Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1. Πέρα από τη μικρή έλξη που ασκεί η σχέση της ιδιαίτερης αγάπης, βρίσκεται η ισχυρή έλξη του Πατέρα προς τον Υιό Του. 2Όμως αυτή πάντοτε συσκοτίζεται από τη σχέση της ιδιαίτερης αγάπης. 3Καμία άλλη αγάπη δεν μπορεί να σας ικανοποιήσει επειδή απλά δεν υπάρχει άλλη εκτός απ΄αυτή. 4Είναι η μόνη αγάπη που δίνεται και λαμβάνεται ολοκληρωτικά. 5Επειδή είναι ολοκληρωμένη δεν ζητά τίποτα. 6Επειδή είναι εντελώς αγνή, όλοι όσοι ενώνονται μέσα σ΄αυτήν έχουν τα πάντα. 7Αυτή η αγάπη, όμως, δεν αποτελεί τη βάση για τις σχέσεις που το εγώ ορίζει ως ιδιαίτερες.
2. Το εγώ δημιουργεί σχέσεις μόνο για να αποκτήσει κάτι και κρατά αυτόν που του προσφέρει δεμένο μέσω των ενοχών. 2Είναι αδύνατον για το εγώ να φτιάξει μια σχέση χωρίς θυμό, διότι πιστεύει πως ο θυμός δημιουργεί φίλους. 3Αυτό δεν είναι κάτι που το δηλώνει μέσα στη σχέση, αλλά είναι ο σκοπός του. 4Διότι το εγώ πιστεύει πως μπορεί να πάρει αλλά και να κρατήσει αυτό που παίρνει με το να δημιουργεί ενοχές. 5.Αυτός είναι ο μόνος πόλος έλξης του· είναι όμως τόσο αδύναμος που στην πραγματικότητα δεν θα λειτουργούσε καθόλου αλλά κανείς δεν το βλέπει. 6Διότι το εγώ φαίνεται πάντοτε να προσελκύει τους άλλους μέσω της αγάπης, όμως δεν ασκεί καμία έλξη σε αυτόν που αντιλαμβάνεται ότι το εγώ προσελκύει πάντα μέσω ενοχών.
3. Όμως η άρρωστη έλξη της ενοχής είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσετε ως αυτό που είναι. 2Διότι έχοντας γίνει αληθινή για σας είναι ουσιώδες να τη δείτε καθαρά και αποσύροντας ό,τι έχετε επενδύσει σε αυτή να μάθετε να την εγκαταλείπετε. 3Κανείς δεν επιλέγει να εγκαταλείψει κάτι στο οποίο έχει δώσει αξία. 4Όμως, η έλξη της ενοχής έχει αξία για εσάς μόνο επειδή δεν κοιτάξατε τι είναι πραγματικά και η κρίση σας γι΄αυτήν έχει γίνει μέσα στο σκοτάδι. 5Καθώς τη φέρνουμε στο φώς, η μόνη ερώτηση που θα υπάρχει θα είναι γιατί θελήσατε ποτέ να υπάρξει. 6Δεν έχετε τίποτα να χάσετε με το ν΄ανοίξετε τα μάτια σας να δείτε, διότι μια τέτοια παραμόρφωση δεν αρμόζει στον άγιο νου σας. 7Ο οικοδεσπότης του Θεού δεν έχει τίποτα να κερδίσει εδώ.
