Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1.Το σώμα είναι η κεντρική μορφή στο ονείρεμα του κόσμου. Δεν υπάρχει όνειρο χωρίς αυτό, ούτε κι αυτό υπάρχει χωρίς το όνειρο στο οποίο δρα σαν να ήταν ένα πρόσωπο για να ειδωθεί και να γίνει πιστευτό. Το σώμα καταλαμβάνει τον κεντρικό χώρο σε κάθε όνειρο, το οποίο διηγείται την ιστορία του πώς φτιάχτηκε από άλλα σώματα, γεννήθηκε στον κόσμο έξω από το σώμα, ζει για λίγο και πεθαίνει, για να ενωθεί στο χώμα με άλλα σώματα που πεθαίνουν σαν κι αυτό. Στο σύντομο διάστημα που του έχει παραχωρηθεί να ζήσει, αναζητά άλλα σώματα ως φίλους κι εχθρούς. Η ασφάλεια του αποτελεί την κύρια έννοια του (φροντίδα). Η άνεση του είναι ο κατευθυντήριος κανόνας. Προσπαθεί να ψάξει για ευχαρίστηση, κι αποφεύγει όσα θα ήσαν επιβλαβή. Πάνω απ όλα, προσπαθεί να διδάξει τον εαυτό του ότι οι πόνοι και οι χαρές του είναι διαφορετικά πράγματα και μπορούν να ξεχωριστούν το ένα απ το άλλο.
2.Το όνειρο του κόσμου παίρνει πολλές μορφές, διότι το σώμα αναζητά με πολλούς τρόπους ν αποδείξει ότι είναι αυτόνομο και πραγματικό. Βάζει στον εαυτό του πράγματα που έχει αγοράσει με μικρούς μεταλλικούς δίσκους ή λωρίδες χαρτιού *(εννοεί τα χρήματα) που ο κόσμος διακηρύσσει ως πολύτιμα και αληθινά. Εργάζεται για να τ αποκτήσει, κάνοντας ανόητα πράγματα, και τα σπαταλά για πράγματα χωρίς νόημα που δεν τα χρειάζεται κι ούτε καν τα θέλει. Μισθώνει άλλα σώματα, που μπορούν να το προστατεύσουν και να μαζέψουν ακόμα περισσότερα άχρηστα πράγματα που μπορεί ν αποκαλεί δικά του. Ψάχνει για ειδικά σώματα με τα οποία να μοιρασθεί τα όνειρα του. Μερικές φορές ονειρεύεται πως είναι ένας κατακτητής σωμάτων ασθενέστερων από τον εαυτό του. Αλλά σε κάποιες φάσεις του ονείρου, είναι ο σκλάβος σωμάτων που θα το πλήγωναν και θα το βασάνιζαν.
3.Η σειρά περιπετειών του σώματος, από την ώρα της γέννησης μέχρι το θάνατο είναι το θέμα κάθε ονείρου που είχε ποτέ ο κόσμος. Ο “ήρωας” αυτού του ονείρου δεν θ αλλάξει ποτέ, ούτε κι ο σκοπός του. Αν και το ίδιο το όνειρο παίρνει πολλές μορφές, και φαίνεται να δείχνει μια μεγάλη ποικιλία τόπων και γεγονότων εντός των οποίων βρίσκεται ο “ήρωας” του, το όνειρο δεν έχει παρά μόνο ένα σκοπό, που διδάσκεται με πολλούς τρόπους. Αυτό το μοναδικό μάθημα προσπαθεί να διδάξει πάλι και πάλι, και ξανά1 ότι είναι αιτία κι όχι αποτέλεσμα. Κι εσύ είσαι το αποτέλεσμα του, και δεν μπορεί να είσαι η αιτία του.
4.Έτσι, εσύ δεν είσαι ο ονειρευόμενος, αλλά το όνειρο. Κι έτσι περιπλανιέσαι τεμπέλικα εντός κι εκτός τόπων και γεγονότων που αυτό επινοεί. Ώστε όλο αυτό που κάνει το σώμα είναι αληθινό, διότι δεν είναι παρά μια μορφή σ ένα όνειρο. Αλλά ποιος αντιδρά στις μορφές ενός ονείρου αν δεν τις βλέπει σαν να ήταν αληθινές; Την στιγμή που θα τις δεις όπως είναι δεν θα έχουν πια επιρροή πάνω του, διότι καταλαβαίνει ότι αυτός τους έδωσε την επιρροή τους δημιουργώντας τα και κάνοντας τα να φαίνονται πραγματικά.
