Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter
M-29.1.

Αυτό το εγχειρίδιο δεν έχει στόχο να δώσει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να θέσει τόσο ο δάσκαλος όσο και ο μαθητής. 2 Ουσιαστικά, καλύπτει μόνο μερικές από τις πιο προφανείς ερωτήσεις, με την μορφή μιας σύντομης περίληψης μερικών από τις σημαντικότερες ιδέες που υπάρχουν στο Κείμενο και στις Ασκήσεις Θαυμάτων. 3Δεν υποκαθιστά κανένα από τα δύο αλλά απλώς τα συμπληρώνει. 4Μολονότι ονομάζεται Εγχειρίδιο Δασκάλων, χρειάζεται να θυμάται κανείς ότι μόνο ο χρόνος είναι που χωρίζει τον δάσκαλο από τον μαθητή, έτσι η διαφορά τους είναι εξ’ ορισμού προσωρινή. 5 Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμο για τον μαθητή να διαβάσει πρώτα το Εγχειρίδιο Δασκάλων. 6 Για άλλους, μπορεί να είναι καλύτερο να ξεκινήσουν από τις Ασκήσεις. 7Και άλλοι ακόμα μπορεί να χρειάζονται να ξεκινήσουν από το πιο αφηρημένο επίπεδο, δηλαδή από το Κείμενο.

M-29.2.

Τι ταιριάζει σε ποιόν; 2 Ποιος θα ωφελείτο περισσότερο μόνο με την προσευχή; 3 Ποιος άραγε χρειάζεται μόνο ένα χαμόγελο, καθώς είναι ακόμα ανέτοιμος για περισσότερα; 4 Κανείς δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να απαντήσει μόνος του σε αυτά τα ερωτήματα. 5 Σίγουρα κανένας δάσκαλος του Θεού δεν έχει φτάσει ως εδώ χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει αυτό. 6 Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι πάρα πολύ εξατομικευμένο και κάθε διάστασή του βρίσκεται υπό την ειδική καθοδήγηση και φροντίδα του Αγίου Πνεύματος. 7Ρώτα Το και θα απαντήσει. 8Είναι δική Του ευθύνη και μόνο Εκείνο είναι κατάλληλο να την αναλάβει. 9Αυτή είναι η λειτουργία Του. 10Δική σου λειτουργία είναι να Του παραπέμπεις τα ερωτήματα. 11Θα ήθελες να φέρεις την ευθύνη αποφάσεων για τις οποίες καταλαβαίνεις τόσο λίγα; 12Να χαίρεσαι που έχεις έναν Δάσκαλο ο Οποίος δεν μπορεί να κάνει λάθος. 13 Οι απαντήσεις Του είναι πάντοτε σωστές. 14 Θα μπορούσες να πείς το ίδιο για τις δικές σου;

M-29.3.

Υπάρχει άλλο ένα – και πολύ σημαντικό – πλεονέκτημα, να αφήνεις τις αποφάσεις στο Άγιο Πνεύμα, όλο και πιο συχνά. 2 Μπορεί να μην σου έχει περάσει από τον νου αυτή η διάσταση αλλά είναι προφανές πόσο σημαντική είναι: 3 Να ακολουθείς την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος ισοδυναμεί με το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απαλλαγεί από την ενοχή. 4 Αυτή είναι η ουσία της Επανόρθωσης. 5 Είναι το επίκεντρο των μαθημάτων. 6 Ο φαντασιωσικός σφετερισμός λειτουργιών που δεν σού ανήκουν είναι η αφετηρία του φόβου. 7 Όλος ο κόσμος που βλέπεις αντανακλά την ψευδαίσθηση ότι το έχεις πράγματι κάνει, καθιστώντας έτσι το φόβο αναπόφευκτο. 8 Έτσι, το να δίνεις τη λειτουργία πίσω σε Εκείνον που Του ανήκει, είναι η απόδραση από τον φόβο. 9 Και αυτό ακριβώς είναι που επιτρέπει στην ανάμνηση της αγάπης να επιστρέψει σε σένα. 10 Μη σκέφτεσαι, λοιπόν, ότι το να ακολουθείς την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος είναι αναγκαίο μόνο και μόνο εξαιτίας της δικής σου ανεπάρκειας. 11 Είναι ο τρόπος για να βγείς από την κόλαση.

