Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1. Πέρα από την μικρή έλξη της ιδιαίτερης σχέσης αγάπης και πάντα συσκοτισμένη από αυτήν, βρίσκεται η πανίσχυρη έλξη του Πατέρα προς τον Υιό Του. 2Δεν υπάρχει καμία άλλη αγάπη που να μπορεί να σε ικανοποιήσει επειδή δεν υπάρχει καμία άλλη αγάπη. 3Είναι η μόνη αγάπη που ολοκληρωτικά δίνεται και ολοκληρωτικά λαμβάνεται. 4Επειδή είναι ολοκληρωμένη δεν ζητά τίποτα. 5Επειδή είναι εντελώς αγνή, όλοι όσοι ενώνονται μέσα σε αυτήν έχουν τα πάντα. 6Αυτή η αγάπη, όμως, δεν αποτελεί την βάση για τις σχέσεις όπου το εγώ υπεισέρχεται. 7Επειδή κάθε σχέση που ξεκινά το εγώ είναι ιδιαίτερη.

2. Το εγώ δημιουργεί σχέσεις μόνο για να αποκτήσει κάτι. 2Και κρατά αυτόν που δίνει, δεμένο μαζί του μέσω των ενοχών. 3Είναι αδύνατον για το εγώ να μπει σε οποιαδήποτε σχέση χωρίς θυμό, διότι πιστεύει πως ο θυμός δημιουργεί φίλους. 4Αυτό δεν το δηλώνει αλλά αυτός είναι ο σκοπός του. 5Διότι το εγώ πραγματικά πιστεύει πως μπορεί να πάρει και να κρατήσει αυτό που παίρνει καθιστώντας ενόχους. 6Αυτός είναι ο μόνος πόλος έλξης του· μια έλξη τόσο αδύναμη που δεν θα κρατούσε καθόλου εκτός κι αν κάποιος την αναγνωρίσει. 7Διότι το εγώ φαίνεται  να προσελκύει πάντοτε μέσω της αγάπης και δεν ασκεί καμία απολύτως έλξη σε όποιον αντιλαμβάνεται ότι προσελκύει μέσω ενοχής.

3. Όμως η άρρωστη έλξη της ενοχής πρέπει να αναγνωριστεί γι᾽ αυτό που είναι. 2Διότι έχοντας γίνει πραγματική για σένα, είναι ουσιώδες να την δείς καθαρά και αποσύροντας την επένδυσή σου σε αυτήν, να μάθεις να την εγκαταλείπεις. 3Κανείς δεν θα επέλεγε να εγκαταλείψει κάτι που πιστεύει ότι έχει αξία. 4Όστόσο, η έλξη της ενοχής έχει αξία για σένα, μόνο επειδή δεν κοίταξες τι είναι και η κρίση σου γι΄αυτήν έχει γίνει τελείως μέσα στο σκοτάδι. 5Καθώς την φέρνουμε στο φώς, η μόνη αναρώτησή σου θα είναι γιατί ἀραγε θέλησες ποτέ να υπάρξει. 6Δεν έχεις τίποτα να χάσεις κοιτώντας κατάματα, διότι μια τέτοια παραμόρφωση δεν ανήκει στον άγιο νου σου. 7Ο οικοδεσπότης του Θεού δεν έχει τίποτα να επενδύσει εδώ.

4. Είπαμε πριν το εγώ προσπαθεί να συντηρήσει και να αυξήσει την ενοχή αλλά με τέτοιο τρόπο που να μην αναγνωρίσεις τι θα σου προκαλούσαν. 2Διότι είναι το θεμελιώδες δόγμα του εγώ πως αυτό που κάνεις στου άλλους  εσύ το γλιτώνεις. 3Το εγώ δεν θέλει το καλό κανενός. 4Η επιβίωση του όμως στηρίζεται στην πίστη σου ότι εσύ εξαιρείσαι από τις δόλιες προθέσεις του. 5Γι΄αυτό τον λόγο το εγώ συμβουλεύει ότι, αν είσαι οικοδεσπότης του, θα σου δώσει την δυνατότητα να κατευθύνεις τον θυμό του προς τα έξω, προστατεύοντάς σε με αυτόν τον τρόπο. 6Έτσι, ξεκινά μια ατελείωτη άκαρπη αλυσίδα ιδιαίτερων σχέσεων, διαμορφωμένων από θυμό και αφιερωμένων σε μία και μόνο παρανοϊκή πεποίθηση: όσο περισσότερο θυμό επενδύσεις έξω από τον εαυτό σου τόσο πιο ασφαλής θα είσαι.