5.Πόσο πρόθυμος είναι να ξεφύγεις από την επίδραση όλων των ονείρων που είχε ποτέ ο κόσμος; Είναι επιθυμία σου να μην αφήσεις κανένα όνειρο να φανεί πως είναι η αιτία του τί κάνεις; Τότε ας κοιτάξουμε απλώς την αρχή του ονείρου, διότι το τμήμα που βλέπεις δεν είναι παρά το δεύτερο μέρος, του οποίου η αιτία βρίσκεται στο πρώτο. Κανένας που κοιμάται κι ονειρεύεται εντός του κόσμου δεν θυμάται την επίθεση κατά του εαυτού του. Κανείς δεν πιστεύει πως υπήρξε καιρός που δεν γνώριζε τίποτα περί σώματος, και που δεν μπορούσε ποτέ να έχει συλλάβει ως αληθινό αυτόν τον κόσμο. Θα είχε δει αμέσως ότι αυτές οι ιδέες είναι μια αυταπάτη, υπερβολικά γελοία για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να φέρνει το γέλιο. Πόσο σοβαρές φαίνονται να είναι τώρα! Και κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πότε αντιμετώπισαν το γέλιο και την δυσπιστία. Μπορούμε να το θυμηθούμε αυτό, αν κοιτάξουμε ευθέως την αιτία τους. Και θα δούμε την αιτία για γέλιο, κι όχι μια αιτία για φόβο.
6.Ας επιστρέψουμε το όνειρο που αυτός χάρισε στον ονειρευόμενο, ο οποίος αντιλαμβάνεται το όνειρο ως ξεχωριστό από τον εαυτό του και σαν να γίνεται σ αυτόν. Στην αιωνιότητα, όπου όλα είναι ένα, εισχώρησε ανεπαίσθητα μια μικροσκοπική, τρελή ιδέα, στην οποία ο Υιός του Θεού δεν θυμήθηκε να γελάσει. Στην λησμοσύνη του η σκέψη έγινε μια σοβαρή ιδέα, και ικανή και για τα δύο: εκπλήρωση και πραγματικά αποτελέσματα. Μαζί, μπορούμε να διασκεδάσουμε και με τα δύο γελώντας, και να κατανοήσουμε πως ο χρόνος δεν μπορεί να παρεισδύσει στην αιωνιότητα. Είναι αστείο να νομίζεις ότι ο χρόνος μπορεί να έρθει ν αποτρέψει την αιωνιότητα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει χρόνος.
7.Μια αχρονικότητα στην οποία ο χρόνος έγινε πραγματικός· ένα κομμάτι του Θεού που μπορεί να επιτεθεί στον εαυτό του- ένας χωριστός αδελφός ως εχθρός· ένας νους εντός ενός σώματος όλα είναι μορφές της κυκλικότητας της οποίας το τέλος αρχίζει στο ξεκίνημα της, καταλήγοντας ως αιτία της. Ο κόσμος που βλέπεις απεικονίζει ακριβώς ό,τι νόμισες πως έκανες. Εκτός από το ότι νομίζεις πως ό,τι έκανες γίνεται τώρα σε σένα. Η ενοχή για ό,τι νόμισες τοποθετείται έξω από τον εαυτό σου, και πάνω σ έναν ένοχο κόσμο που ονειρεύεται τα όνειρα σου και σκέφτεται τις σκέψεις σου αντί για σένα. Φέρνει την δική του εκδίκηση, όχι την δική σου. Σε κρατά στενά περιορισμένον εντός του σώματος, το οποίο τιμωρεί λόγω όλων των αμαρτωλών πραγμάτων που κάνει το σώμα στο όνειρο του. Δεν έχεις δύναμη να κάνεις το σώμα να σταματήσει τις κακές του πράξεις διότι δεν το κατασκεύασες εσύ, και δεν μπορείς να ελέγξεις τις πράξεις του ούτε τον σκοπό του ούτε την μοίρα του.
8.Ο κόσμος δείχνει μια αρχαία αλήθεια: θα πιστέψεις ότι οι άλλοι σου κάνουν ακριβώς ό,τι νομίζεις πως τους έκανες. Αλλά άπαξ και ξεγελασθείς στο να τους κατηγορήσεις δεν θα δεις την αιτία του τί κάνουν, επειδή εσύ θέλεις την ενοχή να βρίσκεται σε αυτούς. Πόσο παιδιάστικη είναι η οξύθυμη επινόηση να κρατήσεις την αθωότητα σου σπρώχνοντας την ενοχή έξω από τον εαυτό σου, αλλά μην αφήνοντας την ποτέ! Δεν είναι εύκολο ν᾽ αντιληφθείς το αστείο όταν γύρω σου τα μάτια σου βλέπουν τις βαριές του συνέπειες, αλλά χωρίς την μηδαμινή τους αιτία. Χωρίς την αιτία τ αποτελέσματα της φαίνονται σοβαρά και λυπηρά πράγματι. Εν τούτοις μόνο έπονται. Και είναι η αιτία τους που δεν ακολουθεί τίποτα και δεν είναι παρά ένα αστείο.
