Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter
Μάθημα 13
Ένας κόσμος δίχως νόημα προκαλεί φόβο

 

1. Η σημερινή ιδέα είναι στην πραγματικότητα μια άλλη μορφή της προηγούμενης ιδέας, εκτός του ότι είναι πιο συγκεκριμένη ως προς το συναίσθημα που διεγείρει. 2Στην πραγματικότητα ένας κόσμος δίχως νόημα είναι αδύνατον. 3Τίποτα δεν υπάρχει χωρίς νόημα. 4Δεν έπεται όμως ότι δεν θα νομίσεις ότι αντιλαμβάνεσαι κάτι που δεν έχει νόημα. 5Αντίθετα είναι ιδιαίτερα πιθανό να νομίσεις ότι όντως το αντιλαμβάνεσαι.
2. Η αναγνώριση της έλλειψης νοήματος διεγείρει ισχυρή ανησυχία σε όλους τους διαχωρισμένους. 2Αντιπροσωπεύει μια κατάσταση στην οποία ο Θεός και το εγώ «ανταγωνίζονται» το ένα το άλλο ως προς ποιανού το νόημα θα γραφτεί στον κενό χώρο που η έλλειψη νοήματος παρέχει. 3Το εγώ τρέχει ξέφρενα να εδραιώσει τις δικές του ιδέες εκεί, φοβούμενο ότι αλλιώς το κενό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει την δική του ανικανότητα κι πλασματικότητα. 4Και μόνο σε αυτό είναι σωστό.
3. Είναι σημαντικό, επομένως, να μάθεις να αναγνωρίζεις αυτό που είναι χωρίς νόημα και να το αποδέχεσαι χωρίς φόβο. 2Αν είσαι φοβισμένος, είναι σίγουρο ότι θα αποδώσεις στον κόσμο γνωρίσματα τα οποία δεν κατέχει και θα τον παραγεμίσεις με εικόνες που δεν υπάρχουν. 3Για το εγώ, οι ψευδαισθήσεις είναι μηχανισμοί ασφάλειας όπως πρέπει επίσης να είναι και για σένα που εξισώνεις τον εαυτό σου με το εγώ.
4. Οι σημερινές ασκήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν περίπου τρεις ή τέσσερις φορές για όχι περισσότερο από ένα περίπου λεπτό την κάθε φορά, πρέπει επίσης να γίνουν κάπως διαφορετικά από τις προηγούμενες. 2Με τα μάτια κλειστά επανάλαβε την σημερινή ιδέα στον εαυτό σου. 3Μετά άνοιξε τα μάτια σου και κοίτα γύρω σου αργά, λέγοντας:

4Κοιτάζω έναν κόσμο δίχως νόημα.

5Επανάλαβε αυτή την δήλωση στον εαυτό σου καθώς κοιτάζεις γύρω σου. 6Μετά κλείσε τα μάτια σου και τέλειωσε την άσκηση με αυτά τα λόγια:

7Ένας κόσμος δίχως νόημα προξενεί φόβο επειδή νομίζω ότι ανταγωνίζομαι τον Θεό.

5. Μπορεί να σου είναι δύσκολο να μην αντισταθείς με κάποιο τρόπο σε αυτή την  συμπερασματική δήλωση. 2Οποιαδήποτε μορφή και να πάρει αυτή η αντίσταση, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι στην πραγματικότητα φοβάσαι μια τέτοια σκέψη εξαιτίας της «εκδικητικότητας» του «εχθρού». 3Δεν αναμένεται να πιστέψεις αυτή την δήλωση σε αυτό το σημείο και πιθανώς να την απορρίψεις σαν ανόητη. 4Ωστόσο, σημείωσε προσεκτικά οποιαδήποτε σημάδια προφανούς ή συγκαλυμμένου φόβου που μπορεί να διεγερθεί.
6. Αυτή είναι η πρώτη μας απόπειρα να δηλώσουμε μια σαφή σχέση αιτίας και αιτιατού, ενός είδους το οποίο είσαι πολύ άπειρος να αναγνωρίσεις. 2Μην σκέφτεσαι πολύ την τελευταία δήλωση και μάλιστα προσπάθησε να μην την σκέφτεσαι καθόλου, εκτός κατά την διάρκεια των περιόδων άσκησης. 3Αυτό προς το παρόν θα είναι αρκετό.

 


 

Share