5. Αυτή είναι η αλυσίδα που περισφίγγει τον Υιό του Θεού στην ενοχή και είναι αυτήν την αλυσίδα που το Άγιο Πνεύμα αφαιρεί από τον άγιο νου του. 2Διότι αυτή η αλυσίδα αγριότητας δεν ανήκει στον εκλεκτό οικοδεσπότη του Θεού, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει τον εαυτό του οικοδεσπότη του εγώ. 3Στο όνομα της απελευθέρωσής του και στο Όνομα Αυτού που θα τον απελευθέρωνε, ας κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τις σχέσεις που επινοεί το εγώ και ας αφήσουμε το Άγιο Πνεύμα να τις κρίνει αληθινά. 4Διότι είναι βέβαιο πως θα Του τις προσφέρεις με χαρά, αν θελήσεις να τις κοιτάξεις όπως είναι πραγματικά . 5Τι θα τις κάνει δεν γνωρίζεις αλλά θα γίνεις πρόθυμος να το μάθεις, αν κατ᾽αρχάς είσαι πρόθυμος ν᾽αντιληφθείς τι εσύ έφτιαξες με αυτές.

6. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάθε σχέση που φτιάχνει το εγώ βασίζεται στην ιδέα ότι θυσιάζοντας τον εαυτό του γίνεται μεγαλύτερο. 2.Η “θυσία”, την οποία θεωρεί κάθαρση, είναι στην πραγματικότητα η ρίζα της βαθύτερής του μνησικακίας. 3Διότι θα προτιμούσε επιτεθεί άμεσα και να αποφύγει την καθυστέρηση της απόκτησης αυτού που πραγματικά θέλει. 4Το εγώ, όμως, αναγνωρίζει την “πραγματικότητα” όπως αυτό την βλέπει και αναγνωρίζει ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ερμηνεύσει την άμεση επίθεση ως αγάπη. 5Όμως να κάνει κάποιος έναν άλλο να νιώθει ένοχος είναι άμεση επίθεση παρ΄όλο που δεν είναι εμφανής. 6Διότι οι ένοχοι περιμένουν επίθεση και επειδή την έχουν ζητήσει,  προσελκύονται από αυτήν.

7. Μέσα σε τέτοιες παράλογες σχέσεις η έλξη σου γι΄αυτό που δεν θέλεις φαίνεται να είναι πιο δυνατή από την έλξη αυτού που πραγματικά θέλεις. 2Διότι ο καθένας νομίζει πως έχει θυσιάσει κάτι για κάποιον άλλο και τον μισεί γι΄αυτό. 3Κι όμως αυτό νομίζει ότι θέλει. 4Δεν αγαπά τον άλλον καθόλου. 5Απλά πιστεύει πως θυσιαζόμενος, αγαπά. 6Και εξαιτίας αυτής της θυσίας που απαιτεί από τον εαυτό του, απαιτεί και ο άλλος να δεχθεί την ενοχή και να θυσιαστεί κι εκείνος. 7Η συγχώρεση γίνεται αδύνατη επειδή το εγώ πιστεύει πως να συγχωρέσεις κάποιον εξισώνεται με το να τον χάσεις. 8Το εγώ μπορεί να εξασφαλίσει την ενοχή που συντηρεί μαζί όλες του τις σχέσεις μόνο μέσα από επίθεση χωρίς συγχώρεση.

