Συμπληρώστε την λέξη και πατήστε enter
Μάθημα 9
Δεν βλέπω τίποτα όπως είναι τώρα

1. Είναι φανερό ότι αυτή η ιδέα προκύπτει από τις δυο προηγούμενες. 2Αλλά ακόμα κι αν μπορείς να την αποδεχτείς διανοητικά, είναι πιθανόν να μην έχει κάποιο νόημα για σένα ακόμα. 3Η κατανόηση όμως δεν είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή. 4Στην πραγματικότητα, η αναγνώριση ότι δεν καταλαβαίνεις είναι μια προϋπόθεση για την εξουδετέρωση των λανθασμένων ιδεών σου. 5Αυτές οι ασκήσεις έχουν να κάνουν με πρακτική εξάσκηση κι όχι με κατανόηση. 6Δεν χρειάζεσαι να εξασκηθείς σε αυτό που ήδη καταλαβαίνεις. 7Θα ήταν, αλήθεια, φαύλος κύκλος να στοχεύεις στην κατανόηση και ταυτόχρονα να υποθέτεις ότι ήδη την έχεις.
2. Είναι δύσκολο για τον αγύμναστο νου να πιστέψει ότι αυτό που φαινομενικά απεικονίζεται, δεν υπάρχει. 2Αυτή η ιδέα μπορεί να είναι πολύ ανησυχητική και να συναντήσει ενεργό αντίσταση, η οποία μπορεί να πάρει αρκετές διαφορετικές μορφές. 3‘Ομως αυτό δεν αποκλείει την εφαρμογή της. 4Τίποτα περισσότερο από αυτό δεν απαιτείται σε αυτές ή όποιες άλλες ασκήσεις. 5Κάθε μικρό βήμα θα απαλείψει λίγο από το σκοτάδι και τελικά η κατανόηση θα έρθει να φωτίσει κάθε γωνιά του νου που έχει καθαριστεί από τα απορρίμματα που την σκοτεινιάζουν.
3. Αυτές οι ασκήσεις, για τις οποίες τρεις ή τέσσερις περίοδοι εξάσκησης είναι αρκετές, γίνονται κοιτώντας γύρω σου και εφαρμόζοντας την σημερινή ιδέα σε ό,τι βλέπεις, ενθυμούμενος την ανάγκη για την χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της και τον κανόνα χωρίς να μην εξαιρέσεις τίποτα. 2Για παράδειγμα:

3Δεν βλέπω αυτήν την γραφομηχανή όπως είναι τώρα.
4Δεν βλέπω αυτό το τηλέφωνο όπως είναι τώρα.
5Δεν βλέπω αυτό το χέρι όπως είναι τώρα.

4. Άρχισε με τα πιο κοντινά σου πράγματα και μετά απλώσου προς τα έξω:

2Δεν βλέπω αυτήν την κρεμάστρα όπως είναι τώρα.
3Δεν βλέπω αυτήν την πόρτα όπως είναι, τώρα.
4Δεν βλέπω αυτό το πρόσωπο όπως είναι τώρα.

5. Ξανά πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι ενώ δεν πρέπει να προσπαθείς να περιλαμβάνεις το καθετί, πρέπει όμως και να μην κάνεις καμιά συγκεκριμένη εξαίρεση. 2Σιγουρέψου όταν κάνεις αυτή την διάκριση, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. 3Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να ξεφύγεις.

 


 

Share