Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter

Της Ιουλίας Πιτσούλη

Επιστημονικές έρευνες επιχειρούν να εξηγήσουν τις υπερβατικές εμπειρίες ως ηλεκτρομαγνητικές μεταβολές στον εγκέφαλο.
Της  Με τέτοιου είδους σκέψεις ως αφετηρία κάποιοι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν ρεαλιστικές ερμηνείες σε φαινόμενα που άπτονται του υπερφυσικού. Οι ισχυρισμοί κάποιων ότι απήχθηκαν από εξωγήινους ή ότι έρχονται σε επαφή με υπερβατικά όντα , ότι ταξιδεύουν σε άλλες διαστάσεις ή κάνουν ταξίδια με το αστρικό τους σώμα δεν πείθουν πολλά από τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που χρησιμοποιούν την επιστημονική μεθοδολογία για να καταλήξουν σε κάποιες απαντήσεις. Μια από αυτές σχετίζεται με την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τη θεωρία αυτή υποστηρίζει ένθερμα ο καθηγητής Μάϊκλ Πρέσινγκερ.

Τα Κράνη των Παραισθήσεων

« Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βρίσκεται γύρω και μέσα μας,» λέει. « Οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες μας βομβαρδίζουν από παντού, προερχόμενες από τις γραμμές υψηλής τάσης , από τους φούρνους μικροκυμάτων, από κάθε είδους ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή , από τους κεραυνούς και φυσικά από το ίδιο το σώμα μας. Κάθε κύτταρό μας και ο ίδιος ο εγκέφαλός μας είναι ηλεκτροχημικά όργανα. Αν όμως οι φυσικές συχνότητες του σώματος διαταραχθούν εξ αιτίας της παρεμβολής άλλων συχνοτήτων , από τις ηλεκτρικές συσκευές για παράδειγμα, τότε μπορούν να προκληθούν παραισθήσεις, ψευδομνήμες και ψευδοεμπειρίες». Για να αποδείξει τη θεωρία του ο δρ. Πέρσινγκερ ξεκίνησε μια σειρά συστηματικών πειραμάτων . Οδηγούσε τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα σε ένα ηχομονωμένο δωμάτιο , κάλυπτε τα μάτια τους και τοποθετούσε στο κεφάλι τους ένα ειδικό κράνος που παρήγαγε ασθενή ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Στη συνέχεια έβγαινε από το δωμάτιο και πήγαινε σε μια άλλη αίθουσα όπου ήταν εγκατεστημένες ειδικές συσκευές. Με τη βοήθειά τους διαφοροποιούσε τις ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες που έστελνε το ειδικό κράνος στον εγκέφαλο των πειραματιζόμενων. Στο τέλος του πειράματος ο Δρ Πέρσινγκερ κατέγραψε προσεκτικά τις εμπειρίες που είχαν να του αναφέρουν τα άτομα που συμμετείχαν σ’ αυτό. Η πρώτη διαπίστωση ήταν πως ανάλογα με τη διαφοροποίηση της ηλεκτρομαγνητικής συχνότητας διαφοροποιείτο και η εμπειρία. Οι περισσότερες περιγραφές ,πάντως, θύμιζαν υπερβατικές καταστάσεις. Η πιο συχνή αναφορά που έκαναν όσοι συμμετείχαν στο πείραμα ήταν ότι είχαν μια αίσθηση σαν να επιπλέουν ή να κινούνται μέσα σε ένα τούνελ. Πολλοί ένιωθαν να πάλλονται ή έβλεπαν λάμψεις και φώτα και είχαν την αίσθηση μιας παρουσίας. Μερικοί, επίσης, ανέφεραν ότι αναδύθηκαν από τα βάθη της μνήμης τους κάποιες ξεχασμένες , παιδικές αναμνήσεις.

Εξωγήινοι και Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση

« Όταν τέτοιες εμπειρίες εμφανίζονται έξω από ένα επιστημονικό εργαστήριο εύκολα μπορεί το άτομο να τις ερμηνεύσει ανάλογα με το θρησκευτικό και πολιτισμικό του υπόβαθρο και να τους δώσει υπερβατικές διαστάσεις» λέει ο Βρετανός καθηγητής.Επιστημονικές εξηγήσεις τέτοιου τύπου μοιάζουν να απομυθοποιούν πολλά αλλά δίνουν λογική ερμηνεία σε ορισμένους ισχυρισμούς όπως λ.χ. εκείνους που σχετίζονται με απαγωγές εξωγήινων. Συχνά αναφέρεται πως η εμφάνιση ενός ΑΤΙΑ συνοδεύεται από διαταραχές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Ηλεκτρικές συσκευές τρελαίνονται, φώτα αναβοσβήνουν, αυτοκίνητα ακινητοποιούνται. «Πιθανόν, λέει ο Δρ Πέρσινγκερ , αυτές οι ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές να δημιουργούν τις παραισθήσεις εκείνων που ισχυρίζονται ότι συνάντησαν ή απήχθηκαν από εξωγήινους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που οι αναφορές για τέτοιου είδους απαγωγές είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο που συμπίπτει με τον πολλαπλασιασμό των γραμμών υψηλής τάσης, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και γενικά με την αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στα τελευταία 50 χρόνια. Η ίδια εξήγηση μπορεί να δοθεί επίσης και σε φαινόμενα πόλτεργκαϊστ, όπου διάφορα άψυχα αντικείμενα υψώνονται και μετακινούνται μυστηριωδώς.»

Και πριν τον ηλεκτρισμό;

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ορισμένης συχνότητας μπορούν όντως να υψώσουν ή να κινήσουν υλικά σώματα. Όλες αυτές οι εξηγήσεις είναι, ασφαλώς, ρεαλιστικές και λογικές συμβαδίζοντας απόλυτα με το πνεύμα της επιστήμης. Εδώ είναι λοιπόν το τέλος του υπερφυσικού; Όλα οφείλονται στις διαταραχές των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων; Κι όμως, οι υπερασπιστές της μεταφυσικής έχουν τα αντεπιχειρήματά τους . Όπως εξηγούν, θα μπορούσε θαυμάσια μια υπερβατική εμπειρία να επιφέρει διαφοροποίηση ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στην περιοχή εκδήλωσης ενός υπερβατικού φαινομένου είτε αυτή είναι ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου είτε το εξωτερικό περιβάλλον. « Μπορεί το Θείο να επικοινωνεί μαζί μας μέσω ηλεκτρομαγνητικών παλμών» λένε. « Σ΄αυτή την περίπτωση η διαφοροποίηση της ηλεκτρομαγνητικής συχνότητας στον εγκέφαλό μας είναι απλά το μέσον. Αν ,ωστόσο, οι επιστήμονες συνεχίσουν να επιμένουν ότι δεν είναι το μέσον αλλά η αιτία τότε θα πρέπει να απαντήσουν τι προκαλούσε τις εκστατικές , υπερβατικές εμπειρίες της ανθρωπότητας πριν την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού. Φυσικά δεν μπορούν να μας πείσουν πως αυτού του τύπου οι εμπειρίες συνέβαιναν μόνο κατά τη διάρκεια ηλεκτρικών καταιγίδων!»

Ιδού λοιπόν, που ,παρά τις επιστημονικές έρευνες, το θέμα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό.

Share