M-29.4.

Εδώ εμφανίζεται πάλι το παράδοξο που συχνά αναφέρεται στα Μαθήματα. 2 Λέγοντας «Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα» κερδίζεις κάθε δύναμη. 3Κι όμως, μοιάζει παράδοξο. 4Όπως σε δημιούργησε ο Θεός, έχεις κάθε δύναμη. 5Η εικόνα που έφτιαξες για τον εαυτό σου είναι που δεν έχει καμιά δύναμη. 6Το Άγιο Πνεύμα γνωρίζει την αλήθεια για σένα. 7Η εικόνα που κατασκεύασες δεν την γνωρίζει. 8 Ωστόσο, παρόλη την προφανή και πλήρη άγνοιά της, αυτή η εικόνα νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα γιατί εσύ της έδωσες αυτή την πεποίθηση. 9Αυτό διδάσκεις και αυτό διδάσκει ο κόσμος που φτιάχτηκε για να το επιβεβαιώνει. 10Αλλά ο Δάσκαλος ο Οποίος γνωρίζει την αλήθεια δεν την έχει λησμονήσει. 11Ο αποφάσεις Του είναι ωφέλιμες για όλους επειδή είναι πλήρως απαλλαγμένες από οποιαδήποτε επίθεση. 12Και επομένως ανίκανες να προκαλέσουν ενοχή.

M-29.5.

Αυτός που θεωρεί ως δεδομένη μια δύναμη που δεν είναι πραγματικά δική του, εξαπατά τον εαυτό του. 2 Ωστόσο, να δεχθεί την δύναμη που του έχει δοθεί από τον Θεό δεν είναι παρά αναγνώριση του Θεού και αποδοχή των δώρων Του. 3 Και τα δώρα Του δεν έχουν όριο. 4 Να ζητάς από το Άγιο Πνεύμα να επιλέξει για λογαριασμό σου, απλά ισοδυναμεί με την αποδοχήξ της αληθινής κληρονομιάς σου. 5 Αυτό άραγε σημαίνει ότι δεν μπορείς να πείς τίποτα δίχως να Το συμβουλευτείς; 6 Ασφαλώς όχι! 7Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καθόλου αποτελεσματικό στην πράξη και η αποτελεσματικότητα είναι βασικό μέλημα αυτών των μαθημάτων. 8Εαν έχεις κάνει συνήθεια να ζητάς βοήθεια σε κάθε ευκαιρία, τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η σοφία θα σου δοθεί την στιγμή που θα την έχεις ανάγκη. 9Προετοίμαζε γι’ αυτό τον εαυτό σου κάθε πρωί, να θυμάσαι τον Θεό όποτε μπορείς κατά την διάρκεια της ημέρας, ζήτα την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος όταν αυτό είναι εφικτό και το βράδυ να Το ευχαριστείς για την καθοδήγησή Του. 10Και η εμπιστοσύνη σου θα είναι πραγματικά δικαιολογημένη.

M-29.6.

