Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1. Η σημερινή ιδέα, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με το εγώ και τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος, είναι πολύ σημαντική για τη μεταστροφή της σκέψης που θα επιφέ­ρει αυτή η σειρά μαθημάτων. 2Αν πίστευες αυτή τη δήλωση δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα ως προς την τέλεια συγχώρεση, τη βεβαιότητα σκοπού και τη σίγουρη καθοδήγηση. 3Θα καταλάβαινες το μέσο με το οποίο η σωτηρία έρχεται σε σένα και δε θα δίσταζες να το χρησιμοποιήσεις αμέσως.
2. Ας εξετάσουμε τι ακριβώς πιστεύεις αντί για αυτή την ιδέα. 2Σου φαίνεται ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι χωρισμένοι από σένα και ικανοί να συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν έχουν επιπτώσεις πάνω στις σκέψεις σου, ούτε και η δική σου συμπεριφορά πάνω στις δικές τους σκέψεις. Επομένως, η στάση σου δεν έχει επίδραση πάνω σε αυτούς, και οι εκκλήσεις τους για βοήθεια με κανένα τρόπο δε σχετίζονται με τις δικές σου εκκλήσεις. 4Κι ακόμα νομίζεις ότι μπορούν να αμαρτήσουν χωρίς να επηρεάσουν την αντίληψη σου του εαυτού σου, και ότι μπορείς να κρίνεις την αμαρτία τους παραμένοντας όμως εκτός της καταδίκης και εν ειρήνη.
3. Όταν «συγχωρείς» μια αμαρτία, δεν υπάρχει άμεσο όφελος για σένα. 2Δίνεις έλεος σ έναν που είναι ανάξιος, απλώς για να δείξεις ότι είσαι καλύτερος, σ ένα υψηλό­τερο επίπεδο από αυτόν που συγχωρείς. 3Δεν έχει επαξίως κερδίσει την ευσπλαχνική ανοχή σου, την οποία παρέ­χεις σε έναν που είναι ανάξιος αυτού του δώρου, επειδή οι αμαρτίες του τον έχουν υποβιβάσει κάτω από μια αληθινή ισότητα με σένα. 4Δε δικαιούται τη συγχώρεση σου. 5Η συγχώρεση σου προσφέρει ένα δώρο σε αυτόν, αλλά όχι σε σένα.
4. Έτσι η συγχώρεση είναι βασικά ελαττωματική, μια ευσπλαχνική ιδιοτροπία που είναι καλοπροαίρετη, αλλά δεν την αξίζει κανείς, ένα δώρο που παραχωρείται μερικές φορές, αλλά παρακρατείται σε άλλες περιπτώσεις. Επει­δή δεν την αξίζει κανείς, η παρακράτηση της είναι δίκαιη, ούτε και είναι δίκαιο να πρέπει να υποφέρεις όταν αρνείσαι να τη δώσεις. -Ή αμαρτία που συγχωρείς δεν είναι δική σου. 4Κάποιος χώρια από σένα τη διέπραξε. 5Και εσύ έπειτα είσαι φιλεύσπλαχνος και του δίνεις ό,τι δεν αξίζει, το δώρο δεν είναι δικό σου πιο πολύ από ό,τι ήταν η αμαρτία του.
5. Αν αυτό αληθεύει, η συγχώρεση δεν έχει βάση στην οποία να στηριχτεί με αξιοπιστία και σιγουριά. 2Είναι μια ιδιοτροπία, σύμφωνα με :ην οποία διαλέγεις μερικές φορές να δώσεις χάρη σε κάποιον που δεν την αξίζει.
3Παραμένει όμως το δικαίωμα σου να μην αφήσεις τον αμαρτωλό να αποφύγει τη δίκαιη πληρωμή της αμαρτίας του. 4Νομίζεις ότι ο Κύριος του Ουρανού θα άφηνε τη σωτηρία τον κόσμου να βασιστεί σε αυτό; 5Δε θα ήταν μικρή πράγματι η φροντίδα Του για σένα. αν η σωτήρια σου βασιζόταν σε ένα καπρίτσιο;
6. Δεν καταλαβαίνεις τη συγχώρεση. 2Όπως τη βλέ­πεις, δεν είναι παρά η ανάσχεση της φανερής επίθεσης, χωρίς να απαιτεί διόρθωση στο νου σου. 3Δεν μπορεί να σου δώσει ειρήνη έτσι όπως την αντιλαμβάνεσαι. 4Δεν είναι ένα μέσο για την απελευθέρωση σου από ό,τι βλέπεις σε κάποιον άλλο: 5Δεν έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει στην επίγνωση σου την ενότητα σου με αυτόν. 6Δεν είναι ό,τι ο Θεός την προόρισε να είναι για σένα.
