο να σηκω­θεί όλα αυτά θα χαθούν για πάντα. 5´Ολοι αυτοί που ήταν οι «φίλοι» σας, οι «προστάτες» σας και η «κατοικία» σας, θα εξαφανιστούν. 6Τίποτα από όσα τώρα θυμάστε δεν θα μπορεί­τε πια να το θυμηθείτε.
7.Σας φαίνεται πως αν σηκώσετε τα μάτια σας ο κόσμος θα σας εγκαταλείψει. 2´Ομως αυτό που θα συμβεί είναι ότι εσείς θα εγκαταλείψετε τον κόσμο για πάντα. 3Αυτή είναι η επανεδραίωση της θέλησης σας. 4Κοιτάξτε την με ανοιχτά μάτια και ποτέ πια δεν θα πιστέ­ψετε ότι βρίσκεστε στο έλεος πραγμάτων που είναι πέρα από σας, δυνάμεων που είναι πέρα από τον έλεγχο σας και σκέψεων που αντιβαίνουν στην θέληση σας. 5Είναι δικό σας θέλημα να κοιτάξετε. 6Δεν είναι μια τρελή επιθυμία ή μια τιποτένια παρόρμηση για να ξεχά­σετε και πάλι. 7Ούτε μια κηλίδα φόβου, ούτε ο κρύος ιδρώτας του φαινομενικού θανάτου δεν μπορούν να αντιταχθούν στην θέληση σας. 8Διότι ό,τι σας ελκύει πέρα από το παραπέ­τασμα βρίσκεται επίσης βαθιά μέσα σας αδιαχώριστο από σας και απόλυτα ένα μαζί σας.

δ. Το Ανασήκωμα του Πέπλου

8.Μην ξεχνάτε πως έχετε ήδη διανύσει αρκετή απόσταση μαζί με τον αδελφό σας. 2Σίγουρα, δεν ήταν το εγώ που σας έφερε ως εδώ. 3Δεν μπορεί το εγώ να προσφέρει βοή­θεια ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια της ειρήνης. 4Δεν αποκαλύπτει τα μυστικά του ούτε σας καλεί να τα δείτε και να τα ξεπεράσετε. 5Δεν θα σας άφηνε ποτέ να δείτε την αδυναμία του και να μάθετε πως δεν έχει τη δύναμη να σας κρατήσει μακριά από την αλή­θεια. 6Ο Οδηγός που σας οδήγησε ως εδώ παραμένει μαζί σας και όταν υψώσετε τα μάτια σας θα είστε έτοιμοι να κοιτάξετε άφοβα τον τρόμο. 7´Ομως πριν, σηκώστε τα μάτια σας και κοιτάξτε τον αδελφό σας με αθωότητα γεννημένη από την πλήρη συγχώρεση των ψευδαι­σθήσεων. 8Κοιτάξτε τον με πίστη στα μάτια σας, πίστη η οποία δεν βλέπει τις ψευδαισθή­σεις.
9.Κανείς δεν μπορεί να κοιτάξει άφοβα τον φόβο τον Υιού του Θεού εκτός κι αν έχει απο­δεχθεί τον Συντονισμό με το Ένα και έχει μάθει πως οι ψευδαισθήσεις δεν είναι αληθινές. 2Κανείς δεν μπορεί να σταθεί μόνος του μπροστά σε αυτό το εμπόδιο, διότι δεν θα είχε φτά­σει τόσο μακριά αν ο αδελφός του δεν συνοδοιπορούσε μαζί του. 3Και κανείς δεν θα τολ­μούσε να αντιμετωπίσει αυτό τον φόβο, του Θεού, δίχως να έχει συγχωρήσει πλήρως τον αδελφό του μέσα στην καρδιά του. 4Σταθείτε εδώ για λίγο και μην τρέμετε. 5Είστε έτοιμοι. 6Ας ενωθούμε σε αυτή την άγια στιγμή, σε αυτό το μέρος όπου σας οδήγησε ο σκοπός που σας δόθηκε από την ίδια την άγια στιγμή. 7Και ας ενωθούμε με πίστη σ Εκείνον που μας έφερε ως εδώ μαζί και ο Οποίος θα σας προσφέρει την αθωότητα που χρειάζεστε. 8Αυτή την αθωότητα θα τη δεχθείτε εκ μέρους της δικής μου αγάπης και της δικής Του.
