Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter
Μάθημα 16
Δεν έχω ουδέτερες σκέψεις

 

1. Η σημερινή ιδέα είναι ένα αρχικό βήμα προς την απαλλαγή σου από την πίστη ότι οι σκέψεις σου δεν έχουν αποτελέσματα. 2Καθετί που βλέπεις είναι το αποτέλεσμα των σκέψεων σου. 3Δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτό το γεγονός. 4Οι σκέψεις δεν είναι μεγάλες ή μικρές, ισχυρές ή αδύνατες. 5Απλά είναι αληθινές ή ψεύτικες. 6Αυτές που είναι αληθινές δημιουργούν την δική τους ομοίωση. 7Αυτές που είναι ψεύτικες φτιάχνουν την δική τους.
2. Δεν υπάρχει πιο αυτοαναιρούμενη αντίληψη από αυτήν των «αδρανών σκέψεων». 2Αυτό που προκαλεί την αντίληψη ενός ολόκληρου κόσμου δεν μπορεί να αποκαλεστεί αδρανές. 3Κάθε σκέψη που έχεις συνεισφέρει είτε στην αλήθεια είτε στην ψευδαίσθηση, είτε επεκτείνει την αλήθεια είτε πολλαπλασιάζει τις ψευδαισθήσεις. 4Μπορείς πράγματι να πολλαπλασιάσεις το τίποτα αλλά δεν θα το επεκτείνεις κάνοντάς το αυτό.
3. Εκτός από την αναγνώρισή σου ότι οι σκέψεις δεν είναι ποτέ αδρανείς, η σωτηρία απαιτεί, επίσης, να αναγνωρίσεις ότι κάθε σκέψη που έχεις, φέρνει είτε ειρήνη, είτε πόλεμο, είτε  αγάπη, είτε φόβο. 2 Ένα ουδέτερο αποτέλεσμα είναι ανύπαρκτο επειδή μια ουδέτερη σκέψη είναι ανύπαρκτη. 3Υπάρχει ένας τέτοιος πειρασμός να αψηφάς σκέψεις φόβου σαν ασήμαντες, κοινότοπες και ανάξιες της προσοχής σου, και είναι ουσιαστικό να τις αναγνωρίσεις όλες τους σαν εξίσου καταστροφικές αλλά και σαν εξίσου μη πραγματικές. 4Θα εξασκήσουμε αυτή την ιδέα σε πολλές διαφορετικές μορφές προτού την καταλάβεις πραγματικά.
4. Για την εφαρμογή της σημερινής ιδέας, εξέτασε το νου σου με τα μάτια σου κλειστά για ένα περίπου λεπτό και με έναν ενεργητικό τρόπο επιδίωξε να μην αγνοήσεις οποιαδήποτε «μικρή» σκέψη που μπορεί να ξεφύγει την εξέταση σου. 2Αυτό είναι αρκετά δύσκολο μέχρι να το συνηθίσεις. 3Θα σου είναι ακόμα δύσκολο να μην κάνεις ψεύτικες διακρίσεις. 4Καθε σκέψη που περνά από το νου σου, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά που της αποδίδεις, είναι ένα κατάλληλο αντικείμενο για την εφαρμογή της σημερι­νής ιδέας.
5. Κατά τις περιόδους εξάσκησης, πρώτα επανέλαβε την ιδέα στον εαυτό σου και μετά, καθώς κάθε σκέψη περνά από το νου σου, κράτα την στην επίγνωση σου ενώ λες στον εαυτό σου:

2Αυτή η σκέψη για ……………… δεν είναι μια ουδέτερη σκέψη.
3Εκείνη η σκέψη για ……………….δεν είναι μια ουδέτερη σκέψη.

4Ως συνήθως, χρησιμοποίησε τη σημερινή ιδέα οποτεδήποτε αντιλαμβάνε­σαι μια συγκεκριμένη σκέψη που διεγείρει ανησυχία. 5Η παρακάτω μορφή συνιστάται για αυτό τον σκοπό:

6Αυτή η σκέψη για……………..δεν είναι μια ουδέτερη σκέψη, επειδή δεν έχω ουδέτερες σκέψεις.

6. Τέσσερις ή πέντε περίοδοι εξάσκησης συνιστώνται αν τις βρίσκεις σχετικά άκοπες. 2Αν υπάρχει πίεση, τρεις θα είναι αρκετές. 3Η διάρκεια της κάθε περιόδου άσκησης πρέπει επίσης να μειωθεί αν προκαλεί ενόχληση.

 


 

Share