Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter
Μάθημα 5
Ποτέ δεν είμαι ταραγμένος για τον λόγο που νομίζω

 

1. Αυτή η ιδέα, όπως και η προηγούμενη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε πρόσωπο, κατάσταση, ή γεγονός που νομίζεις ότι σού προκαλεί πόνο. 2Εφάρμοσέ την, συγκεκριμένα σε καθετί που πιστεύεις ότι είναι η αιτία της ταραχής σου, χρησιμοποιώντας την περιγραφή του συναισθήματος με όποια λέξη σού φαίνεται ακριβής. 3Η ταραχή μπορεί να φαίνεται ότι είναι φόβος, ανησυχία, κατάθλιψη, άγχος, θυμός, μίσος, ζήλια ή να έχει κάποια άλλη μορφή. Θα αντιληφθείς όλες αυτές τις μορφές σαν να είναι διαφορετικές. 4Αυτό δεν είναι αλήθεια. 5Ωστόσο μέχρι να μάθεις ότι η μορφή δεν έχει σημασία, κάθε μορφή γίνεται ένα κατάλληλο αντικείμενο για τις ασκήσεις της ημέρας. 6Η εφαρμογή της ίδιας ιδέας στην κάθε μορφή ξεχωριστά είναι το πρώτο βήμα προς την τελική αναγνώριση ότι όλες οι μορφές είναι το ίδιο.

2. Όταν εφαρμόζεις την σημερινή ιδέα σε ένα συγκεκριμένο πράγμα, που αντιλαμβάνεσαι ότι είναι η αιτία οποιασδήποτε μορφής ταραχής, χρησιμοποίησε και το όνομα της μορφής που έχει πάρει η ταραχή σου και την αιτία που της αποδίδεις. 2Για παράδειγμα:

3Δεν είμαι θυμωμένος με ………… για τον λόγο που νομίζω.
4Δεν φοβάμαι το …………. για τον λόγο που νομίζω.

3. Αλλά όπως και στο προηγούμενο μάθημα, αυτό δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις περιόδους άσκησης κατά τις οποίες πρώτα ψάχνεις το νου σου για “πηγές” ταραχής στις οποίες πιστεύεις και μορφές ταραχής που νομίζεις ότι είναι το αποτέλεσμά τους.

4. Σε αυτές τις ασκήσεις, περισσότερο από όσο στις προηγούμενες, μπορεί να σού είναι δύσκολο να μην κάνεις διακρίσεις και να μην δώσεις σε μερικά θέματα περισσότερο βάρος από ό,τι σε άλλα. 2Μπορεί να βοηθήσει να προηγηθεί των ασκήσεων η δήλωση:

3Δεν υπάρχουν μικρές ταραχές. 4 Όλες είναι το ίδιο ενοχλητικές στην ειρήνη του νου μου.

5. Μετά εξέτασε το νου σου για οτιδήποτε σε στενοχωρεί, ανεξάρτητα  πόσο πολύ ή λίγο σε στεναχωρεί.

6. Μπορεί επίσης να διαπιστώσεις ότι είσαι λιγότερο πρόθυμος να εφαρμόσεις την σημερινή ιδέα σε μερικές πηγές ταραχής από ό,τι σε άλλες. 2Εάν αυτό συμβεί, σκέψου πρώτα αυτό:

3Δεν μπορώ να κρατήσω αυτή την μορφή ταραχής και να απελευθερωθώ από τις άλλες.
4Επομένως για τους σκοπούς αυτών των ασκήσεων θα τις θεωρήσω όλες το ίδιο.

7. Μετά ερεύνησε τον νου σου για όχι περισσότερο από ένα περίπου λεπτό και προσπάθησε να αναγνωρίσεις μερικές διαφορετικές μορφές ταραχής που σε ενοχλούν, ανεξαρτήτως της σχετικής σημασίας που μπορεί να τους δίνεις. 2Εφάρμοσε την σημερινή ιδέα σε καθεμιά από αυτές, χρησιμοποιών­τας το όνομα και την πηγής της ταραχής όπως την αντιλαμβάνεσαι και του συναισθήματος όπως το βιώνεις. 3Άλλα παραδείγματα είναι:

4Δεν ανησυχώ για …………. για τον λόγο που νομίζω.
5Δεν είμαι λυπημένος με………… για τον λόγο που νομίζω.

6Τρεις η τέσσερις φορές την ημέρα είναι αρκετό.

 


 

Share