10.Δεν είναι εύκολο να αντικρίσετε πολύ γρήγορα τον φόβο του Θεού. 2Σε αυτό το σημείο φτάνει ο καθένας όταν είναι έτοιμος. 3Εφόσον βρήκε τον αδελφό του είναι έτοιμος. 4Ομως το να φτάσει σε αυτό το σημείο δεν είναι αρκετό. 5Ενα αναίτιο ταξίδι εξακολουθεί να στε­ρείται νοήματος έτσι που ακόμα και όταν λήξει πάλι δεν φαίνεται να έχει νόημα. 6Πώς θα γνωρίζετε ότι έληξε, αν δεν συνειδητοποιήσετε ότι ο στόχος του επιτεύχθηκε; 7Εδώ, στο τέλος του ταξιδιού βλέπετε τον σκοπό του. 8Και εδώ είναι που αποφασίζετε εάν θα τον δείτε αυτόν τον σκοπό ή αν θα συνεχίσετε την περιπλάνηση μόνο και μόνο για να ξαναεπιστρέψετε εδώ και να ξανακάνετε και πάλι την επιλογή.
11.Για να αντιμετωπίσετε τον φόβο του θεού χρειάζεστε κάποια προετοιμασία. 2Μόνον οι έμφρονες μπορούν να κοιτάξουν με συμπόνια και όχι με φόβο την άκαμπτη παραφρο­σύνη και την μαινόμενη τρέλα. 3Διότι μοιάζουν επίφοβες μόνο γι αυτούς που τις μοιράζο­νται, κι εσείς όντως τις μοιράζεστε εκτός κι αν βλέπετε τον αδελφό σας με τέλεια πίστη, αγάπη και στοργή. 4Μπροοτά στην τέλεια συγχώρεση, εσείς στέκεστε δίχως να συγχωρεί­τε. 5Φοβάστε τον θεό επειδή φοβάστε τον αδελφό σας. 6Εκείνους που δεν συγχωρείτε τους φοβάστε. 7Και κανείς δεν φτάνει στην αγάπη συνοδευόμενος από τον φόβο.
12.Αυτός ο αδελφός που στέκεται πλάι σας εξακολουθεί να σας φαίνεται ξένος. 2Δεν τον γνωρίζετε και γι αυτό τον ερμηνεύετε με φόβο. 3Και εξακολουθείτε να του επιτίθεστε για να διατηρήσετε αλώβητο αυτόν που θεωρείτε ότι είναι ο εαυτός σας. 4Κι όμως, η σωτηρία σας είναι στα δικά του χέρια. 5Βλέπετε την τρέλα του και την μισείτε επειδή την μοιράζεστε κι εσείς. 6Και όλη η συμπόνια και η συγχώρεση που θα μπορούσαν να την θεραπεύσουν δίνουν την θέση τους στον φόβο. 7Αδελφέ, χρειάζεται να συγχωρέσεις τον αδελφό σου διότι μαζί του μοιράζεσαι είτε την τρέλα είτε τον Παράδεισο. 8Εσύ και αυτός θα υψώσετε από κοινού με πίστη τα μάτια ή δεν θα τα υψώσετε καθόλου.
13.Πλάι σου βρίσκεται κάποιος που σου προσφέρει το δισκοπότηρο της Επανόρθωσης, επειδή έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα. Θα κρατήσεις τις αμαρτίες του εναντίον του ή θα δεχθείς το δώρο που σου προσφέρει; 2Αυτός ο δότης της σωτηρίας σου είναι φίλος ή εχθρός σου; 3Διάλεξε τι είναι, ενθυμούμενος ότι αυτό που θα λάβεις εκ μέρους του θα είναι σύμφωνο με τη δική σου επιλογή. 4Εχει μέσα του τη δύναμη να συγχωρέσει τα αμαρτήμα­τα σου όπως κι εσύ τα δικά του. 5Κανείς δεν μπορεί να προσφέρει την συγχώρεση μόνο στον εαυτό του. 6Αλλά ο σωτήρας βρίσκεται πλάι στον καθένα. 7Αφησέ τον να είναι αυτό που πράγματι είναι και μην επιζητάς να κάνεις εχθρούς μέσα από την αγάπη.
14.Κράτησε τον φίλο σου, τον Χριστό ο Οποίος στέκεται πλάι σου. 2Πόσο άγιος και πόσο όμορφος είναι! 3Νόμιζες ότι είχε αμαρτήσει διότι έριξες πάνω Του το πέπλο της αμαρτίας για να κρύψεις την ομορφιά Του. 4Ομως εξακολουθεί να διατηρεί τη συγχώρεση Του για σένα, για να μοιραστεί την αγιότητα Του. 5 Αυτός ο «εχθρός», αυτός ο «ξένος», εξακολου­θεί να προσφέρει τη σωτηρία σ εσένα τον φίλο του. 6Οι «εχθροί» του Χριστού, οι λάτρεις της αμαρτίας, δεν γνωρίζουν σε Ποιον επιτίθενται.