7.· Μην έχοντας δώσει σε Αυτόν το δώρο που σου ζητά, δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τα δώρα Του και νομίζεις ότι δε σου τα έχει δώσει. 2Κι ωστόσο, θα σου ζητούσε Αυτός ένα δώρο, αν δεν ήταν για σένα; 3Θα μπορούσε Αυτός να ικανοποιηθεί με κούφιες χειρονομίες, και να εκτιμήσει τέτοια μηδαμινά δώρα σαν άξια του Υιού Του; 4Η σωτηρία είναι ένα δώρο καλύτερο από αυτό. 5Και η αληθινή συγχώρεση, σαν το μέσο με το οποίο πραγματο­ποιείται η σωτηρία, πρέπει ασφαλώς να θεραπεύσει το νου που δίνει, διότι το να δίνει κανείς είναι το ίδιο με το να λαμβάνει. 6Ο,τι δεν έχει ληφθεί δεν έχει δοθεί, αλλά ό,τι έχει δοθεί πρέπει να έχει ληφθεί.
8. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την αλήθεια ότι ο δότης και ο παραλήπτης είναι ο ίδιος και ο αυτός. 2Θα χρειαστείς βοήθεια για να σου γίνει κατανοη­τό αυτό, επειδή είναι τόσο αντίθετο με τις σκέψεις που έχεις συνηθίσει. 3Η βοήθεια όμως που χρειάζεσαι είναι εδώ. 4Δώσε Του την πίστη σου σήμερα και ζήτησε Του να μοιραστεί μαζί σου την εξάσκηση σου στην αλήθεια. 5Κι αν πιάσει το μάτι σου έστω και μια μόνο φευγαλέα θέα της απελευθέρωσης που έγκειται στην ιδέα που εφαρμό­ζουμε για σήμερα, τότε αυτή είναι μια μέρα δόξας για τον κόσμο.
9. Δώσε δεκαπέντε λεπτά δυο φορές σήμερα στην προσπάθεια σου να καταλάβεις τη σημερινή ιδέα. 2Αυτή είναι η σκέψη με την οποία η συγχώρεση παίρνει τη θέση που της αρμόζει στις προτεραιότητες σου. Είναι η σκέψη που θα απελευθερώσει το νου σου από καθετί που κρύβει το νόημα της συγχώρεσης, και η οποία θα σου επιτρέψει να συνειδητοποιήσεις την αξία της συγχώρε­σης για σένα.
10. Στη σιωπή, κλείσε τα μάτια σου στον κόσμο που δεν καταλαβαίνει τη συγχώρεση και αναζήτησε καταφύ­γιο στο γαλήνιο μέρος όπου οι σκέψεις ανταλλάσσονται και οι ψευδείς πεποιθήσεις εγκαταλείπονται. 2Επανέλαβε τη σημερινή ιδέα και ζήτησε βοήθεια να καταλάβεις τι πραγματικά σημαίνει. 3Να είσαι πρόθυμος να διδαχτείς. 4Να είσαι χαρούμενος να ακούς τη Φωνή της αλήθειας και της θεραπείας να σου μιλά, και θα καταλάβεις τα λόγια που μιλά, και θα αναγνωρίσεις ότι σου μιλά τα δικά σου λόγια.
11. Όσο πιο συχνά μπορείς, υπενθύμιζε στον εαυτό σου ότι έχεις ένα σκοπό σήμερα, ένα στόχο ο οποίος κάνει τη σημερινή μέρα να έχει ιδιαίτερη αξία για τον εαυτό σου και όλους τους αδερφούς σου.2Μην αφήνεις το νου σου να ξεχνά αυτό το στόχο για πολλή ώρα, αλλά λέγε στον εαυτό σου τα εξής:
3Το καθετί που δίνω δίνεται στον εαυτό μου.
4Η βοήθεια που χρειάζομαι για να μάθω
ότι αυτό αληθεύει είναι μαζί μου τώρα.
5Θα Τον εμπιστευτώ.

6Μετά, για μια γαλήνια στιγμή, άνοιξε το νου σου στη διόρθωση Του και την Αγάπη Του. 7Και ό,τι ακούσεις από Αυτόν θα το πιστέψεις, διότι ό,τι Αυτός δίνει θα ληφθεί από σένα.

Share