9.Με ήπιο γέλιο το Άγιο Πνεύμα αντιλαμβάνεται την αιτία και δεν κοιτάζει τα αποτελέσματα. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να διορθώσει τα λάθη σας, των οποίων έχετε παραβλέψει εντελώς την αιτία; Σας προσκαλεί να φέρετε κάθε φοβερό αποτέλεσμα σ Αυτό ώστε να κοιτάξετε μαζί την ανόητη αιτία του και να γελάσετε για λίγο μαζί Του. Εσείς κρίνετε τ αποτελέσματα, αλλά Αυτό έχει κρίνει την αιτία τους. Και με την δική Του κρίση εξαλείφονται τ αποτελέσματα. Ίσως κλάψετε. Αλλά ακούστε Τον να λέει: “Αδελφέ μου, ιερέ Υιέ του Θεού, κοίταξε το τεμπέλικο όνειρο σου, μέσα στο οποίο αυτό θα μπορούσε να εμφανισθεί”. Και θ αφήσετε την ιερή στιγμή με το γέλιο σας και του αδελφού σας ενωμένα με το δικό Του.
10.Το μυστικό της σωτηρίας δεν είναι παρά το εξής: πως ο,τι κανεις το κανεις στον εαυτο σου. Ό,τι μορφή κι αν έχει η επίθεση, αυτό εξακολουθεί ν᾽αληθεύει. Όποιος κι αν πάρει τον ρόλο του εχθρού και του επιτιθέμενου,η αλήθεια ακόμα εξακολουθεί να είναι αυτή. Όποια κι αν φαίνεται να είναι η αιτία κάθε πόνου και βάσανου που νοιώθεις, αυτό ακόμα είναι αλήθεια. Διότι δεν θ αντιδρούσατε καθόλου σε μορφές εντός ενός ονείρου που θα γνωρίζατε ότι ονειρευόσασταν. Αφήστε τες να είναι όσο μισητές και κακές μπορούν, δεν θα μπορούσε να έχουν καμιά επίδραση πάνω σας εκτός και αν αποτύχετε ν᾽ αναγνωρίσετε πως είναι τ όνειρο σας.
11.Αυτό το μοναδικό μάθημα αν εκμαθηθεί θα σας ελευθερώσει από τα βάσανα, ό,τι μορφή κι αν παίρνουν. Το Άγιο Πνεύμα θα επαναλάβει αυτό το συνολικό μάθημα απελευθέρωσης μέχρι να το μάθετε, ανεξαρτήτως από την μορφή των βασάνων που σας φέρνουν πόνο. Οτιδήποτε τραύμα φέρετε σ Αυτό θ απαντήσει μ αυτήν την πολύ απλή αλήθεια. Διότι αυτή η απάντηση διώχνει την αιτία κάθε μορφής θλίψης και πόνου. Η μορφή δεν επηρεάζει καθόλου την απάντηση Του, διότι Αυτό δεν θα σας δίδασκε παρά την μοναδική αιτία όλων τους, άσχετα από την μορφή τους. Και θα καταλάβετε ότι τα θαύματα αντανακλούν την απλή δήλωση, “Εγώ έχω κάνει αυτό το πράγμα, και είναι αυτό που εγώ θα καταργήσω”.
12.Φέρτε, λοιπόν, όλων των ειδών τα βάσανα σ Αυτόν ο Οποίος γνωρίζει πως το καθένα μοιάζει με τα υπόλοιπα. Δεν βλέπει διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν, και θα σας διδάξει πώς δημιουργείται το κάθε ένα. Κανένα δεν έχει διαφορετική αιτία από τα υπόλοιπα, κι όλα τους εξουδετερώνονται εύκολα από ένα μόνο μάθημα αν αυτό το μάθετε αληθινά. Η λύτρωση είναι ένα μυστικό που το κρύβετε από τον εαυτό σας. Το σύμπαν το αποκαλύπτει. Εν τούτοις δεν δίνετε καμία προσοχή στις μαρτυρίες του. Διότι μαρτυρούν εκείνο που δεν θέλετε να ξέρετε. Φαίνεται πως σας το κρατούν μυστικό. Εν τούτοις δεν χρειάζεται παρά να μάθετε πως εσείς διαλέξατε να μην ακούτε και να μην βλέπετε.
13.Πόσο διαφορετικά θ᾽ αντιληφθείς τον κόσμο όταν το αναγνωρίσεις αυτό! Όταν συγχωρέσεις τον κόσμο για την ενοχή σου, θα ελευθερωθείς απο αυτήν. Η αθωότητα του δεν απαιτεί την δική σου ενοχή, ούτε και η αθωότητα σου έγκειται στα δικά του αμαρτήματα. Αυτό είναι το προφανές· ένα μυστικό που δεν αποσιωπήθηκε παρά μόνο από τον εαυτό σου. Και είναι αυτό που σε διατήρησε χωριστά από τον κόσμο, και κράτησε τον αδελφό σου χωριστά από εσένα. Τώρα δεν χρειάζεται παρά να μάθεις ότι και οι δυο σας είστε αθώοι ή ένοχοι. Το μόνο αδύνατον είναι να είναι ο ένας διαφορετικός από τον άλλον, έτσι είστε και οι δυο αληθινοί. Αυτό είναι το μόνο μυστικό που μένει να μάθετε ακόμα. Και δεν θα είναι μυστικό πως θεραπευτήκατε.

Share