Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

1.Το σώμα είναι η κεντρική μορφή στο ονείρεμα του κόσμου. 2Δεν υπάρχει όνειρο χωρίς αυτό, ούτε κι αυτό υπάρχει χωρίς το όνειρο στο οποίο δρα σαν να ήταν ένα πρόσωπο για να ειδωθεί και να γίνει πιστευτό. 3Το σώμα καταλαμβάνει τον κεντρικό χώρο σε κάθε όνειρο, το οποίο διηγείται την ιστορία του πώς φτιάχτηκε από άλλα σώματα, γεννήθηκε στον κόσμο έξω από το σώμα, ζει για λίγο και πεθαίνει, για να ενωθεί στο χώμα με άλλα σώματα που πεθαίνουν σαν κι αυτό. 4Στο σύντομο διάστημα που του έχει παραχωρηθεί να ζήσει, αναζητά άλλα σώματα ως φίλους κι εχθρούς. 5Η ασφάλεια του αποτελεί την κύρια έννοια του. 6Η άνεση του είναι ο κατευθυντήριος κανόνας. 7Προσπαθεί να ψάξει για ευχαρίστηση κι αποφεύγει όσα θα ήσαν επιβλαβή. 8Πάνω από όλα, προσπαθεί να διδάξει τον εαυτό του ότι οι πόνοι και οι χαρές του είναι διαφορετικά πράγματα και μπορούν να ξεχωριστούν το ένα από το άλλο.
2.Το όνειρο του κόσμου παίρνει πολλές μορφές, διότι το σώμα αναζητά με πολλούς τρόπους να αποδείξει ότι είναι αυτόνομο και πραγματικό. 2Βάζει στον εαυτό του πράγματα που έχει αγοράσει με μικρούς μεταλλικούς δίσκους ή λωρίδες χαρτιού, που ο κόσμος διακηρύσσει ως πολύτιμα και αληθινά. 3Εργάζεται για να τα αποκτήσει, κάνοντας ανόητα πράγματα, και τα σπαταλά για πράγματα χωρίς νόημα που δεν τα χρειάζεται κι ούτε καν τα θέλει. 4Μισθώνει άλλα σώματα, που μπορούν να το προστατεύσουν και να μαζέψουν ακόμα περισσότερα άχρηστα πράγματα που μπορεί να αποκαλεί δικά του. 5Ψάχνει για ειδικά σώματα με τα οποία να μοιρασθεί τα όνειρα του. 6Μερικές φορές ονειρεύεται πως είναι ένας κατακτητής σωμάτων ασθενέστερων από τον εαυτό του. 7Αλλά σε κάποιες φάσεις του ονείρου, είναι ο σκλάβος σωμάτων που θα το πλήγωναν και θα το βασάνιζαν.
3.Η σειρά περιπετειών του σώματος, από την ώρα της γέννησης μέχρι τον θάνατο είναι το θέμα κάθε ονείρου που είχε ποτέ ο κόσμος. 2Ο “ήρωας” αυτού του ονείρου δεν θα αλλάξει ποτέ, ούτε κι ο σκοπός του. 3Αν και το ίδιο το όνειρο παίρνει πολλές μορφές, και φαίνεται να δείχνει μια μεγάλη ποικιλία τόπων και γεγονότων εντός των οποίων βρίσκεται ο “ήρωας” του, το όνειρο δεν έχει παρά μόνο έναν σκοπό, που διδάσκεται με πολλούς τρόπους. 4Αυτό το μοναδικό μάθημα προσπαθεί να διδάξει πάλι και πάλι, και ξανά, ότι είναι αιτία κι όχι αποτέλεσμα. 5Κι εσύ είσαι το αποτέλεσμα του και δεν μπορεί να είσαι η αιτία του.
4.Έτσι, εσύ δεν είσαι ο ονειρευόμενος, αλλά το όνειρο. 2Κι έτσι περιπλανιέσαι τεμπέλικα εντός κι εκτός τόπων και γεγονότων που αυτό επινοεί. 3‘Οτι αυτό είναι όλο που κάνει το σώμα είναι αληθινό, διότι δεν είναι παρά μια μορφή σε ένα όνειρο. 4Αλλά ποιος αντιδρά στις μορφές ενός ονείρου αν δεν τις βλέπει σαν να ήταν αληθινές; 5Την στιγμή που θα τις δει όπως είναι δεν θα έχουν πια επιρροή πάνω του, διότι καταλαβαίνει ότι αυτός τους έδωσε την επιρροή τους προκαλώντας τα και κάνοντας τα να φαίνονται πραγματικά.