4. Έχουμε ήδη πει ότι οι προσπάθειες του εγώ στοχεύουν στο να συντηρήσει και να αυξήσει τις ενοχές αλλά μ΄ένα τέτοιο τρόπο που να μην αναγνωρίζετε τι προκαλούν σ’ εσάς. 2Το εγώ πιστεύει πως αποφεύγετε τις συνέπειες αυτών που κάνετε στους άλλους. 3Το εγώ δεν θέλει το καλό κανενός. 4Η επιβίωση του όμως στηρίζεται στην πίστη σας πως εξαιρείστε από τις δόλιες προθέσεις του. 5Γι΄αυτό τον λόγο το εγώ διατείνεται ότι αν είστε ο οικοδεσπότης του και αν ταυτίζεστε με αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να κατευθύνετε τον θυμό του προς τα έξω, προστατεύοντάς σας μ΄αυτό τον τρόπο. 6Έτσι, ξεκινά μια ατελείωτη σειρά από ιδιαίτερες σχέσεις που δεν σας προσφέρουν τίποτα και που ουσιαστικά παραποιούνται από τον θυμό καθώς στηρίζονται σε μία και μόνο πεποίθηση: όσο περισσότερο θυμό εξωτερικεύσετε τόσο πιο ασφαλείς θα είστε.
5. Αυτή είναι η αλυσίδα που δένει τον Υιό του Θεού με ενοχές και αυτή την αλυσίδα αφαιρεί από τον νου σας το Άγιο Πνεύμα. 2Αυτή η αλυσίδα της αγριότητας δεν ανήκει στον εκλεκτό οικοδεσπότη του Θεού, ο οποίος δεν μπορεί να γίνει οικοδεσπότης του εγώ. 3Στο όνομα της απελευθέρωσής του και στο Όνομα Αυτού που θα τον απελευθερώσει ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις σχέσεις που επινοεί το εγώ και ας αφήσουμε το Άγιο Πνεύμα να τις κρίνει με ειλικρίνεια. 4Διότι είναι βέβαιο πως αν τις δείτε όπως είναι πραγματικά θα τις προσφέρετε με χαρά στο Άγιο Πνεύμα. 5Εσείς δεν γνωρίζετε τι θα κάνει γι΄αυτές τις σχέσεις αλλά θα είστε πρόθυμοι να το μάθετε αν πρώτα θελήσετε να αντιληφθείτε τι είναι αυτές οι σχέσεις που φτιάξατε.
6. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάθε σχέση που φτιάχνει το εγώ βασίζεται στην ιδέα ότι με το να θυσιαστεί θα γίνει μεγαλύτερο. 2Η «θυσία» την οποία θεωρεί εξαγνισμό είναι στην πραγματικότητα η ρίζα της βαθύτερής του απέχθειας. 3Διότι θα προτιμούσε επιτεθεί άμεσα και να αποφύγει την καθυστέρηση της απόκτησης αυτού που πραγματικά θέλει. 4Το εγώ, όμως, αναγνωρίζει την «πραγματικότητα» όπως τη βλέπει και αντιλαμβάνεται ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ερμηνεύσει την άμεση επίθεση ως αγάπη. 5Όμως το να κάνει κάποιος έναν άλλο να νιώθει ένοχος είναι άμεση επίθεση παρ΄όλο που δεν είναι εμφανής. 6Διότι οι ενοχές περιμένουν την επίθεση και επειδή την έχουν ζητήσει ελκύονται απ΄αυτή.
7. Μέσα σε τέτοιες παράλογες σχέσεις η έλξη σας γι΄αυτό που δεν θέλετε φαίνεται να είναι πιο δυνατό από την έλξη αυτού που πραγματικά θέλετε. 2Διότι ο καθένας νομίζει πως έχει θυσιάσει κάτι για κάποιον άλλο και τον μισεί γι΄αυτό. 3Κι όμως αυτό νομίζει ότι θέλει. 4Δεν αγαπά τους άλλους. 5Απλά πιστεύει πως του αρέσει να θυσιάζεται. 6Και εξαιτίας αυτής της θυσίας που απαιτεί από τον εαυτό του, απαιτεί και οι άλλοι να δεχθούν την ενοχή και να θυσιαστούν κι εκείνοι. 7Η συγχώρεση γίνεται αδύνατη επειδή το εγώ πιστεύει πως το να συγχωρέσεις κάποιον εξισώνεται με το να τον χάσεις. 8Το εγώ μπορεί να εξασφαλίσει την ενοχή που συντηρεί όλες του τις σχέσεις μόνο μέσα από την επίθεση αλλά χωρίς τη συγχώρεση.
