Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter
Μάθημα 21
Είμαι αποφασισμένος να δω τα πράγματα διαφορετικά

 

1. Η σημερινή ιδέα είναι ολοφάνερα μια συνέχεια κι επέκταση της προηγούμενης. 2Αυτή την φορά όμως, συγκεκριμένες περίοδοι εξέτασης του νου είναι επίσης απαραίτητες, επιπλέον της εφαρμογής της ιδέας σε συγκεκριμένες καταστάσεις που προκύπτουν. 3Ιδιαίτερα, συνιστώνται πέντε περίοδοι εξάσκησης παραχωρώντας ένα ολόκληρο λεπτό για την καθεμιά.
2. Κατά τις περιόδους εξάσκησης άρχισε με το να επαναλαμβάνεις την ιδέα στον εαυτό σου. 2Μετά κλείσε τα μάτια σου κι εξέτασε το νου σου προσεκτικό για καταστάσεις περασμένες, τωρινές και αναμενόμενες οι οποίες σου διεγείρουν θυμό. 3Ο θυμός μπορεί να πάρει την μορφή οποιασδή­ποτε αντίδρασης και να κυμανθεί από ελαφρύ εκνευρισμό μέχρι οργή. 4Η ένταση του συναισθήματος που βιώνεις δεν έχει σημασία. 5Θα συνειδητο­ποιήσεις ολοένα και περισσότερο ότι μια ελαφρά αίσθηση ενόχλησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πέπλο που σκεπάζει έντονη οργή.
3. Προσπάθησε, επομένως να μην αφήσεις τις «μικρές» σκέψεις οργής να σου ξεφύγουν στις περιόδους εξάσκησης. 2Θυμήσου ότι στην πραγματικότητα δεν αναγνωρίζεις τι διεγείρει θυμό μέσα σου και ό,τι πιστεύεις σε σχέση με αυτό το θέμα δεν σημαίνει τίποτα. 3Πιθανώς θα μπεις στον πειρασμό να σκεφτείς πιο πολύ για ορισμένα πρόσωπα ή καταστάσεις για τον απατηλό λόγο ότι είναι πιο «φανερά». 4Αυτό όμως δεν είναι έτσι. 5Είναι απλώς ένα παράδειγμα της πεποίθησης ότι ορισμένες μορφές επίθεσης είναι πιο δικαιολογημένες από άλλες.
4. Καθώς εξετάζεις το νου σου για όλες τις μορφές στις οποίες σκέψεις επίθεσης παρουσιάζονται, κράτα καθεμιά στο νου σου ενώ λες στον εαυτό σου:

2Είμαι αποφασισμένος να δω …………. (όνομα προσώπου) διαφορετικά.
3Είμαι αποφασισμένος να δω……….….(εσυγκεκριμενοποίησε την περίσταση) διαφορετικά.

5. Προσπάθησε να κάνεις αυτές τις ασκήσεις με ένα όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένο τρόπο. 2Μπορείς, για παράδειγμα, να εστιάσεις τον θυμό σου σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ενός συγκεκριμένου προσώπου, πιστεύοντας ότι ο θυμός σου περιορίζεται σε αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. 3Αν η αντίληψη σου υποφέρει από αυτή την μορφή διαστρέβλωσης, τότε πες:

4Είμαι αποφασισμένος να δω …………. (συγκεκριμενοποίησε χαρακτηριστικό του) στον/στην…………….… (όνομα προσώπου) διαφορετικά.

 


 

Share