Ποτέ μην ξεχνάς ότι το Άγιο Πνεύμα δεν βασίζεται στα λόγια σου. 2Καταλαβαίνει τα αιτήματα της καρδιάς σου και σε αυτά ανταποκρίνεται. 3 Αυτό άραγε σημαίνει ότι για όσο διάστημα εξακολουθεί να σε ελκύει η επίθεση, το Άγιο Πνεύμα θα ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματά σου για επίθεση; 4Όχι βέβαια! 5Διότιο Θεός, Του έχει δώσει την δύναμη να μεταφράζει στην δική Του γλώσσα τις προσευχές της καρδιάς σου. 6 Το Άγιο Πνεύμα κατανοεί πως μια επίθεση είναι μια έκκληση για βοήθεια. 7Και ανταποκρίνεται προσφέροντας την ανάλογη βοήθεια. 8Ο Θεός θα ήταν πολύ σκληρός αν επέτρεπε στα δικά σου λόγια να αντικαταστήσουν τα δικά Του. 9 Ένας στοργικός πατέρας δεν αφήνει το παιδί του να βλάψει τον εαυτό του, ή να επιλέξει την αυτοκαταστροφή του. 10Μπορεί αυτό να επιζητά να πληγωθεί αλλά ο πατέρας του θα εξακολουθεί να το προστατεύει. 11 Θα μπορούσε άραγε ο Πατέρας σου να αγαπά περισσότερο τον Υιό Του;

M-29.7.

Θυμήσου ότι είσαι η Αγάπη Του και η ολοκλήρωσή Του. 2Θυμήσου ότι η δική σου αδυναμία είναι η δική Του δύναμη. 3Αλλά μην το παρερμηνεύσεις αυτό. 4Εάν η δύναμή Του βρίσκεται μέσα σου, αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως αδυναμία σου δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. 5Και σου έχει δώσει τα μέσα για να το αποδείξεις αυτό. 6Ζήτα από τον Δάσκαλό Του (το Άγιο Πνεύμα) τα πάντα και θα σου δοθούν τα πάντα. 7Όχι στο μέλλον αλλά αμέσως· τώρα. 8Ο Θεός δεν περιμένει, επειδή η αναμονή προϋποθέτει την ύπαρξη του χρόνου και Εκείνος είναι άχρονος. 9 Ξέχνα τις ανόητες εικόνες σου, την αίσθηση αδυναμίας σου και τον φόβο ότι μπορεί να πάθεις κάτι κακό, τα όνειρα κινδύνου και «σφαλμάτων». 10 Ο Θεός δεν γνωρίζει παρά τον Υιό Του, και ο Υιός παραμένει ακριβώς όπως τον δημιούργησε ο Πατέρας Του. 11 Σε αποθέτω με εμπιστοσύνη στα Χέρια Του και δίνω εκ μέρους σου ευχαριστίες που έτσι έχουν τα πράγματα.

M-29.8.

Και τώρα ας είσαι ευλογημένος σε ό,τι κάνεις. 2Ο Θεός στρέφεται σε σένα για να βοηθήσεις να σώσει τον κόσμο. 3Δάσκαλε του Θεού, σου προσφέρει τις ευχαριστίες Του και όλος ο κόσμος στέκει σιωπηλός μέσα στην ευλογία που Εσύ φέρνεις από Εκείνον. 4Είσαι ο Υιός που Εκείνος αγαπά και σου έχει δοθεί να είσαι το μέσον με το οποίο η Φωνή Του ακούγεται σε όλο τον κόσμο, να δώσεις τέλος σε όλα όσα ανήκουν στον χρόνο· να παύσεις την θέαση όλων των ορατών· και να αναιρέσεις όλα όσα μεταβάλλονται. 5Μέσα από εσένα αναγγέλλεται και εισάγεται ένας κόσμος αόρατος, ανήκουστος και όμως, αληθινά υπαρκτός. 6Είσαι Άγιος, και στο δικό σου φως ο κόσμος αντανακλά την αγιότητά σου, διότι δεν είσαι μόνος και δίχως φίλους. 7Ευχαριστώ για σένα και συμμετέχω στις προσπάθειές σου εξ ονόματος του Θεού, γνωρίζοντας πως είναι και προς χάριν μου επίσης και προς χάριν όλων εκείνων που βαδίζουν προς τον Θεό μαζί μου. 8ΑΜΗΝ

Share