5.Πόσο πρόθυμος είσαι να ξεφύγεις από την επίδραση όλων των ονείρων που είχε ποτέ ο κόσμος; 2Είναι επιθυμία σου να μην αφήσεις κανένα όνειρο να φανεί πως είναι η αιτία του τί κάνεις; 3Τότε ας κοιτάξουμε απλώς την αρχή του ονείρου, διότι το τμήμα που βλέπεις δεν είναι παρά το δεύτερο μέρος, του οποίου η αιτία βρίσκεται στο πρώτο. 4Κανένας που κοιμάται κι ονειρεύεται εντός του κόσμου δεν θυμάται την επίθεση κατά του εαυτού του. 5Κανείς δεν πιστεύει πως υπήρξε καιρός που δεν γνώριζε τίποτα περί σώματος, και που δεν μπορούσε ποτέ να έχει συλλάβει ως αληθινό αυτόν τον κόσμο. 6Θα είχε δει αμέσως ότι αυτές οι ιδέες είναι μια ψευδαίσθηση, υπερβολικά γελοία για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να φέρνει γέλιο. 7Πόσο σοβαρές φαίνονται να είναι τώρα! 8Και κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πότε αντιμετωπίστηκαν με γέλιο και δυσπιστία. 9Μπορούμε να το θυμηθούμε αυτό, αν κοιτάξουμε ευθέως την αιτία τους. 10Και θα δούμε την αιτία για γέλια κι όχι μια αιτία για φόβο.
6.Ας επιστρέψουμε στον ονειρευόμενο το όνειρο που ο ίδιος έδωσε, ο οποίος αντιλαμβάνεται το όνειρο ως ξεχωριστό από τον εαυτό του και σαν να του συμβαίνει. 2Στην αιωνιότητα, όπου όλα είναι ένα, εισχώρησε ανεπαίσθητα μια μικροσκοπική, τρελή ιδέα, στην οποία ο Υιός του Θεού δεν θυμήθηκε να γελάσει. 3Στην λησμοσύνη του η σκέψη έγινε μια σοβαρή ιδέα και ικανή και για τα δύο: εκπλήρωση και πραγματικά αποτελέσματα. 4Μαζί, μπορούμε να διασκεδάσουμε και με τα δύο γελώντας και να κατανοήσουμε πως ο χρόνος δεν μπορεί να παρεισφρύσει στην αιωνιότητα. 5Είναι αστείο να νομίζεις ότι ο χρόνος μπορεί να αποτρέψει την αιωνιότητα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος.
7.Μια αχρονικότητα στην οποία ο χρόνος έγινε πραγματικός· ένα κομμάτι του Θεού που μπορεί να επιτεθεί στον εαυτό του, ένας χωριστός αδελφός ως εχθρός· ένας νους εντός ενός σώματος, όλα είναι μορφές της κυκλικότητας της οποίας το τέλος αρχίζει στο ξεκίνημα της, καταλήγοντας στην αιτία της. 2Ο κόσμος που βλέπεις απεικονίζει ακριβώς ό,τι νόμισες πως έκανες. 3Εκτός από το ότι νομίζεις πως ό,τι έκανες γίνεται τώρα σε σένα. 4Η ενοχή για ό,τι νόμισες τοποθετείται έξω από τον εαυτό σου και πάνω σε έναν ένοχο κόσμο που ονειρεύεται τα όνειρα σου και σκέφτεται τις σκέψεις σου αντί για σένα. 5Φέρνει την δική του εκδίκηση, όχι την δική σου. 6Σε κρατά στενά περιορισμένο εντός του σώματος, το οποίο τιμωρεί λόγω όλων των αμαρτωλών πραγμάτων που κάνει το σώμα στο όνειρο του. 7Δεν έχεις δύναμη να κάνεις το σώμα να σταματήσει τις κακές του πράξεις διότι δεν το κατασκεύασες εσύ και δεν μπορείς να ελέγξεις τις πράξεις του ούτε τον σκοπό του ούτε την μοίρα του.
8.Ο κόσμος δεν δείχνει παρά μια αρχαία αλήθεια: θα πιστέψεις ότι οι άλλοι σου κάνουν ακριβώς ό,τι νομίζεις πως τους έκανες. 2Αλλά άπαξ και ξεγελασθείς κατηγορώντας τους, δεν θα δεις την αιτία αυτού που κάνουν, επειδή εσύ θέλεις η ενοχή να βρίσκεται σε αυτούς. 3Πόσο παιδιάστικη είναι η οξύθυμη επινόηση να κρατήσεις την αθωότητα σου σπρώχνοντας την ενοχή έξω από τον εαυτό σου αλλά μην αφήνοντας την ποτέ! 4Δεν είναι εύκολο ν᾽ αντιληφθείς το αστείο όταν γύρω σου τα μάτια σου βλέπουν τις βαριές του συνέπειες, αλλά χωρίς την μηδαμινή τους αιτία. 5Χωρίς την αιτία τ αποτελέσματα της φαίνονται σοβαρά και λυπηρά πράγματι. 6Εν τούτοις μόνο έπονται. 7Και είναι η αιτία τους που δεν ακολουθεί τίποτα και δεν είναι παρά ένα αστείο.