8. Ωστόσο οι σχέσεις που δημιουργεί είναι φαινομενικές. 2Για το εγώ οι σχέσεις σημαίνουν μονάχα ότι σώματα είναι μαζί. 3Αυτό απαιτεί πάντα και δεν έχει αντίρρηση για ό,τι σκέφτεται ο νους, επειδή του φαίνεται ασήμαντο. 4Όσο το σώμα βρίσκεται εκεί για να λάβει τη θυσία του, το εγώ είναι ικανοποιημένο. 5Ο νους είναι για το εγώ ιδιωτική υπόθεση, μόνο το σώμα μπορεί να μοιραστεί με άλλους. 6Οι ιδέες κατά βάση δεν αφορούν, παρά μόνο στο κατά πόσο φέρνουν το σώμα κάποιου άλλου πιο κοντά ή όχι. 7Μέσα από αυτό το πρίσμα εκτιμά τις ιδέες ως καλές ή κακές. 8Αυτό που κάνει τον άλλο ένοχο και τον κρατά κοντά του μέσω των ενοχών είναι «καλό». 9Αυτό που τον ελευθερώνει από την ενοχή είναι «κακό», επειδή δεν θα μπορεί πλέον να πιστεύει πως τα σώματα επικοινωνούν και έτσι θα «φύγει».
9. Ο πόνος και η θυσία είναι τα δώρα που το εγώ «ευλογεί» μέσα στις σχέσεις του. 2Και εκείνοι που ενώνονται στον βωμό του δέχονται τον πόνο και τη θυσία ως το τίμημα αυτής της ένωσης. 3Μέσα στις γεμάτες θυμό συμμαχίες τους, που γεννήθηκαν από τον φόβο της μοναξιάς, την οποία όμως στηρίζουν, όλοι ψάχνουν για ανακούφιση από την ενοχή μέσω της επαύξησής της στους άλλους. 4Έτσι νομίζουν ότι μειώνουν τη δική τους ενοχή. 5Οι άλλοι πάντα φαίνεται ότι σας επιτίθενται και σας πληγώνουν έστω λίγο, ή «ασυναίσθητα», αλλά πάντα φαίνεται να ζητούν θυσίες. 6Η οργή αυτών που ενώνονται στον βωμό του εγώ υπερβαίνει την επίγνωσή σας. 7Διότι δεν συνειδητοποιείτε αυτό που θέλει το εγώ.
10. Όποτε είστε θυμωμένοι μπορείτε να είστε σίγουροι πως έχετε φτιάξει μια ιδιαίτερη σχέση με τις «ευλογίες» του εγώ, διότι ο θυμός είναι οι «ευλογίες» του. 2Ο θυμός παίρνει πολλές μορφές αλλά δεν μπορεί να παραπλανήσει για πολύ εκείνους που μαθαίνουν ότι η αγάπη δεν δημιουργεί καμία ενοχή και ότι αυτό που προκαλεί ενοχή δεν μπορεί να είναι αγάπη αλλά θυμός. 3Ο θυμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να κάνουμε κάποιον να αισθάνεται ένοχος και αυτό είναι η μόνη βάση που αποδέχεται το εγώ για τις ιδιαίτερες σχέσεις. 4Η ενοχή είναι η μοναδική ανάγκη του εγώ και για όσο ταυτίζεστε μ΄αυτό η ενοχή θα σας ελκύει. 5Όμως θυμηθείτε το εξής: το να βρίσκεστε μ΄ένα σώμα δεν σημαίνει επικοινωνία. 6Και αν νομίζετε ότι είναι θα νιώθετε ένοχοι σχετικά μ΄αυτή και θα φοβάστε ν΄ακούσετε το Άγιο Πνεύμα, επειδή μέσα στη Φωνή Του θα αναγνωρίζετε τη δική σας ανάγκη για επικοινωνία.