8. Ωστόσο οι σχέσεις του μόνο φαίνονται να είναι μαζί. 2Για το εγώ, οι σχέσεις σημαίνουν μονάχα ότι σώματα είναι μαζί. 3Αυτό απαιτεί πάντα και δεν έχει αντίρρηση για ό,τι σκέφτεται ο νους ή πού βρίσκεται, επειδή του φαίνεται ασήμαντο. 4Όσο το σώμα βρίσκεται εκεί για να λάβει τη θυσία του, το εγώ είναι ικανοποιημένο. 5Ο νους είναι για το εγώ ιδιωτική υπόθεση, μόνο το σώμα μπορεί να μοιραστεί με άλλους. 6Οι ιδέες κατά βάση δεν απασχολούν, παρά μόνο στο κατά πόσο φέρνουν το σώμα κάποιου άλλου πιο κοντά ή πιο μακρυά. 7Μέσα από αυτό το πρίσμα εκτιμά τις ιδέες ως καλές ή κακές. 8Αυτό που κάνει τον άλλο ένοχο και τον κρατά μέσω ενοχής είναι “καλό”. 9Αυτό που τον ελευθερώνει από την ενοχή είναι “κακό”, επειδή δεν θα μπορεί πλέον να πιστεύει πως τα σώματα επικοινωνούν και έτσι θα “φύγει”.

9. Ο πόνος και η θυσία είναι τα δώρα με τα οποία το εγώ θα “ευλογούσε” κάθε ένωση. 2Και εκείνοι που ενώνονται στον βωμό του δέχονται τον πόνο και την θυσία ως το τίμημα της ένωσης. 3Μέσα στις γεμάτες θυμό συμμαχίες τους, γεννημένες από τον φόβο της μοναξιάς κι ακόμα αφιερωμένες στην συνέχιση της μοναξιάς, ο καθένας ψάχνει για ανακούφιση από την ενοχή αυξάνοντάς την στον άλλον. 4Επειδή ο καθένας νομίζει ότι έτσι μειώνει την ενοχή μέσα του. 5Ο άλλος πάντα φαίνεται να του επιτίθενται και να τον πληγώνει, ίσως λίγο, ή “ασυνείδητα” αλλά ποτέ χωρίς να ζητά θυσία. 6Η οργή αυτών που ενώνονται στον βωμό του εγώ υπερβαίνει κατά πολύ την επίγνωσή σου γι᾽αυτήν. 7Διότι δεν συνειδητοποιείς αυτό που πραγματικά θέλει το εγώ.

10. Όποτε είσαι θυμωμένος μπορείς να είσαι σίγουρος πως έχεις φτιάξει μια ιδιαίτερη σχέση, που το εγώ έχει “ευλογήσει”, διότι ο θυμός είναι η ευλογία του. 2Ο θυμός παίρνει πολλές μορφές αλλά δεν μπορεί να παραπλανήσει για πολύ εκείνους που θα μάθουν ότι η αγάπη δεν φέρνει καμία ενοχή καθόλου και ό,τι φέρνει ενοχή δεν μπορεί να είναι αγάπη αλλά πρέπει να είναι θυμός. 3Ο θυμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να κάνεις κάποιον να αισθάνεται ένοχος και αυτή η προσπάθεια είναι η μόνη βάση που δέχεται το εγώ για τις ιδιαίτερες σχέσεις. 4Η ενοχή είναι η μοναδική ανάγκη που έχει το εγώ και για όσο ταυτίζεσαι με αυτό, η ενοχή θα παραμείνει ελκιστική για σένα. 5Όμως να θυμάσαι το εξής: να βρίσκεσαι μ΄ένα σώμα δεν σημαίνει επικοινωνία. 6Και αν νομίζεις ότι είναι, θα νιώθεις ένοχος για την επικοινωνία  και θα φοβάσαι ν΄ακούσεις το Άγιο Πνεύμα, αναγνωρίζοντας στην Φωνή Του την δική σου ανάγκη για επικοινωνία.