9.Με ήπιο γέλιο το Άγιο Πνεύμα αντιλαμβάνεται την αιτία και δεν κοιτάζει τα αποτελέσματα. 2Πώς αλλιώς θα μπορούσε να διορθώσει τα λάθη σου, των οποίων έχεις παραβλέψει εντελώς την αιτία; 3Σε προσκαλεί να φέρεις κάθε φοβερό αποτέλεσμα σε Αυτό ώστε να κοιτάξετε μαζί την ανόητη αιτία του και να γελάσετε για λίγο μαζί Του. 4Εσύ κρίνεις τα αποτελέσματα, αλλά Αυτό έχει κρίνει την αιτία τους. 5Και με την δική Του κρίση εξαλείφονται τα αποτελέσματα. 6Ίσως κλάψετε. Αλλά άκουσε Τον να λέει: “Αδελφέ μου, άγιε Υιέ του Θεού, κοίταξε το τεμπέλικο όνειρο σου, μέσα στο οποίο αυτό θα μπορούσε να εμφανισθεί”. 7Και θα αφήσεις την άγια στιγμή με το γέλιο σου και του αδελφού σου ενωμένα με το δικό Του.
10.Το μυστικό της σωτηρίας δεν είναι παρά το εξής: ό,τι κανεις το κανεις στον εαυτο σου. 2Ό,τι μορφή κι αν έχει η επίθεση, αυτό εξακολουθεί ν᾽αληθεύει. 3Όποιος κι αν πάρει τον ρόλο του εχθρού και του επιτιθέμενου,η αλήθεια ακόμα εξακολουθεί να είναι αυτή. 4Όποια κι αν φαίνεται να είναι η αιτία κάθε πόνου και βάσανου που νοιώθεις, αυτό ακόμα είναι αλήθεια. 6Διότι δεν θ αντιδρούσατε καθόλου σε μορφές εντός ενός ονείρου που θα γνωρίζατε ότι ονειρευόσασταν. 7Αφήστε τες να είναι όσο μισητές και κακές μπορούν, δεν θα μπορούσε να έχουν καμιά επίδραση πάνω σας εκτός και αν αποτύχετε ν᾽ αναγνωρίσετε πως είναι τ όνειρο σας.
11.Αυτό το μοναδικό μάθημα αν εκμαθηθεί θα σας ελευθερώσει από τα βάσανα, ό,τι μορφή κι αν παίρνουν. Το Άγιο Πνεύμα θα επαναλάβει αυτό το συνολικό μάθημα απελευθέρωσης μέχρι να το μάθετε, ανεξαρτήτως από την μορφή των βασάνων που σας φέρνουν πόνο. Οτιδήποτε τραύμα φέρετε σ Αυτό θ απαντήσει μ αυτήν την πολύ απλή αλήθεια. Διότι αυτή η απάντηση διώχνει την αιτία κάθε μορφής θλίψης και πόνου. Η μορφή δεν επηρεάζει καθόλου την απάντηση Του, διότι Αυτό δεν θα σας δίδασκε παρά την μοναδική αιτία όλων τους, άσχετα από την μορφή τους. Και θα καταλάβετε ότι τα θαύματα αντανακλούν την απλή δήλωση, “Εγώ έχω κάνει αυτό το πράγμα, και είναι αυτό που εγώ θα καταργήσω”.
12.Φέρτε, λοιπόν, όλων των ειδών τα βάσανα σ Αυτόν ο Οποίος γνωρίζει πως το καθένα μοιάζει με τα υπόλοιπα. Δεν βλέπει διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν, και θα σας διδάξει πώς δημιουργείται το κάθε ένα. Κανένα δεν έχει διαφορετική αιτία από τα υπόλοιπα, κι όλα τους εξουδετερώνονται εύκολα από ένα μόνο μάθημα αν αυτό το μάθετε αληθινά. Η λύτρωση είναι ένα μυστικό που το κρύβετε από τον εαυτό σας. Το σύμπαν το αποκαλύπτει. Εν τούτοις δεν δίνετε καμία προσοχή στις μαρτυρίες του. Διότι μαρτυρούν εκείνο που δεν θέλετε να ξέρετε. Φαίνεται πως σας το κρατούν μυστικό. Εν τούτοις δεν χρειάζεται παρά να μάθετε πως εσείς διαλέξατε να μην ακούτε και να μην βλέπετε.
13.Πόσο διαφορετικά θ᾽ αντιληφθείς τον κόσμο όταν το αναγνωρίσεις αυτό! Όταν συγχωρέσεις τον κόσμο για την ενοχή σου, θα ελευθερωθείς απο αυτήν. Η αθωότητα του δεν απαιτεί την δική σου ενοχή, ούτε και η αθωότητα σου έγκειται στα δικά του αμαρτήματα. Αυτό είναι το προφανές· ένα μυστικό που δεν αποσιωπήθηκε παρά μόνο από τον εαυτό σου. Και είναι αυτό που σε διατήρησε χωριστά από τον κόσμο, και κράτησε τον αδελφό σου χωριστά από εσένα. Τώρα δεν χρειάζεται παρά να μάθεις ότι και οι δυο σας είστε αθώοι ή ένοχοι. Το μόνο αδύνατον είναι να είναι ο ένας διαφορετικός από τον άλλον, έτσι είστε και οι δυο αληθινοί. Αυτό είναι το μόνο μυστικό που μένει να μάθετε ακόμα. Και δεν θα είναι μυστικό πως θεραπευτήκατε.

Share