15.Αυτός είναι ο αδελφός σας, σταυρωμένος από την αμαρτία και περιμένοντας την απε­λευθέρωση του από τον πόνο. 2Δεν θα του προσφέρατε την συγχώρεση όταν αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να την προσφέρει και σ᾽εσάς; 3Διότι δική σας θα γίνει η δική του λύτρω­ση και αυτό είναι τόσο βέβαιο όσο βέβαιο είναι πως ο Θεός δημιούργησε όλα τα ζώντα και τα αγαπά. 4Και θα σας την δώσει ειλικρινά ο αδελφός σας την συγχώρεση, διότι καθώς την προσφέρει την λαμβάνει κι αυτός. 5Δεν υπάρχει έλεος ή χάρη των Ουρανών που δεν μπο­ρείτε να προσφέρετε στον αδελφό σας και να τη λάβετε ταυτόχρονα από τον πιο άγιο Φίλο σας. 6Μην τον αφήνετε να την κρατά διότι καθώς τη λαμβάνετε του την προσφέρετε. 7Έτσι θα λάβει από σας αυτό που εσείς λάβατε από αυτόν. 8Η λύτρωση σάς δόθηκε για να τη δώσετε στον αδελφό σας και με αυτό τον τρόπο να τη λάβετε κι εσείς. 9Οποιον συγχωρεί­τε ελευθερώνεται και ό,τι προσφέρετε το μοιράζεστε κι εσείς. 10Συγχωρέστε τις αμαρτίες που ο αδελφός σας πιστεύει ότι έχει διαπράξει και όλη την ενοχή που νομίζετε ότι βλέπε­τε σε αυτόν.
16.Εδώ είναι ο άγιος τόπος της ανάστασης, στον οποίο επανερχόμαστε και στον οποίο πάλι θα επιστρέφουμε έως ότου η λύτρωση να επιτευχθεί πλήρως και να ληφθεί εξ ολο­κλήρου. 2Σκεφτείτε ποιος είναι ο αδελφός σας πριν τον καταδικάσετε. 3Και προσφέρετε ευχαριστίες στον Θεό διότι ο αδελφός σας είναι άγιος και έχει λάβει το δώρο της αγιότη­τας για λογαριασμό σας. 4Ενωθείτε μαζί του στη χαρά και απομακρύνετε κάθε ίχνος ενο­χής από τον διαταραγμένο και βασανισμένο νου του. 5Βοηθήοτε τον να απομακρύνει το βαρύ φορτίο της αμαρτίας που του φορτώσατε και το δέχθηκε ως δικό του και πετάξτε το ανάλαφρα και γελώντας χαρούμενα μακριά του. 6Μην το κάνετε ακάνθινο στεφάνι στο μέτωπο του ούτε σταυρό πάνω στον οποίο τον καρφώνετε καθιστώντας τον αλύτρωτο και δίχως καμιά ελπίδα.
17.Εμπιστευτείτε τον αδελφό σας διότι η πίστη, η ελπίδα και το έλεος είναι δικά σας για να τα προσφέρετε. 2Με τα χέρια που προσφέρετε το δώρο, το λαμβάνετε. 3Κοιτάξτε τον αδελφό σας και δείτε σε αυτόν το δώρο του θεού που μπορείτε να λάβετε. 4Είναι σχεδόν Πάσχα, η περίοδος της ανάστασης. 5Ας προσφέρουμε ο ένας στον άλλον τη λύτρωση και ας τη μοιραστούμε από κοινού καθώς μπορούμε να εγερθούμε όλοι σαν ένας στην ανά­σταση και να μην είμαστε διαχωρισμένοι στον θάνατο. 6Κρατήοτε το δώρο της ελευθερίας που έδωσα στο Άγιο Πνεύμα για σας. 7Και γίνετε εσείς και ο αδελφός σας ελεύθεροι από κοινού καθώς προσφέρετε το δώρο αυτό στο Άγιο Πνεύμα. 8Καθώς το δίνετε το λαμβάνε­τε από το Άγιο Πνεύμα ως αντίδωρο της προσφοράς σας. 9Καθοδηγεί εσάς κι εμένα ώστε να συναντηθούμε σ αυτόν τον άγιο τόπο και να πάρουμε την κοινή απόφαση.