11. Το Άγιο Πνεύμα δεν μπορεί να διδάξει μέσω φόβου. 2Πώς λοιπόν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου ενώ πιστεύεις ότι, να επικοινωνείς σημαίνει να μένεις μόνος; 3Έίναι ξεκάθαρα παράλογο να πιστεύεις πως επικοινωνώντας θα εγκαταλειφθείς. 4Κι όμως πολλοί το πιστεύουν επειδή νομίζουν ότι ο νους τους πρέπει να παραμένει ένας χώρος ιδιωτικός διότι διαφορετικά θα τον χάσουν, ενώ αν τα σώματά τους παραμένουν μαζί οι νόες τους μπορούν να ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς. 5Έτσι η ένωση των σωμάτων γίνεται ο τρόπος με τον οποίο διατηρούν τους νόες τους χωριστά. 6Τα σώματα δεν μπορούν να συγχωρέσουν. 7Μπορούν να κάνουν μόνο αυτό που τους υποδεικνύει ο νους.

12. Η ψευδαίσθηση της αυτονομίας του σώματος και η ικανότητά του να ξεπερνά την μοναξιά δεν είναι παρά ή προσπάθεια του εγώ να καθιερώσει την δική του αυτονομία. 2Για όσο πιστεύεις πως, να βρίσκεσαι μ΄ένα σώμα σημαίνει συντροφικότητα, θα νιώθεις αναγκασμένος να κρατάς τον αδερφό σου σκλαβωμένο από ενοχές, μέσα σ΄ένα σώμα. 3Θα βλέπεις ασφάλεια στην ενοχή και κίνδυνο στην επικοινωνία. 4Το εγώ πάντοτε θα διδάσκει ότι η λύση της μοναξιάς είναι η ενοχή και η επικοινωνία είναι η αιτία της μοναξιάς. 5Και παρ΄όλο τον παραλογισμό αυτού του μαθήματος, είναι πολλοί που το έχουν μάθει.

13. Η συγχώρεση βρίσκεται στην επικοινωνία όπως ακριβώς η καταδίκη στην ενοχή. 2Η διδακτική λειτουργία του Αγίου Πνεύματος είναι να διδάξει σε αυτούς που πιστεύουν πως η επικοινωνία είναι καταδίκη, ότι η επικοινωνία είναι σωτηρία. 3Και θα το κάνει, διότι η δύναμη του Θεού μέσα Του και μέσα σας ενώνεται σε μια πραγματική σχέση τόσο άγια και δυνατή που μπορεί να υπερβεί ακόμα κι αυτό  χωρίς φόβο.

14. Είναι μέσα από την άγια στιγμή που, αυτό που φαίνεται αδύνατο πραγματώνεται, καθιστώντας το έτσι προφανές ότι η επικοινωνία δεν είναι αδύνατον. 2Μέσα στην άγια στιγμή η ενοχή χάνει την ἐλξη της αφού η επικοινωνία έχει αποκατασταθεί. 3Και η ενοχή, της όποιας μοναδικός σκοπός είναι να καταστρέψει την επικοινωνία, δεν έχει καμιά λειτουργία εδώ. 4Εδώ δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, δεν υπάρχουν ιδιωτικές σκέψεις. 5Η προθυμία να επικοινωνήσει κανείς έλκει την επικοινωνία σε αυτήν και υπερβαίνει πλήρως την μοναξιά. 6Εδώ  υπάρχει πλήρης συγχώρεση διότι δεν υπάρχει επιθυμία να αποκλείσεις κανέναν από την ολοκλήρωσή σου, επειδή αιφνίδια αναγνωρίζεις πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του σε αυτήν. 7Στην προστασία της ολότητάς σου όλοι είναι προσκεκλημένοι και ευπρόσδεκτοι. 8Και εσύ κατανοείς ότι η ολοκλήρωσή σου είναι του Θεού, Του Οποίου η μόνη ανάγκη είναι να είσαι ολοκληρωμένος. 9Διότι η ολοκλήρωσή σου,  φέρνει στην επίγνωσή σου ότι ανήκεις σε Αυτόν. 10Και είναι εδώ που βιώνεις τον εαυτό σου έτσι όπως δημιουργήθηκες κι έτσι όπως είσαι.

 


 

Share