11. Το Άγιο Πνεύμα δεν διδάσκει μέσα από φόβο. 2Πως λοιπόν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας ενώ πιστεύετε πως με το να επικοινωνείτε μένετε μόνοι σας: 3Έίναι εντελώς παράλογο να πιστεύετε πως μέσω της επικοινωνίας σας περιμένει εγκατάλειψη. 4Κι όμως πολλοί το πιστεύουν επειδή νομίζουν ότι ο νους τους πρέπει να παραμένει ένας χώρος ιδιωτικός διότι διαφορετικά θα τον χάσουν, ενώ αν τα σώματά τους παραμένουν μαζί οι νόες τους μπορούν να ανήκουν αποκλειστικά σ΄αυτούς. 5Έτσι η ένωση των σωμάτων γίνεται ο τρόπος με τον οποίο διατηρούν τους νόες τους χωριστά. 6Τα σώματα δεν μπορούν να συγχωρέσουν. 7Μπορούν να κάνουν μόνο αυτό που τους υποδεικνύει ο νους.
12. Η ψευδαίσθηση της αυτονομίας του σώματος και της ικανότητάς του να ξεπερνά τη μοναξιά δεν είναι παρά ή προσπάθεια του εγώ να καθιερώσει τη δική του αυτονομία. 2Όταν πιστεύετε πως το να βρίσκεστε μ΄ένα σώμα σημαίνει συντροφικότητα θα νιώθετε αναγκασμένοι να κρατάτε τον αδερφό σας σκλαβωμένο από ενοχές σ΄ένα σώμα. 3Θα θεωρείτε την ενοχή ασφάλεια ενώ η επικοινωνία θα σημαίνει για σας κίνδυνο. 4Το εγώ πάντοτε θα διδάσκει ότι η λύση της μοναξιάς είναι η ενοχή και η επικοινωνία επιφέρει τη μοναξιά. 5Παρ΄όλο τον παραλογισμό αυτού του μαθήματος είναι πολλοί που το έχουν μάθει.
13. Η συγχώρεση βρίσκεται στην επικοινωνία όπως ακριβώς η κατάκριση στην ενοχή. 2Η διδακτική λειτουργία του Αγίου Πνεύματος είναι να δείξει σ΄αυτούς που πιστεύουν πως η επικοινωνία είναι κατάκριση, ότι η επικοινωνία είναι σωτηρία. 3Και θα το κάνει, διότι η δύναμη του Θεού μέσα Του και μέσα σας ενώνεται σε μια πραγματική σχέση τόσο άγια και δυνατή που μπορεί να υπερβεί ακόμα κι αυτή την παραποίηση χωρίς φόβο.
14. Μέσα από την άγια στιγμή επιτυγχάνεται αυτό που φαίνεται αδύνατο καθιστώντας έτσι προφανές το γεγονός ότι η επικοινωνία δεν είναι αδύνατη. 2Μέσα στην άγια στιγμή η ενοχή χάνει την αίγλη της αφού η επικοινωνία έχει αποκατασταθεί. 3Και η ενοχή, της όποιας μοναδικός σκοπός είναι να καταστρέψει την επικοινωνία, παύει πια να λειτουργεί. 4Εδώ δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, δεν υπάρχουν κρυφές σκέψεις. 5Η προθυμία να επικοινωνήσει κανείς έλκει την επικοινωνία και υπερβαίνει πλήρως τη μοναξιά. 6Έξω υπάρχει η τέλεια συγχώρεση διότι δεν υπάρχει επιθυμία να αποκλείσετε κανέναν, επειδή αναγνωρίζετε ξαφνικά πόσο σημαντικός είναι. 7Προς χάριν της προστασίας της ολότητάς σας τα πάντα είναι ευπρόσδεκτα. 8Και εσείς κατανοείτε ότι η πληρότητά σας προέρχεται από τον Θεό Του Οποίου η μοναδική ανάγκη είναι να είστε πλήρεις. 9Η πληρότητά σας, σας δημιουργεί την επίγνωση ότι ανήκετε σ΄Αυτόν και βιώνετε τον εαυτό σας έτσι όπως πράγματι είναι κι όπως δημιουργήθηκε.

Share