18.Ελευθερώστε εδώ τον αδελφό σας όπως εγώ σας ελευθέρωσα. 2Μην του δίνετε το δώρο του αυτοεξευτελισμού και της αυτοεπίκρισης και μην τον καταδικάζετε με οποιονδή­ποτε τρόπο. 3Δείτε τον απολύτως απενοχοποιημένο όπως εγώ σας βλέπω και παραβλέψτε τα αμαρτήματα που νομίζει ότι βλέπει στον εαυτό του. 4Προσφέρετε στον αδελφό σας ελευθερία και πλήρη αποδέσμευση από την αμαρτία, εδώ στον κήπο της φαινομενικής αγω­νίας και του θανάτου. 5Ετσι θα προετοιμάσουμε μαζί την ανάσταση του Υιού του Θεού και θα του επιτρέψουμε να εγερθεί και πάλι στη χαρούμενη ενθύμηση του Πατέρα του, ο Οποίος δεν γνωρίζει το αμάρτημα ούτε τον θάνατο αλλά την αιώνια ζωή.
19.Μαζί θα εξαφανιστούμε μέσα στην Παρουσία που βρίσκεται πίσω από το παραπέτα­σμα όχι για να χαθούμε αλλά για να βρεθούμε, όχι για να γίνουμε ορατοί αλλά για να γίνου­με γνώστες. 2Και καθώς θα γνωρίσουμε, τίποτα δεν θα μείνει ανεκπλήρωτο από το σχέδιο που εδραίωσε ο Θεός για την σωτηρία. 3Αυτός είναι ο σκοπός του ταξιδιού δίχως τον οποίο το ταξίδι είναι μάταιο. 4Εδώ είναι η ειρήνη του θεού η οποία σας δόθηκε από Εκείνον για πάντα. 5Εδώ είναι η ανάπαυση και η γαλήνη που αναζητάτε, η αιτία που εξαρχής είχε το ταξίδι σας. 6Ο Παράδεισος, τα Ουράνια είναι το δώρο που οφείλετε στον αδελφό σας, το χρέος ευγνωμοσύνης που αποδίδετε στον Υιό του θεού ευχαριστώντας τον γι᾽αυτό που είναι, δηλαδή για αυτό που ο Πατέρας του τον δημιούργησε για να είναι.
20.Σκεφτείτε προσεκτικά πώς θα δείτε τον προσφέροντα αυτό το δώρο, διότι όπως βλέ­πετε αυτόν έτσι θα δείτε και το ίδιο το δώρο. 2Ανάλογα πώς τον βλέπετε, είτε ως προσφέ­ροντα την ενοχή είτε την σωτηρία, έτσι θα δείτε και το δώρο του και έτσι θα το λάβετε. 3Οι σταυρωμένοι επιφέρουν πόνο επειδή πονούν. 4 Αλλά οι λυτρωμένοι επιφέρουν χαρά διότι έχουν θεραπευτεί από τον πόνο. 5Καθένας προσφέρει κατά τον τρόπο που λαμβάνει, αλλά πρέπει να επιλέξει τι θέλει να είναι αυτό που λαμβάνει. 6Και θα καταλάβει την επιλογή που κάνει μέσω αυτού που προσφέρει και αυτού που προσφέρεται. 7Διότι δεν του δίνεται ούτε στον Παράδεισο ούτε στην κόλαση τίποτα διαφορετικό απ ό,τι ο ίδιος επιλέγει.
21.Φτάσατε ως εδώ και κάνατε τόσο δρόμο επειδή το ταξίδι ήταν η επιλογή σας. 2Και κανείς δεν επιχειρεί να κάνει κάτι που το θεωρεί μάταιο. 3Αυτό στο οποίο πιστέψατε εξα­κολουθεί να είναι αξιόπιστο και σας φροντίζει μέσω της ευγενικής και συνάμα πανίσχυρης πίστης του που μπορεί να σας σηκώσει πολύ πάνω και πέρα από το παραπέτασμα θέτοντας με ασφάλεια τον Υιό του θεού μέσα στη σίγουρη προστασία του Πατέρα του. 4Εδώ βρί­σκεται το όποιο νόημα μπορεί να έχει ο σκοπός αυτού του κόσμου και του μακρινού ταξι­διού διαμέσου αυτού του κόσμου. 5Δίχως αυτό το νόημα δεν έχουν κανένα άλλο. 6Αν εσείς και ο αδελφός σας στέκεστε μαζί δίχως επίκριση ο ένας για τον άλλο, τότε ο κόσμος αυτός και το μακρύ ταξίδι διαμέσου του κόσμου εξακολουθούν να έχουν ένα σκοπό. 7Αλλά μόνο βλέποντας αυτόν τον σκοπό στον άγιο Φίλο σας θα τον αναγνωρίσετε και ως δικό σας.

Share